Starou dobrou Anglií - tudorovský Warwick

Warwick je malebné město v srdci hrabství Warwickshire známé především pro svůj majestátní středověký hrad, který dal postavit Vilém Dobyvatel na počátku 11. století. Milovníci koní a dostihového sportu si město spojí s dostihy a já s naprosto úžasnou tudorovskou architekturou.

Hned jak projdete Východní branou, ocitnete se v bezprostředním ´podhradí´. Mill Street, která se klikatí podél hradeb, je jedním z míst, které si nesmíte nechat ujít. Pro tudorovskou dobu charakteristické hrázděné domy s bělostnou fasádou v kontrastu s černými, lety pokřivenými dřevěnými trámy, vám vezmou dech.

Na samém konci uličky najdete ´The Mill Gardens´ - malou zahradu z jedné strany ohraničenou říčkou Avon a z druhé masivními hradbami. Posedíte na lavičce, pokocháte se místní květenou a o svačinu se ´nedobrovolně´ podělíte s hejnem loudících kachen a labutí.

Na opačném konci, u Západní brány, stojí další architektonický skvost, jež přežil ničivý požár v roce 1694, kdy během šesti hodin lehla popelem valná většina historického jádra. Lord Leycester Hospital (nemocnice) slouží jako domov pro vysloužilé vojáky. Navzdory slovu ´nemocnice´ v názvu samotném, budova nikdy jako nemocnice nesloužila. Za ´mírný poplatek´ pěti liber můžete nakouknout dovnitř. Zajímavé mozaiky z dřevěného trámoví můžete omrknout z přilehné skromné zahrádky, která je pro veřejnost zdarma.

Čajový dýchánek v Thomas Oken Tea Rooms

Zabořeni do pohodlného křesílka a třímajíc šálek čaje se budete cítit jako doma. Dopřejte si tzv. cream tea´, ´scone´ s jahodovým džemem a nášupem ´clotted cream´, lehce přešlehané šlehačky. Je to kalorická bomba, ale stojí za to. Ve více jak 500 let starém domě Thomase Okena, který se vepsal do dějin města svou bezmeznou štědrostí, najdete nedaleko hlavní třídy. V přízemí je obchůdek s čaji a porcelánem, v prvním patře pak najdete zmíněnou čajovnu s výhledem na hrad.

Návštěvy hradů nejsou v Británii vůbec levnou záležitostí a hrad Warwick bohužel není výjimkou. Dospělý zaplatí bezmála 15 liber, za dítě zaplatíte 11 liber a pár pencí. Doporučuju kouknout na web, protože je reálná šance, že bude k dispozici nějaký ten slevový kupon.

Bridge End - chcete-li uniknout ruchu ´velkoměsta´, přejděte říčku Avon (z mostu je krásný výhled na celý hrad) a zahněte do ulice ´Bridge End´. Tohle je teprv ta pravá, nefalšovaná, stará dobrá Anglie. Úžasné ´cottage style´ cihlové domky s členitými okny a po stěnách se pnoucí wisterií.

Warwick možná není tak ´profláknutý´ jako Cambridge či Oxford, což mu ovšem neubírá na atraktivnosti. Právě naopak.                                                                                    

Autor: Lenka Jodlová | sobota 26.2.2011 8:30 | karma článku: 22,48 | přečteno: 1918x