Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strategie romské integrace dle Dienstbiera

Někteří si myslí, že jedinou povinností Romů je znát svá práva. Alespoň to tak vypadá.

S podivem a de facto zděšením čtu jak o nás v České republice smýšlí Amnesty International a ministr pro lidská práva Dienstbier.

Stydím se za něj. Za to, že zbaběle papouškuje názory bez reálných vazeb na situaci. Za to, že tvrdí v jak špatné zemi žije.

Je naprosto nepřijatelné, že na mnoha místech v Evropě musí Romové žít v trvalém strachu z násilností a útoků," říká Selmin Çalışkanová, která je šéfkou německé pobočky AI. To je premisou a osnovou úvah pro našeho ministra Dienstbiera.

Jen pár poznámek.

Ano, situace Romů na trhu práce není jednoduchá. Ale stejně tak není jednoduchá ani pro ostatní. Pokud si uvědomíme kolik je nezaměstnaných a kolik pracovních míst je k dispozici. Ani pro bílého není snadné projít sítem pseudovýběrových řízení, kdy i na místo skladníka po uchazeči agentura žádá napsat motivační dopis. Kdy musíte doložit po vyučení 2 roky praxe v oboru, který jste skončili před prázdninami. Kdy musíte projít jazykovým testem pro práci na lince, kde budete pájet káblíky do předtištěného spoje.

Přístup ke vzdělání mají taky jako ostatní. Mají i zvýhodnění (přípravky před ZŠ, asistenty...) tak co chcete ještě pane ministře?

Podívejte se na seznam institucí a výši dotací pro tuto menšinu (např. viz. http://www.ceskezlatniky.estranky.cz/.../statni-dotace.../ . Kolik peněz ještě budete chtít dávat, aby EU a další nám poklepali na rameno a řekli, že jsme politicky in. Zaráží jak výše dotací, tak zaráží fakt že o tom moc veřejně nemluví.

V čem je ta diskriminace? V drobné kriminalitě, která znesnadňuje život větší části dalšího obyvatelstva, která je přehlížena, která se možná nedostává ani do statistik a je to o nedodržování zákonů!? Proto někteří z nás mluví o nepřizpůsobivých jedincích. Neplatí to jenom pro Romy, platí to obecně pro ty, kteří nechtějí dodržovat pravidla, která si společnost přijala!

Pane Dienstibiere přečtěte si Ústavu – je tam něco o rovných právech (a s právem jde i povinnost dodržovat právo samo), je tam něco o rovném přístupu.....

Pane Dienstbiere jaký máte problém s přístupností vzdělání pro Romy? Řekli Vám snad sociální mágové a inženýři z EU a lidé z organizací jako Amnesty International jak přimějete romské rodiny, aby posílaly děti do škol pravidelně.? Aby promyšleně nezůstávali jen konzumenty dávek, které jim poskytujeme v domění jakou pomoc jsme dali?

Přístup ke zdravotnictví? Tak ono je diskriminační provádění očkovacích programů pro některé skupiny obyvatel v ČR?

Proč asi je takový problém s tímto etnikem po Evropě (v Německu, Francii, Řecku, Španělsku...). Je to proto, že všichni se chovají diskriminačně? Nebo je to proto, že se společnost dostává na samotnou hranici mezí, kdy už není schopna jen vyplácet dávky, financovat programy atd.? Není to prto, že majorita už dosáhla mezí své frustrace?

Je řešením pozitivní diskriminace? Není to antihumánní počínání? Počínání otevírající branku nenávisti? Pane Dienstbiere Vy svou neznalostí historie Romů, procesů spjatých s touto menšinou v 50-tých letech a dalších (sedentarizace, migrační vlny Romů v ČSSR , vytvoření návyků a vazeb na sociální dávky a systém ...), svou neznalostí reálného života škodíte všem. Pokud řešení problematiky vztahu Romů versus většiny bude probíhat v duchu tezí implantovaných Vám, budou se tady odehrávat střety jako byly na Šluknovsku a jinde. Jen to krizi prohloubí.

Všichni víme, že romský problém není o barvě pleti ale kvůli chování, podporované zahálce, spoustě sociálních patologií (závislost na dávkaách atd..). Změňte sociální systém, zákon o sociálních dávkách. Pak se výsledek začne objevovat. A pokud máte strach, že to nejde protože stoupne kriminalita tak věřte, že ona stoupne tak jako tak. Pokud budete dále pozitivně diskriminovat minoritu, tak majorita se bude bránit (mimo jiné o tom si přečtěte něco od J. J. Rousseaua nebo Tocquevilla). Demokracie o kterou se neustále otíráte totiž má pravidle a mantinely (to přečtěte v Masarykovi). Demokracie podle českýchšpiček posledních 25 let je hybrid, mutant. A nahání strach.

