Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Historie skupiny bojovníků Hranické Gardy

V nelítostném souboji může rozhodnout jedna jediná chyba a tvrdě inkasovaný úder.

V březnu roku 2010 jsem seděl s kamarády u jednoho stolu u pivka a při vzájemné konverzaci došlo i na téma o bojových sportech. Jeden z nich, se mě zeptal, jestli bych nechodil trénovat s ním a s jeho kamarádem někam do tělocvičny. Nezávazně a pro radost. Řekl jsem jim, že to není špatný nápad a to ještě netušili, čeho všeho jsme schopni dosáhnout, když se rozhodneme chodit si zatrénovat.

Několik dní jsem nosil myšlenku na společné trénování v hlavě a napadlo mě, že když už budeme chodit trénovat bojové sporty, dáme tomu trochu fazónu ve formě grandiózního názvu našeho spolku. Jelikož klub začal vznikat ve městě Hranice na Moravě, vymyslel jsem název „Klub bojovníků, Hranická Garda“. Netušil jsem vůbec, jak moc se dostane časem do povědomí lidí, protože nebyl vůbec účel jakýmkoliv způsobem propagovat naši aktivitu. Mělo to zůstat čistě jenom pro naše osobní potěšení.

Jenomže! V moderním světě se používají mnohé komunikační nástroje a jedním z nich je Facebook. A od jisté doby říkám s oblibou větu „Facebook je mocný“. Ještě jsme nebyli ani na jednom jediném tréninku a já se rozhodl založit na tomto médiu skupinu pod názvem, jež jsem uvedl jako pojmenování naší skupinky tří lidí. A nechal jsem ji prostě jen tak volně uloženou bez nějaké zvláštní propagace. Pochodil jsem po městě, našel vhodný a levný prostor po doporučení na trénování v jednom pohybovém studiu. Zajistil si termín tréninku a řekl o tom těm mým dvěma spoluzakladatelům skupiny.

Do prvního tréninku zbývalo přibližně pět dní a mě se najednou začalo přes zprávy na Facebooku ozývat několik lidí, že by si s námi taky rádi zatrénovali. Nato jsem jim napsal, že v tom nevidím problém a že se budeme společně skládat na pronájem tělocvičny. Jen tak odhadem jsem navrhnul přiměřenou částku a všichni s tím souhlasili.

Nadešel den D, 12. 5. 2010 a my tři nadšenci tvrdších bojových forem jsme se dostavili na naši první tréninkovou hodinu. Společně s námi se dostavilo pár jedinců a ještě před vstupem do cvičebního prostoru, jsme se domluvili, že jako nejzkušenější budu navrhovat, co se bude trénovat. A jelikož jsem neměl moc dobrou fyzičku v té době a tak 15kilogramů nadváhy, cvičili jsme velmi pozvolna.

Den za dnem plynul a počet lidí, kteří se za námi dostavovali, kolísal a v průměru docházelo okolo 10 lidí. Na mě se během té doby přenesla veškerá odpovědnost chodu našeho klubu a nezbývalo mi než nastudovat nějakou metodiku, aby tréninky byli zajímavé, a něco jsme si z nich odnesli. Jedna hodina týdně začala být málo a my se dohodli, že naše tréninky prodloužíme na dvě hodiny týdně zvláště. Během těch prvních dvou měsíců se mi začaly ozývat i děvčata, což mě na jedné straně potěšilo, ale na druhé straně přidalo další organizační starosti. Teď jsem měl dvakrát týdně před sebou kluky, kteří začali automaticky spoléhat na to, že je povedu a k tomu přibývalo stále více děvčat se zájmem o tréninky. A tak k datu 8. 7. 2010 došlo k rozšíření aktivit skupiny bojovníků o skupinu bojovnic, které měli své tréninky oddělené od těch mužských.

Největší zlom ve vývoji klubu došlo, když na pánský trénink 2. 8. 2010 zavítala osoba znalá v těch formách bojových sportů, o které jsme se pokoušeli. Jeho projev jako velmi charizmatického člověka zapůsobil natolik, že si všichni začali hromadně pořizovat základní sportovní výbavu, nejen pro svou vlastní ochranu, ale i k mému potěšení, že budu moci zefektivnit naše tréninky. Tou dobou už z mé osoby ubylo něco okolo deseti kilogramů a byl jsem schopen s kluky a s holkami cvičit a zároveň i mluvit, tedy říkat co budeme a jak cvičit.

