Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Temelín? Deadline v pátek 13.!

V záplavě vulgarit, chrlených ostošest českými politiky, v bubnování benderovců na kyjevském Majdanu a předvánočním konzumním šílenstvím docela zapadla jedna informace, jejíž závažnost pro naši budoucnost je bezesporu větší než všechny tři uvedené příklady dohromady – v pátek 13. prosince máme jako občané České republiky poslední šanci veřejně se vyjádřit ke státní energetické koncepci na příštích 30 let, kterou se v tichosti chystá přijmout ať už vláda Rusnokova nebo budoucí Sobotkova.

Zvykli jsme si nadávat u piva, že je všechno - slušně řečeno - ztraceno, a přitom zapomínáme, že někdy stačí chtít a spousta věcí se dá změnit. Ekologické organizace připravily portál www.energetickakoncepce.cz, na kterém se mohou k otázkám budoucnosti energetiky vyjádřit všichni, komu toto téma není lhostejné. Do 13. prosince. Pokud se najde dostatek občanů, komu není další vývoj v tomto směru lhostejný, je pořád šance něco změnit. Zkuste se nad tím zamyslet, dokud je čas! Je to lepší, než pozdě bycha honit a kňourat u piva nad rozlitým mlékem.
Zatímco v evropských zemích zní zásadní otázka „jádro – ano, či ne?“, u nás plánujeme jak výstavbu jaderných reaktorů, tak porušení limitů těžby hnědého uhlí a výstavbu velkospaloven netříděného odpadu. Prostě všechno špatně.
Sází-li některé země – jako třeba Francie, Finsko nebo Velká Británie – na jadernou energii, je to proto, že je bezuhlíková, tedy šetrná k životnímu prostředí. U nás, kde je ekologie pro mnohé výrazem vulgárnějším než prdel, se tím politici nezabývají. Doplatíme na to ale my a naše děti.
 „Možná vás nezajímá, jaké účty za elektřinu budete platit další čtvrtstoletí. Možná je vám jedno, když bude stát i vaším jménem podporovat byznys uhlobaronů proti obyčejným lidem, jejichž domovy v severních Čechách jsou ohrožené zbouráním kvůli těžbě uhlí,“ vyzývá  Jan Rovenský z Greenpeace a dodává: „V tom případě je všechno v pořádku, úředníci ministerstva průmyslu to zařídí za vás. V opačném případě jim ale neváhejte své výhrady napsat, další podobnou příležitost mít pravděpodobně v nejbližších letech nebudete.“
Dostavba druhé řady jaderné elektrárny v Temelíně bývá v médiích vydávána za hlavní katastrofu, která nám v oblasti energetiky hrozí. Skutečnost je nicméně taková, že bez zásadní změny energetické koncepce není šance se bez proudu z nových dvou bloků obejít, protože staré postupně dosluhují a náhrada za ně není reálně na dohled. To ale neznamená, že nelze trvat na maximální transparentnosti tendru na její dostavbu, kde musí jít o bezpečnost a efektivitu, a ne o ideologické a politické zájmy a úplatky. V tomto směru mě v poslední době děsí zejména mediální vychvalování „revolučních technologií“ reaktorů, nabízených japonsko-americkou společností Westinghouse. Málo se přitom ví o tom, že tyto revoluční technologie zažívají fiasko v Číně, kde Westinghouse staví první v praxi nevyzkoušené reaktory – stejné jako chce postavit v Temelíně. Další americká revoluční technologie - „nejmodernější letadlo světa“ Dreamliner - má z ostudy kabát po sérii problémů, které vedly v řadě zemí až k zákazu jejich provozu. V mediální euforii z „evropské revoluce“ v Kyjevě bychom neměli zapomínat, že revoluce nemusí být pokaždé jediným možným krokem vpřed, ale mohou skončit rozčarováním nebo rovnou masakrem. Nikdo by si asi nepřál, aby se z nové řady Temelína stal podobně jako z revolučního Dreamlineru zlý sen.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Smutný | středa 11.12.2013 16:51 | karma článku: 8,51 | přečteno: 429x
  • Další články autora

Jiří Smutný

Londýn prodal Kyjevu místo obrněnců šrot

Skandál ve Velké Británii a na Ukrajině vyvolalo prohlášení generála Richarda Dannatta, který v rozhovoru pro pravicový deník The Telegraph zkritizoval vládu v Londýně, že poslala Ukrajině zcela nepotřebné obrněné transportéry staré několik desítek let.