Lze najít cestu. Ale začít se musí z pozice "všem stejně"........

 

PS: pozor na diskriminaci. Aby to nedopadlo jako tady:

Pán doktor, tohle je rasismus!” rozčiluje se v ordinaci slepý cikán. „Jaktože máte jen bílé hůlky?!”

 

 

Autor: Jiří Vítek | středa 9.4.2014 23:49 | karma článku: 38,99 | přečteno: 2455x
  • Další články autora

Jiří Vítek

Sliby jak bude líp

Před volbami se mnoho slibuje. Spousty geniálních nápadů. Držme se při zemi a věřte, že to není nechuť k novým věcem atd.. Jsem naivka a hlupák, co věcem nerozumí. Ale sliby o tom jak bude kde, kdo podporovat částečné úvazky, jak bude preferovat tu či onu skupinu jsou jen sliby a plácání. Řeči o zajištění prosperity a rozvoje, blahobytu....pohádky.

26.9.2014 v 10:10 | Karma: 8,86 | Přečteno: 322x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

Odvěký, starobylý – saláf

...ti pak, kdož nesoudí podle toho, co Bůh seslal, jsou nevěřícími.“(5:44) .....nepijte tu alkohol, říkají příslušníci zvláštní, etnické policie v německém Wuppertalu Němcům po klubech. Jde vskutku o první pokusy vytvářet paralelní strukturu moci ve státě? Pokus kam to nechá demokracie dojít? Možná. Němci mají s muslimy veliké problémy. Od sílícího radikalismu muslimů, přes násilí uplatňované proti vlastním souvěrcům (rozuměj převázně ženám pokud náhodou chtějí začít vztah s bezvěrci atd..). Čechy to čeká. Pokusnou lokalitou se stává nesporně Teplicko. (září 2014)

11.9.2014 v 0:01 | Karma: 19,17 | Přečteno: 500x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

Šabatové hidžáb

Na počátku něco málo z historie oblékání , jak ji zná i Korán....V době hidžry zahalené nechodily po většinu života ani manželky samotného proroka Mohameda – tento zvyk si osvojily až ke konci svého života. Pro Mohameda nebyly závoje velkou prioritou, ostatně zmíiuje se o nich v Koránu jen dvakrát: ....A řekni věřícím ženám, aby cudně klopily zrak a střežily svá pohlaví a nedávaly na odiv své ozdoby kromě těch, jež jsou viditelné. A nechť spustí závoje své na ňadra svá. A nechť ukazují své ozdoby jedině svým manželům nebo otcům nebo tchánům nebo synům nebo synům svých manželů nebo bratřím nebo synům svých bratří či sester anebo jejich ženám anebo těm, jimž vládne jejich pravice, nebo služebníkům, kteří nemají chtíče, anebo chlapcům, kteří nemají pojem o nahotě žen. A nechť nedupou nohama, aby lidé postřehli ozdoby, které skrývají.“ ....

26.8.2014 v 23:04 | Karma: 26,26 | Přečteno: 812x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

...byl tam jenom biologický materiál...

celá hláška znějící nedávno v Čro byla... „Není tam žádný biologický otec, byl tam jenom biologický materiál.“ . Pregnantní vyjádření z úst lesbické matky. Jméno netřeba. Nedávno proběhnuvší Prag Pride otřásl veřejností. Mnou také. I pro to, že se pootevřela víc dvířka do divnozemě eurounijního myšlení. Sociální inženýrství zase vystrčilo růžky a naznačuje nám mimo jiné , že slova otec a matka nejsou z pohledu odborníků vhodná. Lepší termín je prý rodič. Mne to snad mine a vnuci mi budou moct říkat dědo. V nejhorším prarodiči. New speak ? Česky fujtajbl....

25.8.2014 v 23:20 | Karma: 20,68 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní

Jiří Vítek

Ordo ab chao

Koho volit je důležitá otázka. Otázka paměti lidí, protože rychle zapomínáme co bylo před pár týdny.

18.8.2014 v 19:49 | Karma: 6,68 | Přečteno: 335x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 701x
Chlap co si myslí že se pořád dá něco změnit. Hlavně nesedět a nenadávat, jak je zvykem u nás v Čechách.
Asi jsem se zbláznil, ale tiché mlčení je podle mně horší než účast. Pokus o účast, pokus o názor.

Seznam rubrik