Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Největší Čech

Největší Čech byla anketa pořádaná Českou televizí v roce 2005, v níž se v sérii televizních pořadů volila „největší osobnost naší historie i současnosti“, definovaná jako „kdokoliv, kdo se narodil, žil nebo působil na území Čech, Moravy a Slezska, a kdo se zasloužil o společenství žijící na tomto území a významně ovlivnil jeho život“. V Česku se bezprecedentně objevilo velké množství hlasů pro nikdy neexistujícího českého génia Járu Cimrmana; dokonce je možné, že Cimrman mezi nominovanými vedl. Po konzultaci s BBC však Česká televize účast fiktivní postavy zakázala (a data o počtu hlasů nezveřejnila). Tím vyvolala mezi částí veřejnosti odpor; objevila se dokonce internetová petice požadující povolení Cimrmanovy účasti v soutěži. Tehdejší konečné pořadí prvních deseti: Karel IV,. Tomáš Garrigue Masaryk, Václav Havel , Jan Amos Komenský , Jan Žižka , Jan Werich,  Jan Hus, Antonín Dvořák , Karel Čapek , Božena Němcová. A první ,,stovku“ uzavíral ,,nějakej“ Miloš Zeman (viz Wikipedie). To jen tak mimochodem.

Osobně mi výsledky tehdy až tak nekonvenovaly, čili až tak mi to bedna nebrala. Jako že největší Čech byl nějakej ,,cizák Kódl“ navíc Čtvrtej. Jak moh bejt první když byl čtvrtej? A ten Cimrman, rakouskej čech, či českej rakušák. A to se původně psal ,,da Cimrman“, kdo ví, jestli ne i Zimmermann, či tak. Ale budiž, mnozí z našich velikánů více jmen měli, o titulech ani nemluvě, až po umělce národní, či tak. Jo a vlóni málem taky nějakej Kódl, ne-li až krajan Cimrmana, jedním z největších Čechů takměř se stal. Málem. Že by tehdy taky BBC zakročila, či čerta jakého. Ale v tý anketě prej skončil až druhej. Prej to vyhrál nějakej Zeman. Cesty páně a hlas lidu jsou nevyzpytatelné, že. No nic. Tak to chodí. Zatím. Někdy i před tím. Eště mi v hlavě jedna až dvě myšlénky polehávaj. Prej v americe, když dítěte se zeptáte, čím bude, tak prej prezident. Nevím. Emerickej sen? To u nás, zkuste se zeptat dítěte nějakého. Ale radši si zajistěte ústupovou cestu. Pro sichr.

Onehdá pak tehdy v mezidobí mezi  sběrem hlasů a zveřejněním výsledků probíhala i anketa o největšího padoucha, která skončila takto: Klement Gottwald, Stanislav Gross, Václav Klaus, Vladimír Železný, Miroslav Kalousek, Miroslav Grebeníček, Viktor Kožený, Miloš Jakeš, Zdeněk Škromach, Gustáv Husák. To jen pro doplnění ze zdroje téhož.

No a tedˇkonc?  Nevím vám proč, nějak sem si na jeden frk vzpomněl. Asi takhle: Mocnáři jednomu rádcové našeptávali, že s nějakou komunitou cosi by měl podniknouti. Že to i ono a znáte to a na každym šprochu, atd., atp. Tak že jo a atˇpošlou  zástupce a pak uvidí se že. I zástupce dostavil i postavil se před stolici slovutnou. Upřeně na sebe zírali sobě si oko v ok. I mocnář náhle vůči němu jeden prst vytrčiv ukázal zrazu. I zástupce proti němuž prstů vytrčil dvé! Mocnář pokýval. Pak zprudka dlaní rozevřenou zleva v prav máchl. Zástupce v zápětí natˇ prudce v lokti ruku pokrčiv pěst zatnutou pozvedl! Mocnář pokýval. Poté jablko panenské kulaté z podnosu uchopil a zástupci jej ukázal. Ten nemeškaje paž svou v tornu svou vnořil i exemplář cibule překrásné vyjmul i ukázal. Mocnář opět pokýval a zástupce propustil milostivě. Přítomní v oužasu němém přihlíželi, nechápajíce leccos až mnohé vše. I mocnář vysvětlení podal. Prvním gestem zdělil jsem, že všichni jedné víry jsme. Potvrdil i doložil mi prsty dvěma, že všichni věříme v Otce i ducha svatého. Druhým gestem sdělil jsem, že všichni jsme si rovni. On sevřenou pěstí stvrdil, že v jednotě je síla. Pak jsem mu jablkem sdělil, že země je kulatá. On mě však cibulí doplnil, že na pólech je zploštělá. Jsou moudrou komunitou a proto dále jednati budeme. Tak vůle má. A zástupce po návratu rovněž srozumitelně vše vyložil takto: Von na mě-vypíchnu ti voko! Já na něj- já tobě vobě! Von na mě- všechny vás nechám vyhladit! Já na něj- to teda takovýhle..! No a pak sme si ukázali svačiny a zas sem tady. No…

