Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sensation House

Ne, není to nová taneční akce. Není to ani oficiální změna názvu. Je to jen pojmenování, se kterým jsem se setkal a které je podle mě výstižné. Sensation se v ČR konala potřetí. Jako tradičně se akce konala v O2 Aréně, všichni přišli v bílém a tančilo se celou noc. Ovšem celé to má jeden háček - ze Sensation se v českých končinách stává komerční záležitost, na kterou se chodí, protože je to IN. A já tam letos nebyl.

Dodnes si nadávám a vyčítám, že na první Sensation White jsem měl lístek a týden před konáním jsem jej prodal. Možná jsem se zalekl tak velké akce, možná jsem chtěl být s mojí slečnou, kterou jsem miloval. Ale teď už vím, že to byla jedna z mála možností zažít v ČR opravdový State Of Trance. Tehdy jsem ještě tolik do tohoto stylu hudby neviděl, neznal jsem DJs a nestahoval hodinové sety. Dnes si rvu vlasy, že jsem neviděl v akci číslo jedna trancové scény - Armin Van Buuren. Ostatně celé obsazení bylo tehdá kvalitní, kdy Arminovi sekundovali například Sander Van Doorn a náš Michael Burian. Další rok jsem chybu napravil a na Sensation jsem se vydal s přáteli. Už tehdy jsem však zjistil, jak velký rozdíl je mezi trance a house.

Loňská Sensation hostila velká jména, do O2 Arény se vrátil Michael Burian, zavítal i Markus Schulz a Marco V, oba velikáni trancové hudby. A s nimi Axwell, Laidback Luke a Fedde le Grand. Od Buriana jsem tehdy ještě nevěděl co mám čekat a byl jsem velice příjemně překvapen. Rozhýbal jsem se docela rychle a proto jsem zezačátku tancoval i na Laidback Luke. Postupem času mě ale jeho house tak uspával, že při nástupu slavného Fedde le Grand sem již pomalu ustupoval k baru. Vsuvkou pro mě byl tradiční Megamix, načež celého Axwella už jsem proseděl v baru. Následující dvojice Schulz a Marco V už jen dokončila rozdělanou práci a já nebyl schopen již chodit, jak mne bolely nohy. To jen můj názor na loňskou Sensation, abyste si udělali o mě obrázek, jak se na hudbu dívám.

Letos jsem se zdráhal kupovat lístek a nakonec jsem byl rád, že jsem tak neučinil. Po zveřejnění line-up jsem nevěřil vlastním očím. House, house a pořád jen house. Výjimkou byl návrátivší se Sander van Doorn, ale zbytek DJs mě utvrdil v tom, jakým směrem se zřejmě bude tato akce v čechách vyvíjet. Nutno říct, že naše země jsou hudebně opravdu blíže stylu house než trance. Mnoho lidí trance nezná, nerozumí mu, nechce ho znát. A bohužel především mladší generace si zvykají na house/disco styl, který představoval i například jeden z DJs letošní akce - Eric Prydz. Druhý den po akci se ozývaly názory typu "Ještě že jsem tam našel" od těch, kteří ušetřili až po "Zklamání, nic než zklamání" od těch, kteří tam přece jen byli. Zaujal mě názor, že nebýt serveru libimseti, hala by byla poloprázdná. Možná na tom něco je, dnešní mládež se snaží být free, cool a in (aneb frikulíni) a proto považuje za "hustou akci" když se 17.000 lidí oblékne do bílého a jdou pařit. Myslete si co chcete, můžete se mnou argumentovat, že to není pravda. Já tomu také zpočátku nevěřil, ale utvrdila mě moje známá, která zažila jistou situaci v Plzeňské MHD.

"Hele deš na senzejšn? Já už mám lístek woe a mrtě se tam těšim. Loni hráli Tiesta a byl to fakt nářez, tak doufám, že letos pustí zase nějakou hitovku. Už mám i bílý hadry koupený." ... Neznělo by to tak vtipně, kdyby to všechno nevypustil z úst mladík s rovným kšiltem natočeným doleva, o číslo většíma kalhotama a řetězem kolem krku. Proč se ze Sensation stává libimseti párty? Nebo je to stejné i jinde, a byla to otázka času, kdy to přijde i u nás? Zajímalo by mě, jak moc by se změnilo osazenstvo, kdyby letos nehrál Prydz, ale např. Ferry Corsten a kdyby celou show uzavírali Aly&Fila a ne Tocadisco.

Můj mistr mi kdysi na praxi řekl, že na Sensation nejezdí, že je to nechutně komerční. Teď už mu věřím a snad se s ním potkám na Transmission.

Autor: Václav Johanna | úterý 16.6.2009 14:02 | karma článku: 8,94 | přečteno: 864x
  • Další články autora

Václav Johanna

Jak (ne)může někdo odeslat mail, který se tváří, jako od poslance?

Asi už víte, že na mailové adresy poslanců přišel e-mail s nabídkou slevy, který se tvářil, jako by odešel z mailu Tomia Okamury. Jelikož mě IT živí už 8 let, chtěl bych se k tomu vyjádřit...

20.11.2018 v 19:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 3290x | Diskuse| Politika

Václav Johanna

Dva hořící autobusy v Letňanech ve 2 dnech

Včera jsem se pouze díky zpravodajství iDnes dozvěděl o požáru autobusu na zastávce Dobratická. Dnes jsem byl u druhého požáru osobně.

3.12.2015 v 18:32 | Karma: 15,86 | Přečteno: 791x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Václav Johanna

Když solidarita probudí nesnášenlivost

O útocích ve Francii bylo napsáno hodně, pojďme se podívat na ty, co nesouhlasí s náhlou solidaritou a používají k tomu děravé argumenty.

14.11.2015 v 20:10 | Karma: 18,05 | Přečteno: 1819x | Diskuse| Společnost

Václav Johanna

Kde končí diskriminace a začínají pečení holubi rovnou do úst

Vážený pane Hassane, tento příspěvek vzniká v návaznosti na Váš názor, že předseda SSO p. Mach podporuje diskriminaci v případu podnikatelky, která odmítla zaměstnat ženu romského původu. Ač máte právo projevit svůj názor svobodně, rozhodl jsem se rozvést zde na blogu myšlenku o tom, co vlastně ještě je diskriminace a co ne.

4.12.2011 v 12:28 | Karma: 38,23 | Přečteno: 2086x | Diskuse| Společnost

Václav Johanna

Jak paní Pohlová zakázala internety v knihovnách

Tak se jí to nakonec podařilo. Od včerejšího dne stát nedotuje internetové připojení v knihovnách, což pobouřilo zástupce České Pirátské Strany, kteří chystají protest před budovou ministerstva vnitra a chtějí žádat znovuobnovení dotací. Je to ale správný postup? Co když ne vše, co je černé na bílém, je nutně černobílé?

2.8.2011 v 13:52 | Karma: 17,04 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1370x
Co píšu není sluníčkové a nejspíš s tím nebudete souhlasit. Ale někdo to říct musel ...

Seznam rubrik