Královská svatba

Posledních pár měsíců Londýn žije svatbou Williama a Kate. Téměř každý už má doma nějakou tu upomínkovou blbůstku. Mně stačil pohled s oznámením, že se jeho veličenstvo Princ William z Walesu (His Royal Highness Prince William of Wales) zasnoubilo.

K mání je úplně všechno, co vás napadne. Od maličkých náprstků a zvonečků s drobounkými obličejíčky prince a jeho nastávající, přes hrníčky a talířky po plechové krabičky, magnety na lednici či plakáty. V jednom obchodě se dokonce William a Kate v životní velikosti (vyřízlé z dřevěné desky) smáli na kolemjdoucí z výlohy. William měl na klopě připlácnuto obligátní ´sold´. Kam to asi doma pyšný majitel postaví? Do obýváku? Pak přijde návštěva a hostitel návštěvníky uvede slovy ´Jděte dál, udělejte si pohodlí. Já přinesu drink a vy se zatím seznamte s Willem a Kate?´

Union Jack se taky nedal zahanbit a natlačil se kam to šlo. Slavit můžete stylově. V obchodech jsou k dostání vlaječky různých velikostí. Union Jack je na ubrouscích, papírových kelímcích a talířích,... na hlavu si můžete narazit čepičku, jak jinak než v barvách Británie.

A takhle to vypadalo týden před svatbou.

U Buckinghamského paláce vyrostlo V.I.P. posezení. Sloupy podél The Mall byly ověšeny obrovskými vlajkami, které se objeví jen při výjimečných událostech jako jsou oficiální oslavy královniných narozenin první červnovou neděli. (Královna slaví s veřejností v červnu - prý je větší šance na lepší počasí - ale její skutečné narozeniny jsou 21. dubna) Památník královny Viktorie byl obedněn.

Nejen trasa, po které pojede královský kočár z Westminster Abbey k Buckinghamskému paláci, byla ověnčena vlajkami. Regent Street se také zbarvila do červenomodrobíla.

Ti, co hledí na praktickou stránku věci, si můžou pořídit bižu s ´modrým safírem´ olemovaným bílými zirkony. Inspirací byl nádherný zásnubní prsten, který patřil Williamově matce. Fantazii se meze nekladou, takže se nemusíte omezit jen na napodobeninu prstýnku. Líbivý modrý kamínek zdobí náušnice, náramky či náhrdelník.

V Británii se sázky uzavírají naprosto na všechno. A královská svatba není výjimkou. Políbí William svou manželku na balkoně Buckinghamského paláce na ústa či jen na tvář? (Na ústa) Jaké barvy bude královnin klobouček? (Prý žlutý) Bude pršet? (Bude) Já si (pomyslně) vsadím na to, že princ Phillip pronese nějakou památnou/peprnou poznámku, která se vpíše do dějin a že Harry, rodinný buřič, který umí věci pořádně rozvířit, určitě něco provede a zajistí si tak významný podíl na předních stránkách tiskovin po celém světě.

Královská svatba se nekoná každý den. Na tu Charlese a Diany jsem byla moc mrňavá a co si budeme nalhávat, naše televize v dobách hluboké totality stejně tuto událost pravděpodobně ´elegantně´ opomněla. Takže si tu páteční hodlám pěkně užít.

A jedna zajímavá maličkost na závěr. William se žení bez tří měsíců přesně na den třicet let poté, co si řekli své ´ano´, respektive ´I do´, jeho rodiče Lady Diana Spencer a Princ Charles.

Tak snad nezbývá než jen dodat - ´HODNĚ ŠTĚSTÍ!´

Autor: Lenka Jodlová | čtvrtek 28.4.2011 8:20 | karma článku: 16,21 | přečteno: 2274x