Vlastní námořníci potopili kapitána Nečase

Téměř jako slavný italský kapitán Schettino nyní vypadá bývalý premiér Petr Nečas. Před několika dny jsem četl malou zmínku o tom, že právník italského kapitána výletní lodi Costa Concordia, přišel s tezí: „kapitána Schettina z lodi vyhodila jeho vlastní posádka.“ 

Nyní, doslova před několika minutami vystoupil již bývalý český premiér Petr Nečas s tvrzením, jak obrovsky je případ kolem šéfky jeho kabinetu a dalších bývalých poslanců politicky zmanipulovaný. Řekl doslova: „ Je to vykonstruovaný politický proces.“

 

Politický proces? Z logiky věci by pak jednoznačně vyplývalo, že je to rána do zad z jeho vlastních řad. Vždyť veškerá dotyčná ministerstva řídí zástupci pravicové vlády. Když tedy pominu slaboučkou pseudostranu LIDEM a rozpadající se ODS, tak tam zbývá už jen TOP 09. Že by se škatulata začala hýbat a pánové Kalousek s Schwarzenbergem začínali, stejně jako chameleón měnit barvy. Ale proč tak okatě a veřejně?

 

Přesně tak… proč neukončit tu agónii a nejít do předčasných voleb? Nebo že by to byl již začátek politické kampaně?

Otázek přibývá a přibývat ještě bude.

Každopádně ona paralela s kapitánem Schettinem se doslova nabízí. Už měsíce nám dává neustále jiné výpovědi, co a kdo všechno může za potopení lodi a smrt několika desítek pasažérů, aby tedy nakonec přišel s téměř filmovou zápletkou, kdy se proti němu postavila jeho vlastní posádka. Nekonečně dlouhý soudní proces plný neustálého obviňování všech okolo asi čeká i naše vody. Kapitán Nečas však může vytasit ještě několik trumfů, jak dnes také naznačil.

 

Zda pomohou tyto frumfy odvrátit vzpouru nebo se kapitán Nečas jen chytá pomyslného stébla, jako už téměř utopený bývalý politik, tak na to si budeme muset ještě nějaký čas počkat. Vždyť i samotní právníci kapitána Schettina říkají, že se podobné procesy mohou natáhnout až na několik let.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Svoboda | pátek 12.7.2013 17:49 | karma článku: 26,63 | přečteno: 1122x