Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vlak zdarma: populismus nebo moudrý tah?

Zpráva o tom, že na Slovensku budou důchodci, děti do 15 let a studenti jezdit zdarma vlakem, rozdělila české publikum na dva nesmiřitelné tábory. Jedni se netají nadšením a mluví o účinné pomoci nejméně majetným skupinám lidí, druzí rozzuřeně napadají slovenskou vládu, že je populistická, socialistická nebo dokonce komunistická.

Slovenské dráhy dostanou od Ficovy vlády peníze na zavedení dalších 103 osobních vlaků navíc, protože se po právu očekává, že o jízdu vlakem zdarma bude velký zájem. Ministr dopravy mluví o zásadním kroku, který podstatně zvýší mobilitu zvýhodněných skupin a celých rodin a výrazně zlepší kvalitu životního prostředí. Odpůrci z řad opozice naopak hovoří o populistickém kroku, který ve svém důsledku povede ke krachu soukromých autobusových dopravců nebo alespoň výraznému zdražení jejich jízdného. Kritizují také skutečnost, že ta část Slováků, která bydlí blízko železničních zastávek a nádraží, bude nespravedlivě zvýhodněna před ostatními. Jiní se pozastavují nad tím, že jízdné zdarma pro studenty, důchodce a děti do 15 let bude uznáno i ve vlacích české soukromé společnosti RadioJet, která zajišťuje spojení mezi Bratislavou a Komárnem.

 

Vláda svůj krok obhajuje tím, že se jí podařilo úspěšně zvládnout konsolidaci veřejných financí, takže si podobný krok pro zvýšení mobility velké části Slováků klidně může dovolit. Argumentuje také tím, že z opatření budou mít prospěch obchodníci a zvýší se počet nových pracovních na trati. Cestování po železnici je podle ní evropskou kulturní tradicí, kterou je třeba zachovat a rozvíjet.

 

Osobně jezdím vlakem moc rád, takže jsem zvědav, co cestování zdarma se slovenskou železnicí udělá a jak ji promění. Jestli budou vlaky přeplněné rodinami s malými dětmi a upovídanými důchodci, které si budou jen tak jezdit z místa na místo, nebo jestli opatření naopak zvýší úroveň cestování ve vlaku, protože pro více lidí se vyplatí nabídnout nejrůznější služby od tradičních ohřátých párků a studeného piva nebo limonád. A co kdyby se třeba tak nějak přirozeně obnovila tradice nádražních hospůdek?

 

Ano, ano, už slyším rozhořčené vzdychání a podrážděné výkřiky zastánců čistě tržní kapitalistické cesty, že takhle to dělat nejde, protože když je jednou kapitalismus, tak přece zadarmo ani kuře nehrabe, a když hrabe, tak s ním není něco v pořádku. A že to už tu za komančů jednou bylo a víme jak to dopadlo. No, uvidíme. A necháme se překvapit, jak to celé bude fungovat a co tomu budou Slováci říkat. A copak Babiš taky nerozdával zdarma ty svoje koblihy?

Autor: Jiří Smutný | středa 22.10.2014 18:57 | karma článku: 13,24 | přečteno: 964x
  • Další články autora

Jiří Smutný

Pryč s klamy reklamy

Francouzské město Grenoble bylo už takhle krásným a živým městem, útulným a přívětivým, s veselými a přátelskými lidmi. Teď má nového starostu, který se zařekl, že zruší reklamy, odstraní je ulic a z veřejného prostoru, protože klamou a zavádějí, poutají na sebe neoprávněnou pozornost a dělají město ošklivější. Je to normální? Přežije Grenoble bez reklam? Nezůstane bez peněz?

29.11.2014 v 17:03 | Karma: 13,44 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Masakr na Národní anebo lekce češtiny

Ano, ano, chápu, prezident Miloš Zeman není právě nejelegantnější štramák, kouří jako komín, pije jako duha, jí tlačenku a husu místo zdravé výživy a podle toho také ve svých sedmdesáti letech vypadá. Jenomže pokud je na českém prezidentovi doopravdy nejdůležitější jeho zevnějšek, mohla by se příště prezidentská volba nahradit celonárodním hlasováním o největšího fešáka roku. A byl by pokoj. Ve Spojených státech už jsou v tomto směru na půli cesty.

20.11.2014 v 16:26 | Karma: 35,58 | Přečteno: 1747x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Televize lže jako když tiskne

Sledovat zpravodajství v České televizi je čím dále tím víc o nervy. Co na tom, že jde o veřejnoprávní médium, placené občany za účelem poskytování hodnověrných a vyvážených informací! Jedna z moderátorek, krásná, leč přihlouplá Jana Peroutková ale hravě přetrumfla všechny své kolegy, když oznámila udivenému národu, že 2. světovou válku rozpoutalo Rusko. Navíc posunula její začátek skoro o tři týdny.

14.11.2014 v 15:13 | Karma: 35,88 | Přečteno: 2587x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Jak slaví Volyňští Češi? Potají a ve strachu!

Zatímco v u nás doma, v České republice, se slaví na plné pecky, někdo mává vlajkou, jiný si dá panáka navíc, třetí frajersky poznamená, že žádné Československo vznikat nemělo, protože monarchie byla stejně nejlepší, a čtvrtý plácne, že když je na hradě Zeman, je to ostuda a ne svátek, protože neuznává Tibet, na Ukrajině, kde tamní Češi berou svátek vzniku republiky hodně vážně, tak veselo zdaleka není.

28.10.2014 v 17:17 | Karma: 23,61 | Přečteno: 839x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Ukrajinské volby: svědectví z promrzlé Oděsy

Před malou chvilkou jsem mluvil po telefonu, přesněji bezplatnému spojení skype, s dlouholetým kamarádem z Oděsy. Jmenuje se Serhij, pracuje v tamním přístavu jako počítačový a navigační expert, je mu 35, hraje na basovou kytaru v místní rockové kapele a je to nenapravitelný optimista. Tak ho alespoň znám těch 25 let, co se čas od času navštěvujeme a stýkáme.

26.10.2014 v 11:40 | Karma: 31,83 | Přečteno: 1476x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Objednávka USA a Británie, prohlásilo o obvinění z útoku ve Vrběticích Rusko

3. května 2024  17:35

Obvinění Ruska z podílu na výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 jsou...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  17:16

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Škody po požáru v Mionší jsou malé, prales podle hasičů zřejmě někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  16:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
Překladatel zejména technických textů se zájmem o ekologii, energetiku a kulturu

Seznam rubrik