Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Demokracie a elity

Že hlas lidu je hlasem božím by nemělo v demokracii být kontroverzním pořekadlem. Ovšem, jako vždy a se vším, sám pojem demokracie, tedy vláda lidu je věc složitá a ošemetná. Jak prozradil George Orwell, londýnské Times ješte 

v roce 1917 běžně popisovaly demokracii jako vládu lůzy (rule of the mob).

Lidi, kteří trochu znají mentalitu Britů a pýchu jejich aristokracie tohle ale nepřekvapuje. V pozadí prvotřídního filmu Zbytky Dne (Remains of the Day) je dosti známá družnost části lordstva Británie let třicátých s Hitlerovým Německem, část vedená vévodou z Windsoru, tedy Edwardem VIII., poté co abdikoval.  Ve filmu jeden z hostů lorda Darlingtona týrá komorného (protagonistu v dramatu hranného Anthony Hopkinsem) otázkami o ekonomice a trhu, o jejichž řešení samozřejmě on nemá potuchy. Pointou hrátek s lokajem v salónku zámku je dokázat, že všeobecné volební právo je nesmysl, v němž se dostává hlasu lidem bez úrovně a vzdělání, a tedy bez patřičného soudu, který by hlas odůvodnil.  

Podobný odpor k demokracii jako politickému systému v jádru protiřečnému,  nemožnému, nebo nežádoucímu není jistě něco co se vztahuje pouze na novodobou Británii, zdaleka ne.  Marxismus je založen na tézi „falešného vědomí“ jež demokracii také přímo vylučuje, poněvadž lidské vědomí pouze vytváří obraz materiálních, skutečných třídních vztahů a je jimi obelháván, pokud nepronikne k vědeckému chápání světa. V tom případě nějaká politická volba nemá smysl. Svoboda je pouze vědomím historické politické nutnosti.  Karel Marx ale opět nebyl prvním kdo demokracii znehodnocoval. Ani markýz Alexis de Toqueville to nebyl,  když v brilantním rozboru demokracie v Americe (1835), poukázal na klasické slabosti tohoto politického systému, zejména jeho tendenci ničit společenskou kulturní vyspělost velebením prostřednosti a důrazem na rovnoprávné přičlenění hodnot podřadných.

Ve skutečnosti, kritika demokracie je stejně stará jako demokracie sama. Oba starověcí filosofové kolem jejichž učení se Evropa a Západ intelektuálně vyvíjeli byli rezolutně proti.  Platón a Aristotel, oba opovrhovali demokracií jako způsobem vlády v řeckých městských státech, jež nutně vede ke korupci.  Podobně smýšlel i Sokrates, jak je zřetelně cítit z Platónova popisu o jeho soudu v Aténách. 

Nelze se tedy divit, že představy intelektuálů o demokracii v historii i dnes jsou většinou spjaty s nepokojem a pocity, že se jim, jako společenské skupině nejvýšše kompetentní rozhodovat o správě státu a hodnotách, které by měly v něm převažovat, jejich přirozené právo upírá.  Skutečně málo akademicky vzdělaných tohle o sobě ví, neřku-li s tímto nešvarem zápasí.  Americký novinář a kritik I.F.Stone, ve svém originálním pojetí Sokratova soudu, snad jako první poukázal, že Sokratův postoj k Aténské vládě byl elitářským poblouzněním o moci intelektu. Sir Karl Popper, odvodil oba moderní intelektuální politické extrémy (marxismus a fašismus) od Platónových představ o ideální formě vlády. Všechno co proti demokracii v moderní době brojí lze tak či onak spojit s Platonismem, domníval se Popper. Christopher Lasch systematicky poukazoval na „znepravňovací“ zlozvyky americké akademické komunity a jejim podílu na "Revoltě elit", čili odporu k demokratickým zásadám, a v mnoha věcech k veřejnému mínění.  O jiných kriticích prozatím nevím, ale opravdu se zdá, že politického středu je na dnešních universitách setsakra málo.  Že je potom mezi politiky, v akademickém elitářství léta máčeni jako studenti, málo respektu k prostým voličům, je opět něco, což by nemělo být nikomu záhadou.

