Vánoční Štrasburk - trhy, alsaské dobrůtky a Petite France

Štrasburk, hlavní město Alsaska, francouzského regionu na severovýchodě země, je proslulý svou jedinečnou architekturou. Jeho historické centrum bylo jako vůbec první městské centrum zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

Kromě výše zmíněného je Štrasburk také domovem důležitých evropských institucí.

Historické centrum Grande Ile (Velký ostrov) je obehnané řekou Ill a nejlépe ho prozkoumáte ´po svých´ nebo na kole, které si můžete půjčit hned naproti impresivní budovy vlakového nádraží.

Pokud vám počasí nebude přát tak jako mně, zvažte zakoupení denní jízdenky za 4 eura (jedna jízda stojí 1,40 eur a zpáteční 2,70). Nezapomeňte si jízdenku označit v mašince ještě na nástupišti, před nástupem. Pak budete muset k řidiči, neb v tramvaji si lístek už ´necvaknete´. Šest linek A-F a síť autobusů dokonale pokryly všechna vzdálenější místa, která jsem si v rámci jednoho dne usmyslela navštívit.

Jedním z hlavních lákadel je Malá Francie (La petite France)       

Petite France je malá část z jedné strany ohraničená řekou, kde si budete připadat jako v pohádce. V malebných uličkách lemovaných krásnými hrázděnými domy, kde najdete stylové obchůdky a útulné restaurace nabízející typickou francouzskou kuchyni, se můžete ´ztratit´ na hodně dlouho. Po celý rok se můžete, pohodlně usazeni, kochat krásami města z paluby vyhlídkové lodi Botorama, ze které budete mít nádherný výhled na Ponts-Couverts, krytý dřevěný most ze 13. Století či nezpočet rozmanitých, dřevem zdobených ´obyčejných´ domů. Loď vás mimo jiné zaveze i do zákoutí novodobé, moderní architektury, k budovám Evropského parlamentu.

Sedmdesáti minutová jízda stojí 8,40 eur. Děti a studenti do 25 let mají cenu sníženou na polovinu. Loď jezdí z Palais Rohan Pier, poblíž Štrasburské katedrály.

Place de Chateau a Štrasburská katedrála

Štrasburská katedrála – Katedrála Notre Dame – je impozantní stavba, která tak trochu vytváří podobný dojem, jako když stojíte před Svatovítskou katedrálou. Pro samé vánoční stánky před ní není moc místa, takže musíte hlavu hodně zaklonit, čímž se pocit její majestátnosti ještě umocní. Hezký výhled na katedrálu, s odstupem a bez pocitu, že si zlomíte krk, je z ulice naproti hlavnímu vchodu. Astronomické hodiny, jež se však ani v náznaku nemůžou srovnávat s pražským Orlojem, najdete, zcela netradičně, uvnitř.

Vánoční trhy

Náměstí před katedrálou se zahalilo do vánočního hávu a jako houby po dešti tu vyrostly chvojím opentlené dřevěné chatičky. Z jedné voní svařené víno, či horký cider, z druhé francouzské grilované klobásky a z další typické alsaské ´galettes de pomme de terre´, které nápadně připomínají naše bramboráky. Já si dala základní, bez příchutě. Připlatíte-li si jedno euro, můžete se zakousnout do placky obohacené slaninou či sýrem.

 

Francouzi jsou mlsní. Stánků s jídlem je tu opravdu hodně. Ale i tak se tu najde místo pro typický vánoční sortiment a stánky nabízející výtvory různých řemeslníků. Určitě i nějaký ten dárek tu pořídíte. Lucerničku v podobě svítícího domečku, nějaký šperk, rukavice či čepici pro avizované tuhé mrazy nebo nějakou dekorační věc do kuchyně či obýváku.

U jednoho stánku s dřevěnými mísami z masivního dřeva s krásnou kresbou jsem okouněla hodně dlouho. Škoda jen, že jsem cestovala pouze s příručním zavazadlem, do kterého by se objemný košík na ovoce jen těžko vměstnával.

Další vánoční trhy najdete v Petite France, na malém náměstíčku hned u řeky a projdete-li uzounkou uličkou mezi domy směrem od řeky, ocitnete se na malém prostranství, na kterém najdete pouze francouzské dobrůtky – domácí pesto, které můžete ochutnat na kouscích chleba, abyste nekupovali zajíce v pytli. I když co se jídla týče, ve Francii snad nemůžete šlápnout vedle. A i když zrovna nebudete koukat správným směrem, zcela nepochybně poznáte, že jste právě prošli kolem stánku se sýrem. Ač bylo pod nulou, stejně se vzduchem linula jemná ´vůně´ aromatických sýrových ´koláčů´. A kdo má raději uzeniny, ten si tu také přijde na své. Francouzský ´saucisson´ je opravdu výtečný.

Na trhu na ´Place Broglie´ jsem si připadala pomalu jak na českém vánočním trhu. Teda pokud bych zrovna nezakusovala vynikající quiche, typický francouzský slaný koláč. V jednom stánku prodávali krásné vánoční ozdoby, které jako by z oka vypadly těm našim od českých sklářů. U vedlejšího stánku byl chumel lidí zobající kousky alsaského ´bredele´. No, posuďte sami. Nevypadá jako typické české vánoční cukroví?!?

Na Place Kléber moc stánků nebylo, ale za to tu měli krásný vánoční strom a poměrně moderně pojatý Betlém.

Štrasburk s výzdobou rozhodně nešetřil a plácnul se přes kapsu. Ulice jsou ověšené tisíci malých žároviček a nad hlavou vám budou zářit obrovské sněhové vločky. A pokud vás ani tohle vánočně nenaladí, ulice provoněné hřebíčkem a skořicí zaručeně ano.

Letos už vánoční trhy nestihnete, ale třeba to bude zajímavá inspirace pro rok příští.

Krásné Vánoce!

Autor: Lenka Jodlová | pátek 24.12.2010 15:30 | karma článku: 29,27 | přečteno: 5732x