Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Solidární facka Miroslava Kalouska

Před časem si zde posteskl jeden z diskutérů: kéž že by tu slavnou facku dal Kalousek jemu. Že by pak pan Nečas (nějaký čas) musel vedle obrany řídit i finance. Zda viděl pana Kalouska ve vězení za ublížení na zdraví nebo v nemocnici, nebylo z diskuze patrné. V mém případě (pouze teoretickém, protože já ústavním činitelům na chodníku hlasitě nenadávám) by důvodem Kalouskovy absence byl ten špitál. Za prvé ve spravedlivých válkách vítězí obránci, za druhé mám ukrutánskou sílu a tátu mistra země České v boxu ve váze polotěžké a za třetí nemám pana Kalouska rád. Připomíná mi totiž satorii, která mi z mého platu přiděluje, kolik si můžu vzít do hospody. Ale to je už asi úděl ministrů financí v neprosperujících zemích.

Donátorství, charita, dobročinnost bývaly doménou bohatých lidí - přece jen se s těmi miliardami snáze žije, když někomu potřebnému pomůžete, uděláte radost, dokonce třeba přinesete štěstí. Postupem doby se dostalo i na střední vrstvy. Je možné na dálku podporovat žáka či studenta z chudé africké či asijské země, lze koupit chudé rodině velblouda či kozu, snad tam chodí i obnošené šatstvo (pokud ho nepřebere nějaká vykutálená firma second hand a obratem neprodá u nás). Díky dvěma usnesením parlamentu od letošního roku na tuto dobročinnost nově dosáhnou i další méně majetné vrstvy - pracující důchodci. Z přivýdělků jim byla zavedena 19% daň a věnována poslancům formou zrušení dílčího zdanění jejich náhrad. Žel každý pracující důchodce na svého podporovaného poslance nestačí, musí se jich složit asi tak 15 - 20, aby jejich poslanec dostal vše, co si odhlasoval. Když někteří remcali, vzkázal jim jeden ze zákonodárců přes média ať sklapnou a jsou rádi, že jim  nezdaní i důchody. Mohl si to dovolit, cítil většinovou podporu společnosti, důchodci jsou přece příživníci, kvůli nimž se nám hroutí rozpočet.

Malá vsuvka (skoro přes půlku blogu): v poslední době mám pocit, že se jakési temné síly snaží poštvat proti sobě nikoliv už ideologické třídy, ale sociální skupiny lidí. Živnostníci nás obírají, protože dostatečně neplatí daně (přitom snad jediná jejich výhoda je, že když dostanou padáka, nedá jim ho šéf, ale můžou propustit sami sebe), doktoři už nevědí, co ještě chtít, důchodci parazitují na mladých... V mládí jsem vyhrával matematické olympiády, a tak jsem si dnes spočetl s použitím ministerských koeficientů, že bych musel brát penzi 108 let, abych dostal zpět své odvody, což je samozřejmě nesmysl, protože náš systém je solidární a já s ním souhlasím a plně jej respektuju. A taky jsem spočítal, že i nynější systém by byl dostatečný, pokud by nebyl promyšleně vysáván IZIPy, IT projekty, protekčními dotacemi, solární spekulací a podobnými ekonomickými perverzemi. Na hřbitovních zdech občas bývá memento: Kdo jste vy, byli jsme i my. Kdo jsme my, budete i vy. A platí to i o nezaměstnaných, nemocných a důchodcích.

Takže zpátky k pracujícím důchodcům. Některým individuím z jejich řad se to zdanění přivýdělků nelíbilo, takže využili vágnosti zákona a internetových rad a na jeden den se "účelově" odhlásili z pobírání důchodů. Pan Kalousek proti nim razantně vystartoval a tvrdě zahrozil: je to podvod a finanční úřad jim to všem spočítá i s dvacetiprocentní pokutou. A taky může jít o trestný čin krácení daně - kriminály jsou teď poloprázdné... Ale ukázal i vlídnější tvář. Bylo mu z těch podvodníčků "ouzko" a vysvětloval, že uskromnit se musí všichni (kromě zákonodárců) a že od ledna 2013 budou ti úspěšní platit z částky přesahující příjem 100 000 Kč měsíčně "solidární" (nikoliv milionářskou) daň 7 procent. 

