Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vlak zdarma: populismus nebo moudrý tah?

Zpráva o tom, že na Slovensku budou důchodci, děti do 15 let a studenti jezdit zdarma vlakem, rozdělila české publikum na dva nesmiřitelné tábory. Jedni se netají nadšením a mluví o účinné pomoci nejméně majetným skupinám lidí, druzí rozzuřeně napadají slovenskou vládu, že je populistická, socialistická nebo dokonce komunistická.

Slovenské dráhy dostanou od Ficovy vlády peníze na zavedení dalších 103 osobních vlaků navíc, protože se po právu očekává, že o jízdu vlakem zdarma bude velký zájem. Ministr dopravy mluví o zásadním kroku, který podstatně zvýší mobilitu zvýhodněných skupin a celých rodin a výrazně zlepší kvalitu životního prostředí. Odpůrci z řad opozice naopak hovoří o populistickém kroku, který ve svém důsledku povede ke krachu soukromých autobusových dopravců nebo alespoň výraznému zdražení jejich jízdného. Kritizují také skutečnost, že ta část Slováků, která bydlí blízko železničních zastávek a nádraží, bude nespravedlivě zvýhodněna před ostatními. Jiní se pozastavují nad tím, že jízdné zdarma pro studenty, důchodce a děti do 15 let bude uznáno i ve vlacích české soukromé společnosti RadioJet, která zajišťuje spojení mezi Bratislavou a Komárnem.

 

Vláda svůj krok obhajuje tím, že se jí podařilo úspěšně zvládnout konsolidaci veřejných financí, takže si podobný krok pro zvýšení mobility velké části Slováků klidně může dovolit. Argumentuje také tím, že z opatření budou mít prospěch obchodníci a zvýší se počet nových pracovních na trati. Cestování po železnici je podle ní evropskou kulturní tradicí, kterou je třeba zachovat a rozvíjet.

 

Osobně jezdím vlakem moc rád, takže jsem zvědav, co cestování zdarma se slovenskou železnicí udělá a jak ji promění. Jestli budou vlaky přeplněné rodinami s malými dětmi a upovídanými důchodci, které si budou jen tak jezdit z místa na místo, nebo jestli opatření naopak zvýší úroveň cestování ve vlaku, protože pro více lidí se vyplatí nabídnout nejrůznější služby od tradičních ohřátých párků a studeného piva nebo limonád. A co kdyby se třeba tak nějak přirozeně obnovila tradice nádražních hospůdek?

 

Ano, ano, už slyším rozhořčené vzdychání a podrážděné výkřiky zastánců čistě tržní kapitalistické cesty, že takhle to dělat nejde, protože když je jednou kapitalismus, tak přece zadarmo ani kuře nehrabe, a když hrabe, tak s ním není něco v pořádku. A že to už tu za komančů jednou bylo a víme jak to dopadlo. No, uvidíme. A necháme se překvapit, jak to celé bude fungovat a co tomu budou Slováci říkat. A copak Babiš taky nerozdával zdarma ty svoje koblihy?

Autor: Jiří Smutný | středa 22.10.2014 18:57 | karma článku: 13,24 | přečteno: 964x
  • Další články autora

Jiří Smutný

Kde končí humor, a začíná tumor

Ve víru diskuzí o muslimských teroristech a francouzských karikaturistech úplně zapadl skandál, který na přelomu roku vyvolal absurdní „kanibalistický happening“ v kyjevském extravagantním klubu Bar Hot v centru Kyjeva. Rozjaření účastníci večírku pojídali dort ve tvaru mrtvolky malého ruského dítěte v rakvičce s ruskou státní vlajkou.

14.1.2015 v 17:25 | Karma: 17,98 | Přečteno: 799x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Kyjev jedná o míru, ale chystá válku

Mírová jednání o ukončení vojenského konfliktu na východě Ukrajiny zaplavují televizní zpravodajství o titulní stránky novin. Už jich bylo více než deset, a plánují se stále nové a nové schůzky nejrůznějších vyjednavačů od Berlína až po Astanu. Jenomže Kyjev mezitím dělá všechno proto, aby válka neskončila. Na Ukrajinu plynou potichu, ale zato ve velkém západní (i české) zbraně. Premiér Jaceňuk a prezident Poroeenko v projevech k Ukrajincům nemluví o míru, ale o definitivním vítězství ve vlastenecké válce. Civilisté, kteří ještě neprchli z míst bojů, propadají beznaději, vojáci na obou stranách fronty se připravují na vypuknutí těžkých bojů.

6.1.2015 v 15:10 | Karma: 29,39 | Přečteno: 1064x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Ruská krize: I na posměváčky dojde

Pád ruského rublu a problémy Rusů s tím spojené jsou přijímány u nás mnohými lidmi se zvláštní pomstychtivou euforií. Je to zlá radost vesničana, který si mne ruce, protože zjistil, že jeho nenáviděnému sousedovi chcípla koza. A ani netuší, že na posměváčky taky jednou dojde.

19.12.2014 v 12:32 | Karma: 32,20 | Přečteno: 1635x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Zvrácené sympatie k mučení lidí

Přiznám se bez mučení, že mě upřímně šokují nenávistné a násilnické tendence stále větší části české společnosti. Naposledy se to projevilo v neuvěřitelně zhovadilých textech některých zdejších blogerů, kteří pod praporem demokracie obhajují zločiny proti lidskosti, páchané tajnými službami USA pod zástěrkou boje proti terorismu. A jedním dechem i sérii zabití černochů tamními policisty. Jakoby nenávidět jinakost a odlišný názor bylo cosi záslužného. Krutost a policejní násilí – náš vzor!?!

12.12.2014 v 15:06 | Karma: 24,34 | Přečteno: 1209x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Sankce jako bumerang

To jsme to zase jednou vymňoukli. Nad Černošicemi se hrdě třepotá ukrajinská vlajka, premiér si jezdí do USA pro instrukce a pochvaly, nebo naopak pokárání. Havlova busta podobná lachtanovi trůní v americkém kongresu a sankce, přičinlivě uvalené na Rusko, se nám vracejí jako bumerang. To si opravdu čeští politici, před volbami jako jeden muž slibující, že budou bojovat za naše zájmy, nedokážou dupnout?

30.11.2014 v 17:51 | Karma: 36,22 | Přečteno: 1529x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
Překladatel zejména technických textů se zájmem o ekologii, energetiku a kulturu

Seznam rubrik