Pár slov k diskuzi o danění Petry Kvitové

Jelikož jsem coby daňový poradce odhadl, že jsem za čtyřicet let přispěl na daních do státní pokladny přibližně stejnou měrou jako Petra Kvitová (ta sice za pouhých sedm let, ale já v tom hodlám ještě pokračovat), dovolím si pár slov k výše zmíněné diskuzi.

   G.Depardieu odmítl platit ve Francii až 70% daní ze svých příjmů a dal si zapsat do občanky trvalý pobyt v Rusku, kde platí snad jen 15% (kupodivu se neodstěhoval do Monaka či na nějaké ostrovy, kde by platil ještě míň). Ale nějaký čas tím bavil kus světa, zejména toho "postkomunistického", a dal vzniknout mnoha vtipům o svém vztahu s Putinem. Otec Steffi Grafové tak lakotně a neohrabaně nakládal s daněmi své dcery, že ho spolkový daňový úřad SRN na pár let dokonce posadil do kriminálu. A přitom stačilo, aby si dcera našla nějaký výhodný podnájem. Režisér I.Bergman kvůli švédskému daňovému inspektorátu žil osm let v dobrovolném exilu v Mnichově nařčen, že ve své zemi krátil daně. Slavný hokejista NHL Kovaljov s ročním příjmem obdobným sedmiletému výdělku P. Kvitové platil v Americe až 42% daní, ale vůbec ho to nevzrušovalo, protože v USA a v Kanadě daní všichni hokejisté NHL (pravidelně odebíral díky Ivanu Hlinkovi ruská vydání mých knih, takže jsme se spřátelili), protože by si před vztyčováním americké či kanadské vlajky před zápasem na stadionu nemohli přiložit dlaň na hrudník.

   Jenomže v USA, ve Švédsku a v SRN ty daně podle mého jdou tam, kam jít mají. Když si ale takřka denně přečtu, že skupina lidí obrala daňovou správu o dvě tři miliardy korun na léta falešně vykazovaném odpočtu DPH (ale byly jim zajištěny dva luxusní vozy, dále zahradní domek a dvougaráž) a že jakási státní záruční banka neúspěšně zaručila deset miliard a my to z daní zaplatíme, finančním poradcům Petry Kvitové se nedivím. Hoď jen tak někomu do nenasytného chřtánu svou krev, svůj pot a své slzy...

   No a nám lenochům se jen nechtělo na národním výboru v Monaku nebo na Kypru vyplňovat přihlášku ke stálému bydlišti. Co by tomu řekli sousedi, když nás denně viděli vedle na zahrádce? 

   Ale možná je to i trochu jinak. Beatles svého času vydělali Velké Británii víc než její slavný automobilový průmysl. Daně sice platili, ale dostali za to řád imperia.

A Petra Kvitová v jednom z posledních (časově) rozhovorů pravila, že už se strašně těší domů.

Do Česka?

:-)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří Švejda | středa 9.7.2014 23:20 | karma článku: 29,33 | přečteno: 3994x