Tenisový Wimbledon - tak trochu jinak

Výjimečné atmosféře podlehne téměř každý. I takový tenisový ´ignorant´jako jsem já. Je úžasné zúčastnit se akce takových rozměrů, akce, kterou miliony diváků sledují u televizních obrazovek. Od světových atletů být na dosah ruky.

Tenisové kurty se nacházejí ve čtvrti Wimbledon, resp. Wimbledon Village (Wimbledonské Vesnici), odkud logicky pochátí název celého turnaje. Kurty se pyšní výsostným směrovacím číslem SW19, stejně tak jako já:-) Donedávna jsem bydlela asi pět minut od kurtů samotných, takže s trochou nadsázky jsem dva týdny v roce měla za sousedy takové velikány jakými jsou Federrer, sestry V a S Williams nebo A Rodick. Tenisté si totiž po dobu turnaje pronajímají domy v okolí, takže nemusejí ztrácet čas přejezdy z hotelů. Zatrénovat si tak můžou jít prakticky kdykoliv.

Akce je to ovšem masová, takže kdo si nemůže dovolik koupit si lístky v předprodeji, musí vystát hodně dlouhou frontu. Někteří tenisoví nadšenci se berou i třeba týdenní dovolenou a stanují na přilehlém golfovém hrišti, které se na dva týdny promění v masívní tábořiště/parkoviště pro ty pojízdné a televizní přenosové vozy. Nálada je úžasná, nikdo si nestěžuje. Čekání k Wimbledonu totiž neodmyslitelně patří a je v podstatě takovým rituálem. Kdo si počká, ten se dočká.

Ti, kteří si přivstanou a frontu vystojí, si tak můžou vychutnat utkání naživo. K Wimbledonu také patří jahody se šlehačkou. Všechny wimbledonské jahody pocházejí z hrabství Kent a jsou pěstovány speciálně pro Wimbledon. Projdou jen ty správné velikosti a tvaru. Zchladit se můžete pro Wimbledon typickým nápojem Pimms.

Večer pak můžete zaskočit do Wimbledon Village samotné. Na člověka to opravdu působí jako by se ocitl na venkově. Od tenisových kurtů projdete klikatou ulicí lemovanou starobylými domy s typickými předzahrádkami. Pokud budete mít štěstí, tak vám přes cestu přeběhne liška a ze stromu na vás ocáskem mávne ne zrzavá, nýbrž šedivá veverka.

Pokud zaslechnete klapání koňských podkov, tak to právě koně opuštějí místní stáje, aby se proběhly v nedalekém parku. Na hlavní ulici pak můžete ´zapadnout´do hospůdky s veselými názvy jako je ´Dog and Fox´ nebo ´Rose and Crown´.

Přeje-li počasí, tak můžete posedět venku a třeba si dopřát i pintu Staropramenu, který se tu celkem běžně točí a poklábosit s okolními fanoušky, jak to dneska tý Martině (Navrátilový) na tom přáteláku šlo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pokud budete mít náladu na další pochod, tak vězte, že Wimbledon Village má co nabídnout. Lehce se můžete ocitnout v Asii a pomodlit se v budhistickém chrámu, který je vzdálen tak 15 minut chůze.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nebo se projít dál, parkem až k větrnému mlýnu.

 

Letošní Wimbledon je za námi, ale možná vás to nalákalo n ten další. Opravdu to stojí za to.

Autor: Lenka Jodlová | pondělí 6.7.2009 8:00 | karma článku: 13,03 | přečteno: 1201x