Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

From USA with love X Valley of the Gods, Goosenecks, Mexican Hat, Monument Valley

Pud sebezáchovy mi radil: křičet, utíkat nebo se aspoň počurat strachy. Rozhodla jsem se pro útok.Namířila jsem na něj objektiv a pořádně mu to natřela.Ten největší štír, co jsem kdy viděla, pelášil oranžovým pískem rovnou ke mně.

Pak jsem se probudila. Asi jsem neměla sníst k večeři tak velkou porci tacos s fazolemi. (Tak trochu zato může legislativa Utahu, která nařizuje: alkohol v restauraci pouze s porcí jídla.) Ale možná je to syndrom Ameriky, jíte, dokud vám kalhoty neprasknou. Navíc, když se tak dobře klábosí s obsluhou. Americké ženy si vůbec nemusí stěžovat, že při návštěvě restaurace jejich partner namísto čilé konverzace honí pod stolem facebook. Příjemná obsluha jim společnost manžela mnohonásobně vynahradí. Další klad Ameriky. Ovšem zase jeden z těch milníků, kdy ženy muže potřebovat nebudou. (Pánové, vzpamatujte se!)

Dnes ráno jsme nelovili bobcaty, ale kešky. V této oblasti USA nejsou na každém kroku, jako u nás, proto je výzva, vyskytne-li se nějaká zajímavá poblíž. A ta dnešní vzácná byla. Bývá odlovena jen několikrát ročně (tak málo se v Americe tomuto sportu holduje, ač z ní pochází). Zavedla nás na místní hřbitov – místo božského klidu i výhledu. Žádný panelákový hřbitov s na milimetr stejně zastřiženými tújemi, kde se náhrobní kameny dmou okázalostí zdobeny nechutnými umělými pugéty, jak jsme zvyklí z Čech. Zdejší hřbitov skutečně naplňuje pojem „odpočinek“, vyzařuje z něj klid, smíření, spojení s nebem i zemí. Hroby jsou ohraničeny různě velkými oblázky, u nich jen jméno. Toť vše. Nic víc člověk nepotřebuje. Mám hřbitovy ráda, hodně poví o lidech, kultuře a úctě k životu. Bylo to velmi příjemné zastavení. Určitě doporučuji podobné místo vyhledat (nemusíte tu hned zůstat navěky).

Po návštěvě hřbitova, jsme nemohli vynechat Valley of the Gods, ačkoli jsme jej ani neměli v plánu, ale když už jsme jeli kolem… Krásná oblast, která je posetá masivy, v nichž je možno si představovat různé objekty. Je to méně navštěvovaná lokalita, nicméně krásná a za návštěvu určitě stojí.

Co mě ale nadchlo, byla Horseshoe bend na druhou, Goosenecks. Goosenecks je místo, kde se klikatí řeka San Juan, a ač řeka není tak šedozelená, masiv není tak červený, je pro svou dvojitou kličku velmi podmanivé. Vstup do lokality pouhých 5 dolarů. Zastávka, která je vhodné i pro camping. Za zmínku stojí možnost zapůjčit raft a na řece si zadovádět. Teče velmi dobře.

Trasou jsme míjeli řadu monumentů, z nichž nejznámější je Mexican Hat. Mexičanů zde žije hodně. Přicházejí sem za prací. Nutno podotknout, že Mexičanky jsou celkem fešandy, takže to není na škodu.   

Monument Valley je skutečně monumentální. Vstupné je 2O dolarů, protože místní Indiáni z rodu Navajo existenci organizace spravující Národní parky USA neuznávají. Je možno absolvovat tři trasy: pěší Wildcat trail cca 6,3 km, vyhlídkovou trasu vlastním vozem a za příplatek vyjížďku na káře s výkladem od pravého Indiána (nicméně celkem vyhozené prachy, protože trasa je nachlup stejná a Indián ani nemá čelenku a tomahavk, zastávky jsou vyměřené, aby se uspokojilo větší množství turistů. Indiáni celkem dobře chápou smysl tržního hospodářství; snad i proto na každé fotozastávce narazíte na někoho, kdo vám nenásilně nabízí pravé indiánské handmade.).

