Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jeden den jsem hlídal v obchodě vše za třicet Kč

Před pár lety, ještě jak jsem bydlel v největším maloměstě Brně, se mi poštěstilo získat jednodenní brigádu, v obchodě vše za 30 korun, jako detektiv na odhalování krádeží zákazníků.

K této brigádě jsem se dostal zcela náhodou. Požádal mě o ni jeden kamarád, abych za něj v tom obchodě zaskočil, aby nepřišel o dobře placený flek. Jako hlídač si totiž mohl přivydělávat stokorunou v čistém na hodinu. No, za ty prachy, denně přibližně 900 – 1000Kč se mu ani nedivím, že o tu práci nechtěl přijít, ještě k tomu, když bylo otevřeno denně. I na Brno to byly velmi slušné peníze, před těmi zhruba asi deseti lety.

Dostal jsem od něj instrukce, u koho se ráno hlásit a tak jsem vyrazil. Majitelem obchodu byla žena ve středních letech, vcelku pohledná a velmi příjemná. Prohlédla si mě od hlavy až k patě, zeptala se na pár věcí, třeba jestli jsem to už někdy dělal apod. Nechtěl sem před ní vypadat jako tukan a tak vše pozitivně odkýval. Majitelka mě postavila na předem určené místo a s příkazem, abych dobře hlídal a šla se starat o svoji další práci.

Dveře se otevřely a během několika málo minut se začali hrnout zákazníci. Nutno podotknout, že se obchod nacházel na nejfrekventovanější z ulic, na Masarykově ulici. Sledoval jsem každý pohyb, každého zákazníka. Když přišli občanky romské národnosti, vždy se mé smysly zbystřily. A nic! Celé dopoledne to vypadalo, jako že žijeme ve spořádané zemi, kde se nekrade.

Po dvanácté hodině jsem byl poslán, ať si udělám svačinu, tak na hodinu a vrátím se přesně v jednu, že si to na chvilku za mě vezme sama majitelka. Šel sem si koupit jídlo k hladovému oknu a začal se cpát hamburgrama s pocitem dobře odvedené práce. To mě ani nenapadlo, co mě čeká za ledovou sprchu po návratu do obchodu.

Hned po příchodu mě vzala majitelka stranou a řekla mi, že jsem vcelku milý a sympatický, ale že svou práci nedělám dobře. Docela silně zasáhla moje ego, přesvědčené o tom, že mě nikdo nemohl přelstít. Omyl! Ve své víře, že rozpoznám, kdo krade a kdo ne, by mě oblafnul i použitý čajový pytlík.

Vysvětlila mi, že se musím soustředit na lidi, co mají vyšší věkovou hranici, než bych byl schopen vůbec připustit. Na důchodce! Nějakou dobu mi trvalo, než jsem se z té informace vzpamatoval a byl ochoten ji akceptovat. Po chvíli jsem tedy svou pozornost zaměřil na postarší spoluobčany a nestačil se během zbývající části směny divit.

Nejprve jsem chytil jednu paní u pokladny, jak si dávala odcizené věci do kabelky s tím, že tvrdila, že už to jednou zaplatila, že se vrátila do obchodu pro něco dalšího. Samozřejmě že lístek od nákupu neměla, tvrdila, že si jej nebrala. Jenomže já ji viděl, jak to do té kabelky bezostyšně rvala. Majitelka ji pohrozila policií a tak paní naštvaně věci vrátila a osočila nás z nevhodného chování a velmi rychle se z obchodu vytratila.

Následně jsem si všimnul, že do obchodu chodí na prohlídku dost důchodců s neprůhlednými taškami, co vypadali, jako že jsou už plné. Nebyly. Přišli se je do obchodu zadarmo naplnit. V takovém případě jsem dělal, že nic nevidím a čekal, až si tam něco vloží a počkal, až se budou chtít vytratit východem ven. Obchod měl totiž dva vchody a pokladna byla mezi nimi, asi se šetřili peníze na pokladnu, aby je mohla dostat ochranka.

Postupně se mi podařilo za odpoledne chytit osm zlodějů, dva z toho byli mladí zlodějíčci a zbytek senioři. Toho dne se ze mě něco vytratilo a to iluze o babičkách a dědečcích. Nikdy bych nečekal, co zažiji v obchodě za třicet korun. Tvrdá to realita.

Autor: Daniel Michael | středa 27.7.2011 18:41 | karma článku: 24,58 | přečteno: 3462x
  • Další články autora

Daniel Michael

Co Čech to poradce

, co Čech to znalec, co Čech to expert! No není tu nádherné žít? Každý u nás všemu rozumí, všechno by uřídil, všechno zkonstruoval, všechno dokázal vyhrát, všechno opravil, daně by každý taky uměl vyřešit, mezinárodní vztahy a

11.12.2015 v 8:53 | Karma: 13,65 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

Rozdělit a panovat?

Rozděl a panuj!!! (divide et impera) Niccolo Machiavelli.. Touto zásadou se řídili zejména účastníci politického boje, kteří se snažili vyvolat mezi svými protivníky nesváry a rozbroje, aby je pak mohli jednotlivě snadněji

5.12.2015 v 11:52 | Karma: 9,79 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

Svět je vzácně naruby

Nemá smysl se bránit, budete postiženým! Například: když v USA zastřelili policisté bezdomovce, který je ohrožoval nožem. Tak se po jeho smrti začala dožadovat, jeho jakože vzorná rodina odškodného. Přitom vůbec nikoho neštvalo,

25.11.2015 v 12:35 | Karma: 22,63 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

Jsem single a cítím se báječně

V poslední době jsem slyšel tuto větu mnohokrát a mám pocit, že v dnešní sociálně síťové době, být single, je vlastně trendy. Mnoho lidí se věnuje milionu aktivit, z nich asi některým jen proto, aby zabil čas, když nabudou pocitu, že by je pevnější vztah okrádal o způsob života, který si vybrali.

30.9.2014 v 12:48 | Karma: 18,12 | Přečteno: 2507x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

O kolektivních sportech

Článek o hokeji a fotbalu u nás, o budoucnosti mladých, kde jde jen o peníze. A individuální sporty? Přístup k nim?, má smysl vychovávat bandu chovajících se jako dobytek, když je možnost řešit individuality?

3.7.2014 v 9:30 | Karma: 7,39 | Přečteno: 427x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1367x
Je těžké si mě získat, stejně jako si mě oblíbit.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky