Jak se lidé zabavili v severočínském Harbinu (Charbinu).

Aneb: festival ledu a sněhu v té Číně, kde nejsou dodržována lidská práva. Ale nadšenci toho pranic nedbali a ze sněhu a ledu vytvořili úchvatné stavby a skulptury. Byl jsem ohromen.

Podle informací z wikipedie (v googlu dotaz na Festival Glace Neige) se v severočínském Harbinu koná už řadu let festival ledu a sněhu. Sešlo se tam v lednu přes 10 000 nadšenců a při teplotách -17 až -39 stupňů nadělali zázraky. A jak je patrné, umělec WiWei (či jak se to píše) jim zřejmě nechybí (ten se myslím teď potlouká v Německu). Ty skulptury jsou kouzelné. Snímky lze najít na googlu pod výše uvedeným dotazem v řádku „Obrázky pro dotaz Festival Glace Neige“, ale těch snímků je tam nepřehledné množství, a jsou poměrně nekvalitní. Praktičtější výběr kvalitnějších snímků je zde (jednoduší je zvolit „stáhnout s omezením“). Stojí to za zhlédnutí, oko to potěší, i když by to také bylo možno označit za kýč. Zejména v dnešní době plné jobových zpráv zaujme, že se tolik nadšenců věnovalo (a po více let věnuje) činnosti (zhola zbytečné?), která vytvořila tak okouzlující stavby – a s tak krátkou životností. Tvůrce to nepochybně baví.

Snad to pobaví i čtenáře. A co mě skutečně rozesmálo: že ty otužilkyně se vrhly do ledové vody i s rukavicemi. Tak to byl fór, ale zřejmě to má svou logiku. Takže hezký den přeje Josef Komárek.

 

Autor: Josef Komárek | čtvrtek 26.5.2016 12:55 | karma článku: 12,51 | přečteno: 318x