Peltův etický kodex za osm milionů

Už jsem pár etických kodexů viděl. Novinářské kodexy kupříkladu cílí na úplné a nezkreslené informace, na povinnost nepodlehnout vnějším tlakům, na určitou míru důvěryhodnosti, či profesionality. Etické kodexy existují též v lékařství nebo v oblasti právní vědy. Nikde jsem ale ještě neviděl, aby etický kodex upravoval výši odměn. Respektive zastával prazvláštní „etický názor," že nezkorumpovatelní budou jen ti, jejichž odměna převýší úplatek.

Velice logicky a určitě i s jistou dávkou selského rozumu, postupoval při vytváření nových pravidel pro rozhodčí, šéf českého fotbalu Miroslav Pelta. Ale s etickým kodexem mají tyto snahy jen pramálo společného.

 

Je to už několik dní, co jsem sledoval souhrn zpráv ze sportu, na sportovním programu české televize. V nich právě Miroslav Pelta vysvětloval, že se chystá zavést etický kodex pro fotbalové rozhodčí. Člověk si tak konečně řekl… „už bylo načase.“ V dalších větách ale nepoužil tradiční formule z etického kodexu jiných organizací. Slova jako nezkorumpovatelnost, čestnost, pravdivost, úcta… nic takového jsem z Peltových úst neslyšel. Naopak ihned od kodexu přešel k výši odměn pro rozhodčí.

Informace asi vyzněla tak, že právě zvětšující se finanční odměny pro sudí, budou hlavním symbolem onoho etického kodexu. (Říkám si, zda nemám dávat sousloví etický kodex do uvozovek. Protože tyto snahy o jakýsi pozitivní motivační bonus, by opravdu neměly být spojovány s etikou, ba dokonce s morálkou).

 

Přesná čísla o odměnách si již nepamatuji. Tuším jen, že v současnosti si hlavní rozhodčí vydělávají něco kolem sedmnácti tisíc za odpískaný zápas, což vychází na nějakých padesát tisíc korun za měsíc. A právě fotbalové vedení, to v rámci svého „etického kodexu“ bude chtít změnit. Navýšit jejich platy. Mimochodem. Nejenom fotbalem ošlehaný odborník Jaroslav Starka doporučuje, aby sudí dostávali sto tisíc měsíčně. Uvidíme tedy, od koho si pan Pelta nechá poradit.

 

Nedivím se tak, že ani sami rozhodčí proti tomu „kodexu“ neprotestují. Snad se však nedočkáme doby, v níž budeme platit zlodějům, aby nekradli, či doby, kdy zaplatíme miliony podvodníkům, aby nepodváděli.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Svoboda | neděle 16.12.2012 18:19 | karma článku: 15,00 | přečteno: 1209x