Co tedy míním oněmi znepravňovacími „zlozvyky“ akademiků, v nichž se zrcadlí jejich nesnášenlivost a nadřazenost.  Podívejme se na některé ukázky z nedávné Výzvy vědců, které o těchto vlastnostech jistě svědčí.

K samému podnětu výzvy bych námitek neměl, kdyby popisovala nějak skutečně věcně a neoddiskutovatelně tendence k extrémismu a nenávisti, které existují mezi těmi  80% lidí, znepokojených  spontánní migrační vlnou do Evropské unie a možnostmi, která tato vlna představuje v situaci, kterou jsou vládní a správní orgány Unie zaskočeny a ve zdrojích zahlcovány jejím objemem. Ovšem o nic podobného ve výzvě nejde.  První věta sice zdá se je si sice vědoma, že „skutečná rizika“ v této situaci existují, ale nijak se s nimi dále text nezabývá. V porozmění „vědců a vědkyň“, jimž je shůry dánno „kritické myšlení a schopnost nazírat problémy nezaujatě“ je ironicky okamžitě patrná zaujatost a falešnost představ o tom co se kolem nich děje.

První věc kterou by každý kdo patří v nějakém veřejném sporu k menšině, by měl oslovit je proč většina lidí nesmýšlí jako on či ona.  Vysvětlit to nějak tak, aby tomu rozuměli i Ti, kdo možná pracují s informacemi jinými, než jaké mají k dispozici vědci schopní rozeznat „fakta od hypotéz“, a které by v životě nenapadlo dopouštět se „manipulací“.  Ničeho podobného se však ve výzvě nedohledáte. Nejen, že výzva mlčí o tom, že velká většina nesmýšlí jako autoři petice, ale vůbec se nesnaží mezi svým a názorem a tím pomyslným „prostorem strachu a nenávisti“ mediálně a politicky zneužívaným, najít  ještě pohledy jiné, které se v opozici k příjímání migrantů do ČR straní projevů extrémních.  Když badatelé nabádají „k selskému rozumu“, znamená to tedy, že jestli sedlák proti migrantům nic nemá ale nechtěl by jich „roje“ (výraz Davida Camerona) vidět u nás, pak o věci nesmýšlí selsky ale jako někdo již nakažený strachem a  nesnášenlivostí ?  Oni přece jsou vědci a proto rozumějí zdravému selskému rozumu lépe než lidi kteří sedlákům naslouchají, neřku-li přímo ti co jim čouhá sláma z bot.   

K jinému známému symptomu protidemokratického elitismu dnes patří tvrzení, že „muslimové jsou házeni do jednoho pytle s teroristy bez ohledu na jejich skutečné názory nebo nepřebernou rozmanitost náboženských směrů, které vyznávají.“   Toto je onen známý „red herring“, jenž vedl mimo jiného k pokusu popisovat několikanásobnou vraždu na americké vojenské základně americkým muslimem, který si dopisoval s al-Awlakim a křičel při střelbě „allahu akbár!, jako prachobyčejné „násilí na pracovišti“.  Eric Holder, Obamův ministr spravedlnosti v Senátním řízení dokonce přestíral, že nerozmí termínu „radikální islám“.

Náboženských sekt je v islámu mnoho, pravda, ale islamismus, jako globální ideologie namířená proti Západu je jen jedna. Existují v ní tendence svrhnout Západní civilizaci jak politickými metódami tak i terorismem a tyto dvě složky se vzájemně doplňují. Je zajímavé například, že vědci se nevýjadřují k opravdu závažným jevům na současné politické scéně jakým například je Organizace Islámské Kooperace (OIC), která shlukuje přes padesát islámistických států, a propaguje ve světě islámskou šárii jako univerzálně platné právo. Kahirská deklarace lidských práv v islámu (1990), k níž se OIK hlásí je v rozporu s některými základními principy lidských a občanských práv, zejména ohledně práv svobody vyznání a rovnoprávnosti žen, tak jak je přijali signatáři OSN v roce 1948. Jak se k tomuto staví Česká vědecká komunita signatářů ?  Máme snad rozumět, že i toto je výmyslem „manipulujících podvodníků, kteří do nás zasévají falešné důvody ke strachu“?    

