Kurz pro špatné řidiče mnoho nepřinese

Parlament schválil zákon, který umožní umáznout tři body řidičům, kteří mají nejvýše deset bodů, pokud absolvují kurz za 8300 peněz.....  

Parlament schválil zákon, který umožní umáznout tři body řidičům, kteří mají nejvýše deset bodů, pokud absolvují kurz za 8300 peněz. Dalšími detaily se zabývat nebudu, spíš mě zajímá, zda to bude přínosné pro řidiče. 
Samozřejmě kurz smyku a zvládání nenadálých situací na vozovce je prospěšná věc, ale pomůže to neukázněným řidičům chovat se na silnici lépe? Já myslím že ani náhodou. Jestli po kurzu smyku budou jezdit ještě agresivněji je na pováženou, já si však myslím že se agresivita rozhodně nezvýší. Alkoholici za volantem na kurz stejně nesmějí. Typický případ může být u řidiče kurýrní služby, který spěchá za zákazníkem aby stihl objet co nejvíce lidí a vydělal si na živobytí, nikdy neměl žádnou nehodu, ale body nasbíral za překročení rychlosti v obci, když jel v přehledném úseku 70 km/h. Další případ však může být agresivní řidič, jezdící na červenou, závodící s ostatními, předjíždějící v nepřehledných úsecích, prostě řidič prase.
 Ani jednomu z těchto dvou příkladů nepomůže škola smyku a podobných dovedností. Případy by měly být souzeny individuálně. Jak vyškolit kurýra firmy, to se dá těžko říct. Tyto dva typy řidičů jsem dal jako příklad. Ve skutečnosti každý přichází o body jinak a nesmyslná policejní pasivní buzerace, kdy si stoupnou za strom na začátku obce a měří rychlost, nikam nevede. Mnohem účinnější by bylo aktivní hledání pirátů, nasazením policejních aut bez označení. Jenže to zase stojí peníze a páni policisté by se stejně mohli zaměřit na chudáka co jede v obci šedesátkou, neb to je snadný cíl na buzeraci. Kéž by zdravý rozum jednou zvítězil. A když by nachytali piráta silnic a on se chtěl napravit? Jízdu smyku bych nevolil určitě. Představte si malý temný sál s projektorem, kde by se adepti vzdělávali obrázky z nehod plné krve a rozteklých vnitřností. Popcorn a kolu prodáváme v kiosku vedle. Vybíral bych o něco vyšší vstupné plus příspěvek na rozvoj české kinematografie. Za zkoušku to stojí, třeba by to alespoň pár lidem hnulo ve svědomí a zachránilo to lidské životy. Podobný zákon nikam nevede, je to jen možnost jak umazat tři body a nechat vydělat lidem majícím podíl na autodromu. Jako nápravné školící středisko to nebude sloužit určitě. Ani výstupní testy nejsou. To rovnou můžu přijít s osmi tisíci v kapse a složit to na přepážce. Vyjde to o něco levněji než úplatkářská taxa některých mužů zákona – tři tisíce korun za jeden bod alespoň co jsem se doslechl. Já sám jsem o žádný bod zatím nepřišel. 
Takže děkujeme za zbytečný návrh a koukejme co nám přinese za zlepšení. 


Autor: Jiří Stránský | úterý 26.8.2008 11:07 | karma článku: 12,26 | přečteno: 813x
  • Další články autora

Jiří Stránský

Stalo se...

25.11.2008 v 11:22 | Karma: 10,68

Jiří Stránský

28. říjen

28.10.2008 v 9:00 | Karma: 10,50

Jiří Stránský

Facka od voličů

19.10.2008 v 9:46 | Karma: 23,51

Jiří Stránský

Super Size Me a co s tím?

20.8.2008 v 15:24 | Karma: 15,31