Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Listopad mě měl obohatit o zkušenost, já jsem ale o dvacku chudší

V loňském roce jsem naprosto propadla kouzlu knih Paula Coelho. Miluju každý ze svých diářů a ten letošní je pro mne velkou inspirací právě proto, že myšlenky tohoto brazilského spisovatele ho celý provází. Každý měsíc je ve znamení jedné z 12ti emocí, nálad nebo lidských vlastností. A já se rozhodla se pro každou z nich nadchnout, nechat se jí inspirovat a ovlivnit, minimálně na jeden měsíc. Zkušenosti sbíráme každý měsíc, nejen v listopadu. Dokonce každý den, každou chvilku jsme bohatší o nějakou zkušenost. A proto jsem od začátku měsíce dychtivě čekala, co si pro mě listopad přichystal. O jakou novou zkušenost budu bohatší. Tak jo, zkušenosti mám - hned dvě - ale taky jsem o dvacku chudší.

Tohle jsem napsala v listopadu a pak se sáhodlouze rozepsala o dvou předvánočních sbírkách jistých dobročinných organizací a především o mém rozčarování z formy, jakou se tyto organizace rozhodly získat peníze pro svou činnost. Asi Vás napadne, že mi ani jedna nebyla příliš po chuti, přesto předesílám, že cítím obrovskou úctu a obdiv k lidem, kteří pracují v charitativní oblasti a věnují se této nelehké práci. Já chci jen mluvit o formě, jakou se to dá a nedá dělat. Zkrátím to - jedna organizace po mně chtěla v přiloženém dopise, abych si představila situaci, že se s celou svou rodinou ocitnu uprostřed války a brutálního násilí a že moje dítě umírá hlady. Probůh, tohle po mně přece nemůže nikdo chtít. A popravdě, představit si to ani nechci, ani nedokážu.

Ve druhém případě se jednalo o obchodní potravinový řetězec, který se spojil s charitativní organizací a formu vybírání příspěvků založily na principu, kdy za pokladnou sedí velice sympatická mladá slečna s permanentním úsměvem na tváři a po namarkování všech položek a oznámení konečné částky se klidným, vlídným a uchu lahodným hlasem zeptá: „A neměla byste zájem přispět do naší sbírky?“ Jasně, přesně v tu chvíli, kdy mi vrací drobné z nákupu a přímo pod mou rukou je umístěna kasička na příspěvek. Co uděláte Vy? Ano jde o pár drobných, nic proti, je to příspěvek na nemocné děti, to je všechno v pořádku. Věřte, že nejsem žádný lakomec, ani škarohlíd, ale pardon, na mě to působí tak nějak nemorálně a bez možnosti se rozhodnout.

Jak už jsem řekla, původní text jsem smazala a rozhodla se jen pro zestručnělou verzi, protože jestli jsou lidé, kteří to takto dělají, vnitřně spokojeni a jejich svědomí je čisté a především, jestli mají zkušenost s tím, že to funguje, pak je asi všechno v pořádku.

Já zkušenost mám. Mám zkušenost s pomocí. Ještě donedávna jsem si myslela, že jsem pomohla především sobě. Dnes už vím, že ta pomoc byla i pro někoho jiného, protože tolik lásky kolik dovedu dát, tolik dávám a se mnou celá moje rodina.

Přeji nám všem mnoho a mnoho zkušeností, a pokud jimi někomu pomůžeme, anebo třeba jen sami sobě, je to zkušenost k nezaplacení.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petra Jirkovská | středa 31.12.2014 17:16 | karma článku: 0 | přečteno: 35x
  • Další články autora

Petra Jirkovská

Věřit, čekat a doufat...

Moje letošní přání do nového roku dlouho začínalo tak, jak jich začíná velká většina. „Tak už zase, zase je tu konec roku a začíná rok nový, zase jsme na začátku, co nás asi čeká...“ Ale dál nic.

6.1.2017 v 22:46 | Karma: 8,12 | Přečteno: 213x | Diskuse| Osobní

Petra Jirkovská

Když si holčička zkouší čubčí pantoflíčky a další podobná „když“…

Tak už zase? Už zase je tu konec roku? A já se počtvrté loučím s končícím rokem takhle. V roce 12 jsem bilancovala, v roce 13 jsem byla smutná, v roce 14 šťastná a v roce 15? V roce 15 jsem se nestačila divit, smát a dojímat.

1.1.2016 v 12:21 | Karma: 16,99 | Přečteno: 690x | Diskuse| Ostatní

Petra Jirkovská

Pájo…. Čabásek

nikomu z nás se nechce věřit, že se to stalo. Slov se nedostává, slzy kanou, ale mezi nimi je i ten nejupřímnější úsměv při vzpomínce na Tebe, Pájo...

31.10.2015 v 7:59 | Karma: 10,22 | Přečteno: 689x | Diskuse| Ostatní

Petra Jirkovská

To je pro Tebe – místo kytky a večeře

Ona dostane kytku nebo pozvání na večeři, ale co on? Co si zaslouží muž k výročí svatby? Ten den se každý rok opakuje, stejně jako narozeniny, Štědrý den, 1. máj nebo Den matek a každý rok by se neměl nechat bez povšimnutí.

17.6.2015 v 23:51 | Karma: 6,38 | Přečteno: 219x | Diskuse| Ostatní

Petra Jirkovská

To si z nás děláte p.…, pane Mc´Donalde???

Tak jsme si nedávno fňukli nad tím, že se náš přeshraniční soused urazil a vynutil si stažení spotu ze série reklamní kampaně jednoho z mobilních operátorů. Pár dní se o tom hodně mluvilo - někdo souhlasně, někdo nechápavě. Každopádně mnozí z nás se u reklamy dost pobavili a po jejím stažení si jí ještě o to víc začali vyhledávat na internetu. A protože jsem jen prostý uživatel médií, marně hledám smysl - z televize staženo, z internetu ne?

7.2.2015 v 20:51 | Karma: 6,44 | Přečteno: 168x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Západem Čech se ženou silné bouřky, meteorologové varují před kroupami

25. května 2024  14:36

Šumavu a jižní část Plzeňského kraje zasáhly v sobotu kolem poledne silné srážky. Kvůli dešti...

Fico se cítí lépe. Komunikuje s činiteli, informují ho o dění v zemi

25. května 2024  14:24

Slovenský premiér Robert Fico se cítí lépe. Uvedla to v sobotu odpoledne nemocnice v Banské...

Češi staromilci. Digitální podpis půlka nevyužívá, raději tisknou, ukazuje studie

25. května 2024  13:21

Starý dobrý papír a propiska, vyplývá z průzkumů společnosti Ipsos ohledně Čechů a elektronického...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 74x
...jsem Petra a mám ráda anděly, všechno barevné, baletky, černobílé fotografie, Někdo to rád horké, naše štěně, ranní kávu, dětskou fantazii, babiččiny halušky, vůni moře, ježíška, sobotní rána, letní výlety, plastové doplňky do bytu, pivoňky, zázvorovou limonádu, pusu na čelo, kytky ve váze, usínání ve dvou, červenou rtěnku, šály, dobrou náladu, puntíkaté holinky, zrzavé vlasy, poskakování, vůni deště, čtvrteční magazím Mladé fronty, kostely, překvapení, bosé nohy, dávání dárků, dobrý vkus...

Seznam rubrik