Spojme prezidentské volby s volbami do poslanecké sněmovny

Je až neuvěřitelné, sledovat dění posledních dní před vrcholným, druhým kolem volby prezidenta České republiky. Ohromná voličská účast, záplava článků, podpory a antipatie na sociálních sítích. Dokonce i v hospodě se rozebírá politika. Nevím, jestli si to většina národa uvědomuje, ale vězte, že „chleba levnější nebude.“ Zamyslel se už někdo nad tím, proč vyzdvihujeme volbu prezidenta, nad ostatními volbami? Vždyť prezident nic sám nezmůže. Svým způsobem je jen loutkou, pěšákem v nekončící vládní partii.

Zaujal mě článek v Reflexu, s názvem: „10 věcí, které byste měli vědět, než půjdete volit prezidenta.“ Jednoduše rozebírá právě onen fakt, že ať si každý z nás vybereme kteréhokoliv kandidáta, vyjde to v podstatě nastejno. Nic nebude levnější, politika a politici se nezmění a nezmění se ani pohled typického amerického občana na nás „čečence.“ Velice jasný, výstižný, odlehčený a nápaditý text však pokulhává za články typu: „Co by změnili prezidentští kandidáti, až budou na hradě.“

 

Dámy a pánové, opět, zase a asi už po sté vám musím sdělit, že kromě hradních „škatulat“ se nic zásadního nezmění a podle ústavy ani změnit nemůže. Většinu z nás před pár týdny naštvala prezidentská amnestie. A i když vše vyčítáte současnému prezidentu Klausovi, i on měl svým způsobem svázané ruce. Potřeboval kontrasignaci premiéra. Proč tedy vlastně chodíme k volbám? Kvůli obsahu Novoročního projevu, kvůli volbě hezčí tváře při zahraničních návštěvách?

 

Z čeho plyne takový zájem o osobu prezidenta? Přežívá v nás snad nějaký Havlovský či Masarykovský komplex? Nebo jsme jen nástrojem mediálního nátlaku, a jak tupé ovečky posloucháme svého pasáčka? Bohužel žádnou analýzu na toto téma jsem nezaznamenal. A obávám se, že ani nezaznamenám. Nezačíná vás to děsit?! My vlastně jdeme k volbám, rozhodujeme se. Za plentou vhazujeme do urny obálku a ani nevíme, proč to vlastně děláme. Protože, jestli to opravdu děláme jen kvůli hezčí tváři, tak to pardon… To jsme měli volit úplně někoho jiného.

 

Na druhou stranu nechci českému národu nikterak křivdit. Třeba jsme skutečně dosáhli té pravé, ze všech stran omílané, občanské společnosti a nyní si už vždy budeme užívat každých voleb plnými doušky. A kdyby to nevyšlo, tak sjednotíme prezidentské volby s volbami do poslanecké sněmovny. Spojíme totiž příjemných šedesát a více procent voličů s užitečnou úsporou nákladů spojených s další volbou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Svoboda | středa 16.1.2013 18:28 | karma článku: 9,11 | přečteno: 600x