Rozhodli jsme se jako jedni z mála pro Wildcat trail. Je to trasa lehkou divočinou, kde jsem se chvílemi bořila do oranžových písčitých dun, hopsala kamenitou stezkou, co chvíli uskakovala (za hlasitého doprovodu) před ještěrkou a celou dobu se modlila, aby nevylezlo něco z těch stovek děr, které byly všude kolem mě. Občas se zvedl silný vítr, který se stáčel v malá tornáda. Jemný písek mě bolestivě bodal do obnažených částí těla. Písek mi skřípal mezi zuby, vyplivnout nešel, jen zapít. Na konci trasy jsem měla žaludek plný „šutrů“ jako pštros.

Takže to dneska zakončím podle utažského práva s dobrým jídlem a pitím, snad se pštrosího efektu brzy zbavím.

Autor: Jitka Ludvíková | úterý 17.5.2016 15:57 | karma článku: 11,06 | přečteno: 344x
  • Další články autora

Jitka Ludvíková

From USA with love XVIII Tuba City

Když se podíváte na Američany, dojde vám, že USA je hodně o jídle. Pro řadu Američanů je jídlo národní sport. Prostě jí, a jsou v tom nejlepší. Samozřejmě to neplatí doslova, nicméně porce odpovídají tomu, jak snadno přiberete.

2.6.2019 v 6:13 | Karma: 13,37 | Přečteno: 470x | Diskuse| Cestování

Jitka Ludvíková

From USA with love XVII Zpět do USA!

Čas od času cestuji. Ne tak často, jak bych si přála, ale na druhou stranu ne tak málo, abych si párkrát do roka nemusela odříct nový pár bot, abych na vysněnou cestu našetřila. Ale podařilo se a já jedu zpět na západ, do USA.

31.5.2019 v 6:33 | Karma: 13,70 | Přečteno: 479x | Diskuse| Cestování

Jitka Ludvíková

From NY with love V Washington

Moje kamarádka mi říkala, ať na Floridu rozhodně nejezdím, že tam chcípl pes. Podle hlavních zpráv to tak nevypadá, ale dám na ni a opouštím New York, směr Washington.

13.9.2017 v 5:42 | Karma: 10,32 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Jitka Ludvíková

From NY with love IV Americký sen

Úsloví: Všechno má svou cenu, platí v NY dvojnásob. Kdo může, snaží se na NY přiživit. Kreativní jedinci, kterých je město plné mi připomínají mou dceru; v pěti zavřela do krabice včelu a se slovy: Makej! čekala na med.

12.9.2017 v 3:36 | Karma: 11,02 | Přečteno: 490x | Diskuse| Ostatní

Jitka Ludvíková

From NY with love III Globalizace, aneb na prezidenta mi nesahej!

Dnes slavíme s partnerem výročí a ráda bych napsala, že jsme celý den z postele ani nevylezli, ale opak byl pravdou. Budíček byl nastavený na brzkou ranní hodinu, protože program byl opět hodně nabitý.

10.9.2017 v 14:26 | Karma: 11,70 | Přečteno: 375x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Moskva se chlubí stroji ukořistěnými Ukrajině: Abramsy, Leopardy i českými BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Policie ve Varšavě ve středu dostala oznámení o pokusu zapálit synagogu v centru města. Podle...

Z Železné Ursuly hrdou babičkou? Budu osobnější, slibuje von der Leyenová

1. května 2024  14:06

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová před pár týdny oznámila, že hodlá svůj post obhajovat...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 612x
Autorka humoristických knih, detektivních románů a knih pro děti. Vedlejší profesí optimistka, která hledá v lidech to lepší. Ráda cestuje, poznává nová místa a lidi. Věří, že smích prodlužuje život a dokáže zázraky. Píše, protože ji to baví a taky proto, že bez psaní žít neumí.

 

 

Seznam rubrik