Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kde končí diskriminace a začínají pečení holubi rovnou do úst

Vážený pane Hassane, tento příspěvek vzniká v návaznosti na Váš názor, že předseda SSO p. Mach podporuje diskriminaci v případu podnikatelky, která odmítla zaměstnat ženu romského původu. Ač máte právo projevit svůj názor svobodně, rozhodl jsem se rozvést zde na blogu myšlenku o tom, co vlastně ještě je diskriminace a co ne.

Poslední dobou nelze přehlédnout hrocení situace ohledně diskriminace obyvatel romského původu. Obecně předpokládám a jsem smířen s tím, že po zveřejnění tohoto článku budu možná označen za rasistu, nicméně je to názor každého a na takový názor má právo. Stejně tak, jako má občan právo ucházet se o práci a podnikatel má právo si vybírat, koho zaměstná. Vzpomeňme si například na první rok po maturitní zkoušce, kdy většina z nás měla nejspíše problém najít zaměstnání. Já jsem si tím prošel před rokem a ač jsem osobně patřil mezi ty šťastné, kteří práci nalezli celkem rychle, tak vím, že ne vždy je štěstěna takto nakloněna. Mám mnoho přátel - vrstevníků, kteří hledají práci už téměř rok a nedaří se. Žádný z nich ovšem zatím nepodal na žádnou společnost žalobu za diskriminaci. Přitom se na to podívejme trošku z jiného úhlu.

Paní podnikatelka odmítla zaměstnat někoho, protože s podobnými lidmi má špatnou zkušenost. Řekněme si to upřímně - podnikání v tomto státě není lehké a pokud Vám někdo například uteče s kasou, ve které jsou 4000,- Kč, pak Vám ani nestojí za to, podávat na takového člověka žalobu, neb se jedná o přestupek a kdo máte zkušenost s českými soudy, asi víte, že co si člověk sám neudělá ... a tak dále. I Vy, pane Hassane, jste, chápu-li to dobře, podnikatel a to v oboru gastronomie. Pokud si nalejeme čistého vína, asi jste také někdy odmítl uchazeče o post servírky/čišníka, protože Vám prostě nebyl sympatický. Třeba jste chtěl krásnou slečnu, která by lákala hosty. Nebo naopak zkušeného čišníka a ne někoho, kdo sotva vyšel ze dveří učiliště. A tady se dostáváme k mé pointě. Je diskriminací, že zaměstnavatel nechce zaměstnat mladého člověka, který sotva vystudoval? Tedy jen na základě toho, že dotyčný je nejspíše velice málo zkušený, stejně jako ostatní v jeho věku? Takový úsudek se mi zdá velice podobný předsudku, že všichni romové jsou špatní lidé a proto je nezaměstnám. Přeci jen je to můj podnik a kdo mi tu ztrátu proplatí, když si vyberu špatně. Možná bychom se mohli dohodnout, že si otevřu podnik a najmu prvního člověka, který bude splňovat napsané požadavky a pokud díky němu nebude vzkvétat podnik, budu ušlý zisk žádat na Vás, protože tvrdíte, že takto to má chodit. Nemá. Stejně jako my mladší musíme získat zkušenosti, které si napíšeme do životopisu, může takové zkušenosti získat onen občan romského původu a upřímně, pokud by mi do společnosti přišel takový člověk s obsáhlou praxí, velice rád jej najmu, neboť se jedná o člověka pracovitého.