15.2.2015 v 13:37 | Karma: 31,39 | Přečteno: 1932x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

"Rusy je třeba střílet jako zajíce"

Je to zbabělost, nebo tuhá disciplina? Ideologická zaslepenost nebo omezenost a zabedněnost? Proč čeští novináři píšou o Ukrajině jenom a výhradně tak, jak si to přejí politici v Praze a v Kyjevě? Proč musí být jediné zprávy o agresivních fašistech, kteří by nejraději všechny Rusy a ostatní „neukrajince“ postříleli jako zajíce, přeložené a převzaté z amerického nebo německého tisku?

7.2.2015 v 12:40 | Karma: 37,05 | Přečteno: 2026x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

O co se válčí na Donbase? O peníze!

Včera večer se na jedné z nezávislých ukrajinských televizních stanic „Kanál 17“ uskutečnil tele-most Doněckem a Kyjevem. Navzdory vypjaté atmosféře se obě strany shodly, že si přejí zastavení bojů a zahájení jednání. Skutečnou příčinou krvavé války jsou podle nich navzdory propagandistickým strategiím obou stran naleziště břidlicového plynu a nespravedlivé rozdělování peněz ze státního rozpočtu.

31.1.2015 v 18:31 | Karma: 29,12 | Přečteno: 1413x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Kyjev kápl božskou, nebo se zbláznil

Na Ukrajině se v posledních dnech děje něco hodně podivného. Prezidentovi, členům vlády a mnohým poslancům zřejmě začíná docházet, že se blíží rychlý konec pomajdanové euforie. Na frontě je situace nejkritičtější za poslední půlrok a pomalu se uzavírá kotel se 30 000 vojáky obklíčenými postupujícími povstalci. Evropské unii dochází trpělivost a další finanční injekce podmiňuje zastavením bojů. Nervy ztrácejí i bojovníci elitních praporů, kteří chtějí víc peněz a větší podíl na moci. Dnes málem zapálili budovu Ministerstva obrany v Kyjevě a pro ostrá slova nešli daleko.

30.1.2015 v 22:31 | Karma: 34,06 | Přečteno: 2295x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Lotyšsko předsedá, EU hnědne

V poslední době se po Evropě šíří názory, které nebezpečně manipulují s dějinami. V Polsku, na Ukrajině, v Maďarsku a v Lotyšsku, na Slovensku, ale i u nás občas prohlásí vysoce postavený politik něco, z čeho běhá mráz po zádech. Ať už je v souvislosti s koncentračními tábory, genocidou židů a Romů, nebo s dějinami II. světové války. Vrací se do Evropy po 70 letech fašismus?

22.1.2015 v 18:27 | Karma: 34,66 | Přečteno: 1623x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Studentka v New Yorku roztrhala svůj diplom na protest proti válce v Gaze

14. května 2024  16:30

Studenti Kolumbijské univerzity v New Yorku nadále dávají najevo svůj odpor k válce v Pásmu Gazy....

Vojenská pomoc USA už přijíždí, bude mít vliv na boje, ujistil Blinken v Kyjevě

14. května 2024  6:32,  aktualizováno  16:27

Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíku pomoci už přijíždí na Ukrajinu, část...

Soukupova vláda nad TV Barrandov končí. Podnikatel Čermák má jeho podíl

14. května 2024  16:27

Podnikatel Jan Čermák plně ovládl společnost Empresa Media, která z 99 procent vlastní a provozuje...

Cermat opravil chyby v pořadí uchazečů na střední. Týkaly se desítek dětí

14. května 2024  16:18

Cermat opravil chyby v pořadí uchazečů o studium, které mu daly některé školy. Podle ředitele...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
Překladatel zejména technických textů se zájmem o ekologii, energetiku a kulturu

Seznam rubrik