Není opravdu těžké odhadnout smysl a kýžený dopad tohoto typicky elitářského slohového cvičení. Je celkem otevřeně hlásáno v obratech typu: „žádáme politiky, aby nezneužívali cizího neštěstí“,  „abyste ve věci přijímání zohledňovali skutečné potřeby a možnosti (!)“,  „(ne) vrtkavé nálady veřejného mínění“, „ všem kdo v Evropě hedají útočiště by mělo být zajištěno bezpečí“, a „ti skutečně potřební musí být příjímáni a integrováni na základě individuálního výběrového procesu....“.  

 Jak můžeme vůbec mluvit o nějakém „výběrovém procesu“ v situaci kde desetitisíce a sto tiíce lidí vstupují do Schengenu měsíčně, mimoprávně, často bez jakýchkoliv dokladů. Co se o nich dá „individuelně“ ověřit ? Zdravý selský rozum by řekl“ „asi moc ne, a proto je tu nechci“. Ale o žádný selský rozum zde samozřejmě nejde. Kouká z té výzvy vědců stará známá výsada těch lépe situovaných, a to prostě poslat demokracii do háje, když to nejde po jejich.  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jirka Severa | pondělí 24.8.2015 22:09 | karma článku: 24,36 | přečteno: 704x
  • Další články autora

Jirka Severa

Tento týden na vyšinutém konci světa

V Americe se od minulého víkendu nehovoří o ničem jiném než o zhoubném spiknutí, které se snaží nastolit v zemi "bílou nadvládu" a o Trumpvých intrikách v tomto excluzivním společenství, jehož členové na tajných schůzích

10.8.2019 v 16:10 | Karma: 25,00 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Jirka Severa

Bílý supremacista nebo duševně chorý osamělý vlk, jiná možnost asi není

Hovořím o masových vrazích, a o jejich mediálním zpracování. Je skutečně neuvěřitelné jak západní média, tedy jejich vedoucí levicové zdroje, diktují a kontrolují chápání masových vražd nevinných lidí, jedná-li se o akci jedince.

7.8.2019 v 6:38 | Karma: 30,34 | Přečteno: 1007x | Diskuse| Společnost

Jirka Severa

Privátní tryskáče a megajachty v kempu zachránců planety

Davoská globální smetánka nám skutečně nejde příkladem v existenčním boji proti planetárnín změnám v klimatu. Akční komise se sletěla a seplula do rezortu na Sicílii, který patří společnosti Google, aby tam naléhavě řešila

5.8.2019 v 7:10 | Karma: 39,15 | Přečteno: 1811x | Diskuse| Společnost

Jirka Severa

Fandové Ottawských Senátorů válčí s majitelem klubu

Je léto, sezóna kšeftů s hokejisty v NHL. Kluby se přes léto posilují a snaží se finančně optimizovat, což pro většinu znamená dát dohromady na příští sezónu lepší manšaft s menší platovou zátěží. Říkám "pro většinu" ale měl

2.8.2019 v 20:12 | Karma: 7,42 | Přečteno: 218x | Diskuse| Sport

Jirka Severa

V čem by se američtí Republikáni měli poučit od Otto von Bismarcka

Windsor je město v západním Ontáriu, na skok přes řeku do michiganského Detroitu. Kdysi malé městečko v porovnání, dnes zatímco bývalý obr na druhé straně řeky upadá a vylidňuje se, Windsor se rozrostl na třetinu obyvatel

31.7.2019 v 5:51 | Karma: 23,20 | Přečteno: 721x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 849x
Expat v Kanadě od r.1968, Ajt´ák v důchodu, od dětství náruživý čtenář. Filozoficky svobodomyšlenkář, agnostik, s odkazem na Evropské osvícenectví. (Z novodobých myslitelů mám nejblíže k Christopheru Laschovi ). Politicky jsem vyznavatel střední cesty, což neberu jako lhostejnost jako spíš právo rejpat do obou stran. Obecně, mým terčem jsou extrémistické pozice, tedy, politika identity, islamismus, rozbíjení sociálního zabezpečení, (a na druhé straně) představy o státu jako univerzální kojné, prostomyslné rovnostářství, (a na druhé straně) vymazávání demokratické společnosti komerční manipulací a oligarchickými zájmy. xenofóbie, ale více oikofóbie (což je novotvar k popisu sklonů k přehnané kritice vlastních tradic, doslova "strach z vlastního domu").

Seznam rubrik