Na návštěvě v Buckinghamském paláci

Každý rok jsou na dva měsíce zpřístupněny tzv. State rooms, které rozhodně stojí za vidění. Takže pokud přijedete do Londýna od konce července do konce září, doporučuju se plácnout přes kapsu a královské sídlo navstívit.

Veškeré akce, kde se předpokládá velká návštěvnost, jsou v Británii naprosto úžasně zorganizované. Přesně budete vědět kam jít, nebudete tápat a když si přece jen nebudete něčím jistí, kolem budou desítky organizátorů, kteří ochotně poradí. Zcela najisto jsme si to tedy namířily k pokladně, kde jsme naše potvrzení z internetu vyměnily za vstupenky, u vchodu obdržely ´walkmana´ s výkladem (v angličtině, ale nepřekvapilo by mě, kdyby měli k dispozici i nahrávku v češtině), a pak už nezbývalo nic jiného než se kochat tou krásou.

Buckinghamský palác je nejenom londýnským oficiálním sídlem britské monarchie, domovem královny Alžběty II, ale také místem, kde se konají státní návštěvy a nejrůznější společenské akce. Palác se rozkládá  na 77 tisících metrech čtverečních a obsahuje 775 místností, které zahrnují 19 ´State rooms´ (státních místností), 52 královských ložnic a ložnic pro hosty, 188 ložnic pro zaměstnance, 92 kanceláří a 78 koupelen.                

Na počátku byl Buckinghamský palác jen skromný třípodlažní dům se dvěma malými křídly a říkalo se mu Buckinghamský dům. George III později dům odkoupil pro svou manželku Charlottu a byl přejmenován na ´Queen´s house´. Nejvíce změn palác podstoupil za vlády George IV. O to jak (více méně) vypadá dnes se zasloužil architekt John Nash, který měl palác zvětšit a zmodernizovat.

Státní místnosti jsou zpřístupněny od července do konce září, kdy královna pobývá v další z královských rezidencí, v Clarence house.

Nijak jsem tenhle rok návštěvu neplánovala. Bylo to spíše takové impulzivní rozhodnutí, ale jsem ráda, že jsem Buckinghamský palác navštívila právě letos. U příležitosti 60. výročí založení Commonwealthu Buckinghamský palác uspořádal výstavu šatů, ve kterých královna navštívila členské země. Z bezprostřední blízkosti tak budete mít možnost shlédnout nádherné, korálky vyšívané, dlouhé róby, méně zdobné, ale neméně hezké kostýmky nebo rozmanité dárky, které královna obdržela při svých státních návštěvách. Dary, které jsou typické pro tu kterou zemi. Kanadským dárkem byla skleněná brož ve tvaru javorového listu, od Austrálie obraz Opery či aboriginijský tečkovaný bumerang nebo velrybí zub od ostrova Fiji.

Pokud bude výklad dostupný i v češtině, nebo zvládnete výklad v angličtině, vřele doporučuju si nasadit sluchátka a zaposlouchat se. Rozhodně vám to prohlídku obohatí. Vystoupáte po obrovském honosném schodišti (Grand staircase). Projdete nádherně zdobenými místnostmi jako je ´State dining room´ (Státní jídelna) nebo ´White drawing room´ (Bílá kreslírna), kde budete nejblíže královniným soukromým místnostem. Najdete zde skryté dveře v podobě obrovského zrcadla, které se vysune vřed a členové královské rodiny tak jakoby vystoupí ze zdi. Hned vedle zrcadla stojí nádherný stůl, který byl dokonalým místem pro uchovávání státních tajemství, neb mohl být otevřen jen pomocí speciální kombinace.

Milovníci malířství si přijdou na své v ´Picture gallery´(Obrazárně), kde jsou vystaveny krásné obrazy i takových velikánů jako byl Rembrandt či Rubens. Projdete také ´Throne room´, do červena laděnou místností s úžasným stropem a obrovskými skleněnými lustry, která je využívána při oslavách významných událostí jako jsou výročí vlády královny nebo k pořízení formálních svatebních fotografií.

Mezi mé nejoblíbenější patří asi ´Music room´. Místnost neobvyklá svým netypickým tvarem, kdy je na jedné straně zakončená půlkruhem. Stěnový oblouk je lemován vysokými okny s výhledem do královských zahrad. Okna začínají u podlahy a jsou prostřídána jakoby mramorovými sloupy. Celé místnosti dominuje krásně zdobený strop, další skvost z dílny Johna Nashe. Music room má mnoho využití. Je například místem, kde se konají křtiny členů královské rodiny. Princ William zde byl pokřtěn arcibiskupem z Canterbury.

A takovou třešničkou na dortu je skrytý systém ´dopravních světel´, který zajišťuje hladký průběh při podávání jídel, aby všechny chody byly servírovány ve správném pořadí a hlavně dostatečně teplé.

Celá prohlídka nám trvala asi dvě hodiny. Zvláště u výstavy šatů jsem se trochu zadrhla. Jsou opravdu nádherné. Odevzdaly jsem sluchátka, nafotily Buckinghamský palác ze zadní, veřejnosti méně známé, části, prošly zahradami a skončily v obchůdku, kde se prodávají všemožné suvenýry. Upomínkové předměty s obrázkem Buckinghamského paláce či královny. Prostě se vším, co je typické pro Londýn a celou Británii. Jako vzpomínku na Londýn si tak budete moci koupit typické plechové krabice plné tradičních ´cookies´, sušenek s kousky čokolády, porcelán s náměty Buckinghamského paláce nebo figurku palácové stráže, vojáčka v červeném s huňatou kožešinovou čepicí.

Ty ostatně budete moci vidět na vlastní oči, pokud svou návštěvu budete směřovat na 11.30. Každý druhý den (od dubna do zaří) se před palácem mění stráže, pochodují sem a tam a během 40 minutové přehlídky určitě nafotíte pár hezkých snímků.

Návštěva hradu či zámku je pro mě vždycky zážitek. Člověk ale prochází místo, kde po staletí žádný panovník nebyl. Oproti tomu projití funkčního paláce, kde nedávno na stejném místě, kde stojíte teď vy, postála královna, má své kouzlo.

 

 

Autor: Lenka Jodlová | pondělí 14.9.2009 8:00 | karma článku: 10,14 | přečteno: 1230x