Jo pointa? I při různých názorech, ideích, postaveních, či nedorozuměních přesto nikdy nelze shodu vyloučit. I v nedorozumění. Holt i tak to chodí, či i vo tom to je. Někdy. Možná.

Jo mámo, jukni do lednice, esli je tam eště nějaká ta tláča. Nějak mi vyhládlo. Cože, z jakýho masokombinátu? Ále to je přece fuk. Dám si jí s cibulí, jo. Děkuju. Jo že by si dal nějakej čtenář taky? Má pech. Ale dobrou chutˇ mi popřát může to jo. No a jinak hlavně to zdraví..

P.S.: Co se mě týká, žádné z těchto soutěží jsem se pochopitelně nezúčastnil. Nemám to zapotřebí. Já to vo sobě vim a to mi stačí, že, ehm. No a Vy, co ste to dočetli až sem, tak tedˇ vlastně taky. Dobře Vám tak. A pokud by snad plky tyto cos nedávného, či i současného komukoli jakkoli připomínaly, o osobách a obsazení ani nemluvě, toliko k tíži i riziku takto nechtˇsobě sám tak jeden každý činí!  Jinak zdravim.  Windffouss

                22.1.14                                                                  George Anthony

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Jiroudek | středa 22.1.2014 23:21 | karma článku: 9,46 | přečteno: 602x
  • Další články autora

Jiří Jiroudek

To ticho až k zešílení

Jo! BYLO! Sice i tamtamy něco šeptaly. Ale.. Dokonce prej i kteréhosi, snad prej i Varla, věřte / nevěřte, snad i na dva dny (nastojte!), TO ,,UMLČELO“

2.2.2024 v 18:02 | Karma: 12,92 | Přečteno: 534x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ticho léčí

Jistě, že i léčí. Jaképak o tom řeči. Ač kdejaký skřet až řve i o tom, že už i to ticho, je třeba umlčet. Však i tichou bolest lze jistě vykřičet.

1.2.2024 v 16:15 | Karma: 12,67 | Přečteno: 496x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Abonenti nejen na ,,linkách“ A.I., alébrž i sociál/asociál sítí

Kam ten svět se řítí? Laik žasne, odborník se se diví. A není divu, že mnozí na to až civí. Co s tím? Kýho výra! Snad neskončí to v riti.

17.1.2024 v 22:03 | Karma: 10,50 | Přečteno: 285x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Na tragickej život já sem pes !!!

Dnes až klasická hláška z TV seriálu. Někdo by jí mohl brát za až cynickou. Dtto např. i pořekadlo ,,co tě nezabije, to tě posílí“. Jak kým a proč, to je jistě individuální. Jak si to kdo dá do jakých souvislostí.

5.1.2024 v 19:07 | Karma: 9,68 | Přečteno: 336x | Diskuse| Osobní

Jiří Jiroudek

Ještě jednou přes

Pamětníci vzpomenou, že říkávalo se tak, někdy i s dodatkem ,,prosím“, např.v pražských tramvajích průvodčím, kteří prodávali a ,,štípali“ pasažérům lístky. Možná trošku uniklo, že letos si to ,,přes“ dáme všichni.!

2.1.2024 v 10:57 | Karma: 14,63 | Přečteno: 490x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Šumperský místostarosta čelí u soudu obvinění ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21

Olomoucký krajský soud projednává obžalobu místostarosty Šumperka Karla Hoška za zneužití dotací v...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 628
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 511x
Jsem bezesporu svérázný, jedinečný a neopakovatelný originál a unikát. Samozřejmě, že svým způsobem, tak jako každý.

Seznam rubrik