Londýnský čínský Nový rok

Právě se z davu vynořil chundelatý lev s velkýma očima. Namířil si to rovnou ke mně. Obklopena neprostupnou masou nadšených turistů a neuvěřitelnou rychlostí švitořících rozesmátým Číňanů se snažím o lepší výhled. Jako každý rok byly oslavy pojaty ve velkolepém stylu. Epicentrum těchto pestrobarevných oslav je jak jinak než v části zvané Chinatown v centru Londýna.

Londýnské Chinatown zabírá v porovnání s jinými světovými velkoměsty poměrně malé území. Najdete ho v Gerrard Street s krásnými vstupními branami po obou stranách a okolních uličkách. Během oslav vyrostou na ulicích stánky s čínským občerstvením, takže můžete ochutnat ´místní´ pochutiny za pochodu. Restaurací je tu požehnaně, doslova jedna vedle druhé. Tu a tam se objeví obchůdek s podivnou zeleninou a exotickým ovocem nebo krámek se suvenýry, kde můžete koupit čajové konvičky a misky, vějíře či jen obyčejné hůlky.

Oslavy probíhají i na nedalekém Trafalgarském náměstí, které se během víkendu přemění na obrovské ´jeviště´, kde jsou k vidění představení místních i hostujících čínských umělců. Lví/dračí tanec je nezapomentulným zážitkem. Právě taky končí sváteční průvod z Chinatownu spolu s roztomilými a mnohdy docela strašidelně vypadajícími maskami lvů, za zvuku bubínků, které mají pomoci zahnat ďábla a zlé síly. Lví tanečníci šíří štěstí všude kudy projdou. Zavítají-li do obchodu či domácnosti, jejich návštěva - nebo spíše takové letmé proběhnutí - je považována za příslib dobra a blahobytu.

Zastrašení ďábla

Číňané věří, že ohňostroj, bubínky či různé ´řechtačky´ zahánějí zlé duchy. Věřte, že skupinka lidí, z nichž každý dlaněmi ´roztočí´ bubínek a malé kuličky po stranách začnou bubnovat, vytvoří velmi slušný randál. K zahánění ďábla slouží i zrcátka připevněná na hlavy lvů, neb Číňané věří, že ďábel nejlépe vystraší sám sebe.

Červená je dominantní barvou

Ulice jsou vyzdobené červenými lampiony různých tvarů. Ve stáncích se prodávají malé červené obálky, do nichž se dávají peněžité dary. Ozdobné třásně, tradiční bubínky či papíroví draci jsou jak jinak než v barvě červené.

Nový rok v novém

Číňané se podle tradice oblékají do nového oblečení, zajdou k holiči či úplně změní styl, aby nový rok přivítali v ´novém´. Tradiční oděvy, v nichž občas někoho zahlédnete, jsou bohatě vyšívané a samozřejmě do červena laděné. Číňané na Nový rok vysmýčí, srovnají dluhy,.... prostě začínají s čistým štítem.

Něco na zub

Pokud zavítáte do některé z mnoha restaurací, rozhodně vám nepřinesou to, na co jste zvyklí z domova z četných čínských bufetů. Já preferuju ´českou´ čínu, ale už i z té ´čínské´ čínské kuchyně jsem si oblíbila pár jídel. Takové kuřecí s kešu oříšky a tou jejich úžasnou lepkavou rýží, kterou ´drsně´ zvládnu hůlkama, chutná úžasně. Nenechte se odradit opravdu ´čínsky´ vapadajícími výlohami některých restauracích. Oranžové kachny včetně hlav zavěšené na hácích nevypadají příliš lákavě.

Rok 2011 je rokem zajíce. Čínský Nový rok se řídí lunárním kalendářem a je tedy pohyblivý - od konce ledna do poloviny února. Jestli plánujete návštěvu Londýna na počátek přístího roku, přijeďte kolem víkendu 5. a 6. února a můžete se zúčastnit bujarých oslav začátku roku draka.

(Fotografie jsou směsicí z let minulých)

Autor: Lenka Jodlová | středa 2.3.2011 8:30 | karma článku: 13,04 | přečteno: 1221x