A výsledek? Stručná citace ze včerejší zprávy Českého statistického úřadu 2012. Pokles reálných mezd, mírný nárůst nominálních mezd. Bilanci (nárůstu) vylepšily "jen" bonusy manažerů, které nevycházejí z náhlého zlepšení hospodářské situace, ale ze změny legislativy směrem k narovnání degresivního zdanění u nejvyšších příjmů. V předstihu tak podniky vyplatily svým manažerům mimořádné odměny (za očekávané výkony v roce 2013).

Přeloženo: využijme data 31.12.2012 k nižšímu zdanění, jakápak solidarita. Není z toho panu Kalouskovi taky tak trochu "ouzko"? A není z toho všeho tak trochu ouzko i zákonodárcům? Asi ne. Tam panuje skvělá nálada. Při slovním hlasování se zpívá, koaliční poslanci chválí ty opoziční, že chodí po dvou, čistě oblečení, jedí příborem a páni snad ani nemočí do umývadel, a ti jim na oplátku umožní schválení té daňové úlevy... Mám pocit, že naše vláda i zákonodárci vstoupili do uličky hanby. A na nich teď záleží, jak dlouhá bude a jak úzká, až nejužší.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Švejda | úterý 12.3.2013 14:01 | karma článku: 28,96 | přečteno: 1557x
  • Další články autora

Jiří Švejda

Psí knížka: Myš v domě

Bydleli jsme u lesa, dveře do zahrady celé dny otevřené, a tak bylo jen otázkou času. kdy se v domě objeví nějaký nevítaný živočich."Máme myš," oznámila mi manželka. Myš v domě je rána. Živelná pohroma.

16.12.2021 v 13:16 | Karma: 40,91 | Přečteno: 1772x | Diskuse| Ostatní

Jiří Švejda

Psí knížka - Pejsci, psi a lidé v mém životě

Napsal jsem patnáct knížek a patnáct filmů, které sem tam promítají v kinech nebo dávají v televizi. Věnovaly se lidským hrdinům, s jedinou výjimkou, a tou byl pes Harýk. Povídka o něm vyšla v časopisu Mladý svět a pak i v knize.

2.11.2021 v 8:31 | Karma: 41,62 | Přečteno: 3959x | Diskuse| Společnost

Jiří Švejda

Rádio Jerevan, Praha, a civilizovaná země ČR

Tyto dny čas trhá oponou, a tak místo obvyklých CD poslouchám cestou v autě zpravodajství. Dnes bylo obzvláště zábavné. Staví se vláda a orgány Poslanecké sněmovny. Komentuje politický analytik.

26.10.2017 v 20:59 | Karma: 23,06 | Přečteno: 970x | Diskuse| Politika

Jiří Švejda

Číňané asi nerozumí našemu vlídnému humoru

Rád chodím nakupovat zapomenuté drobnosti do vietnamských večerek. A vidím, že naši lidé se k prodavačům chovají líp než dřív. Říkávali jim trochu potupně rákosníci, dnes mile čangajškové. Ale oni našemu vlídnému humoru rozumějí.

2.11.2016 v 12:25 | Karma: 28,84 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Politika

Jiří Švejda

70 let hokeje v Litvínově - vzpomínání na titul

Je skoro údělem mistrů propadnout z vrcholu ke dnu. Po euforii z minulé sezóny se tak propadl i mistrovský Litvínov. Ale nemůže být každý den posvícení. A pro takové chvíle jsou k dispozici vzpomínky. Tahle je o poslední bitvě.

17.12.2015 v 12:13 | Karma: 21,17 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1893x
FAMU, scénárista a spisovatel ve výslužbě. Vážím si lidských schopností, ničí mě obludnosti, které takřka denně otravují náš život.

Seznam rubrik