Proč vlastně tento příspěvek píšu ... inu Váš názor na p. Macha byl takovým tím pověstným posledním hřebíkem do rakve, nebo poslední kapkou do pohárku. I já bych tedy chtěl vyjádřit názor, že romská komunita v čechách si možná zvykla, že na základě diskriminace jim budou lítat pečení holubi do úst. Dávky zdarma, ubytování za zvýhodněnou cenu, práce jakou si vyberou. Nemluvím samozřejmě o všech, znám několik občanů takového původu, kteří se chovají přátelsky a pracují poctivě rukama. Většinou se k nám ovšem donesou spíše zprávy, jako například podprahové centrum v Písku, což se mne, jako Píseckého rodáka týče. V moment, kdy nejsou v městské kase peníze na provoz klubu diabetiků, ale plánuje se postavit podprahové centrum pro romskou komunitu, může Vám to trošku zvednout tlak. O to více, pokud někdo z Vaší rodiny je zrovna diabetik a Vy pozorujete, jak na romském sídlišti roste centrum, které má údajně pomoci takovým rodinám začlenit se do společnosti. Idea krásná, realita asi ne tak růžová. Právě i v Písku už se začínají ozývat hlasy od romské komunity, že některé ostatní lokality jsou plné romských obyvatel, kteří se chovají tak, že obecnému romskému původu dělají ostudu. A je to tak, ne všichni jsou takoví. Ovšem zákon neumí stanovit, kde je ona hranice snahy a bezmoci. Na to slouží čistá logika, která ovšem v zákonech nemá základ. Je těžké stanovit, kdo dávky zneužívá a kdo by se bez nich neobešel. Bohužel na úkor romských rodin o 10 dětech se snižují mateřské dávky i pro rodiny o 2-3 dětech, což dále zásadně snižuje porodnost. A takto bychom mohli pokračovat dále.

V závěru mi dovolte zeptat se na jednu řečnickou otázku, pane Hassane. Nejsme my, původní obyvatelé ČR, kteří poctivě pracovali, aby získali majetek, který pak přenechávají dalším generacím, poněkud diskriminováni?

Přeci jen obvyklý kouzelník řekne "abrakadabra" a vytáhne králíka z klobouku. Obvyklý rom řekne "diskriminace" a získá na co si ukáže.

Autor: Václav Johanna | neděle 4.12.2011 12:28 | karma článku: 38,23 | přečteno: 2086x
  • Další články autora

Václav Johanna

Jak (ne)může někdo odeslat mail, který se tváří, jako od poslance?

Asi už víte, že na mailové adresy poslanců přišel e-mail s nabídkou slevy, který se tvářil, jako by odešel z mailu Tomia Okamury. Jelikož mě IT živí už 8 let, chtěl bych se k tomu vyjádřit...

20.11.2018 v 19:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 3290x | Diskuse| Politika

Václav Johanna

Dva hořící autobusy v Letňanech ve 2 dnech

Včera jsem se pouze díky zpravodajství iDnes dozvěděl o požáru autobusu na zastávce Dobratická. Dnes jsem byl u druhého požáru osobně.

3.12.2015 v 18:32 | Karma: 15,86 | Přečteno: 791x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Václav Johanna

Když solidarita probudí nesnášenlivost

O útocích ve Francii bylo napsáno hodně, pojďme se podívat na ty, co nesouhlasí s náhlou solidaritou a používají k tomu děravé argumenty.

14.11.2015 v 20:10 | Karma: 18,05 | Přečteno: 1819x | Diskuse| Společnost

Václav Johanna

Jak paní Pohlová zakázala internety v knihovnách

Tak se jí to nakonec podařilo. Od včerejšího dne stát nedotuje internetové připojení v knihovnách, což pobouřilo zástupce České Pirátské Strany, kteří chystají protest před budovou ministerstva vnitra a chtějí žádat znovuobnovení dotací. Je to ale správný postup? Co když ne vše, co je černé na bílém, je nutně černobílé?

2.8.2011 v 13:52 | Karma: 17,04 | Přečteno: 1332x | Diskuse| Politika

Václav Johanna

My, nepřátelé, jsme jedničky

Během předávání medailí za zásluhy se dostalo i na Karla Gotta, Slavíka Českého (toť rodové a druhové jméno). Hodně lidí využilo rozporů, zda si mistr toto ocenění zaslouží a napsalo o tom svůj názor. Mě zaujala věc následující v dnešních zprávách na nejmenované televizní stanici ...

29.10.2009 v 20:52 | Karma: 17,92 | Přečteno: 1180x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1370x
Co píšu není sluníčkové a nejspíš s tím nebudete souhlasit. Ale někdo to říct musel ...

Seznam rubrik