O další měsíc později ke 2. 9. 2010, jsem rozšířil i tréninkové hodiny pro ženy na dvě týdně. A tak to trvá až do současné doby. Čtyři hodiny týdně mě dopomohly zredukovat váhu o další čtyři kila dolů a během půl roku od založení dobrovolného spolku se utvořilo velmi silné a zdravé jádro lidí, které dochází na naše společné hodiny trénovat. Ze začátku jsem trpěl na nedostatek kondice a měl jsem někdy faktickou chuť toho nechat. Jenomže nadšení těch spolubojovníků mě dopomohlo vydržet a časem jsem si energie dost nadzásobil. Následně přišel jiný stav a to bylo mentální vyčerpání. Z našeho spolku se vytratili oba dva moji partneři spoluzakladatelé a bytí a nebytí klubu zůstalo zcela na mých bedrech. Po každém tréninku jsem trpěl psychickým vyčerpáním, vlastně ze sledování každého z nás, neustálého vymýšlení co trénovat a udržení pozornosti ostatních členů skupiny. A i to nakonec po nějaké době ustalo a po půl ročním fungování skupiny se pozvedla i má psychická síla.

V současné době se skupina nachází v období připravovaných velkých změn. Blíží se doba, kdy už nebudou stačit jednohodinové tréninky i když se podle všeho dokážeme všichni fyzicky odreagovat do totálního propocení triček a zamlžit všechna okna i zrcadla v tělocvičně i za tu jednu hodinu. Změny, které nastanou, dotvoří další kapitolu historie naší skupiny Hranické Gardy a to již ve velmi blízkém časovém horizontu.

Autor: Daniel Michael | středa 10.11.2010 1:59 | karma článku: 4,68 | přečteno: 565x
  • Další články autora

Daniel Michael

Co Čech to poradce

, co Čech to znalec, co Čech to expert! No není tu nádherné žít? Každý u nás všemu rozumí, všechno by uřídil, všechno zkonstruoval, všechno dokázal vyhrát, všechno opravil, daně by každý taky uměl vyřešit, mezinárodní vztahy a

11.12.2015 v 8:53 | Karma: 13,65 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

Rozdělit a panovat?

Rozděl a panuj!!! (divide et impera) Niccolo Machiavelli.. Touto zásadou se řídili zejména účastníci politického boje, kteří se snažili vyvolat mezi svými protivníky nesváry a rozbroje, aby je pak mohli jednotlivě snadněji

5.12.2015 v 11:52 | Karma: 9,79 | Přečteno: 288x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

Svět je vzácně naruby

Nemá smysl se bránit, budete postiženým! Například: když v USA zastřelili policisté bezdomovce, který je ohrožoval nožem. Tak se po jeho smrti začala dožadovat, jeho jakože vzorná rodina odškodného. Přitom vůbec nikoho neštvalo,

25.11.2015 v 12:35 | Karma: 22,63 | Přečteno: 582x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

Jsem single a cítím se báječně

V poslední době jsem slyšel tuto větu mnohokrát a mám pocit, že v dnešní sociálně síťové době, být single, je vlastně trendy. Mnoho lidí se věnuje milionu aktivit, z nich asi některým jen proto, aby zabil čas, když nabudou pocitu, že by je pevnější vztah okrádal o způsob života, který si vybrali.

30.9.2014 v 12:48 | Karma: 18,12 | Přečteno: 2507x | Diskuse| Ostatní

Daniel Michael

O kolektivních sportech

Článek o hokeji a fotbalu u nás, o budoucnosti mladých, kde jde jen o peníze. A individuální sporty? Přístup k nim?, má smysl vychovávat bandu chovajících se jako dobytek, když je možnost řešit individuality?

3.7.2014 v 9:30 | Karma: 7,39 | Přečteno: 427x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  19:45

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Srovnání průzkumů: ANO ohrožuje nová koalice, lidovcům umřeli původní voliči

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Desetitisíce zemřou... a nikdo si nevšimne. Japonsko je na hraně fungování

19. května 2024  19:32

Doma v osamění zemře v Japonsku ročně až 68 000 lidí starších 65 let. Jejich smrti si pak delší...

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:53

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1367x
Je těžké si mě získat, stejně jako si mě oblíbit.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky