Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Masakr na Národní anebo lekce češtiny

Ano, ano, chápu, prezident Miloš Zeman není právě nejelegantnější štramák, kouří jako komín, pije jako duha, jí tlačenku a husu místo zdravé výživy a podle toho také ve svých sedmdesáti letech vypadá. Jenomže pokud je na českém prezidentovi doopravdy nejdůležitější jeho zevnějšek, mohla by se příště prezidentská volba nahradit celonárodním hlasováním o největšího fešáka roku. A byl by pokoj. Ve Spojených státech už jsou v tomto směru na půli cesty.

Chápu, že pro něžné dívky a přecitlivělé dámy, ba dokonce i pro zjemnělé metrosexuály může neslavně proslulý ovar na prezidentově krku budit odpor tak nesnesitelný, že raději preventivně omdlí, než by na něj jen po očku pohlédli. Chtěl bych ale vidět je, jak budou vypadat oni, až se ve zdraví dožijí sedmdesáti let. Pro mě osobně je na prezidentovi důležitá mysl. A taky, jestli umí česky. V obojím Miloš Zeman v posledních dnech exceluje. Problém je v tom, že novináři médií, vlastněných jeho politickými oponenty nebo vládními oligarchy už čekají v šiku na každé slovo, které vypadne z jeho často umaštěné prezidentské pusy (nikoli pussy), aby jej pokud možno co nejšikovněji vytrhli z kontextu a odsoudili z výše svých (nebo jim vštěpených a poručených) morálních a demokratických výšin.

Rád bych se pozastavil nad Zemanovým provokativním vyjádřením, že na Národní třídě nedošlo 17. listopadu 1989 k žádnému masakru, ačkoli to byl nejbrutálnější policejní zásah těch let. Okamžitě poté, co toto prezident pronesl, začalo se topit pod mediálními kotly opovržení a nenávisti. Jak si to vůbec může dovolit něco takového vyslovit?! Pošlapat naše ideály! Zneuctít krvavé základy naší křehké a něžné, občas dokonce údajně sametové demokracie?!

Pes je zakopaný v tom, že prezident Zeman jen docela vtipně poukázal na skutečnost, že historie – i ta docela nedávná – je u nás účelově přepisována tak, jak se to hodí těm, kdo jsou právě u moci. Komu je více než 28 a zeptáte se ho na Listopad 89, poví vám zaručeně, že na Národní třídě samozřejmě byl. A že byl bit. Zvlášť když je to Pražák. Přitom tam ve skutečnosti bylo jen pár tisíc lidí. A stejné je to s tím „masakrem“. Toto slovo se začalo používat také zcela účelově až asi deset let poté, prostě proto, že se to komusi v rámci jeho současné politické kariéry hodilo do krámu. Jenomže slovo „masakr“ znamená něco docela jiného než mlácení - byť brutální, zběsilé a odsouzeníhodné – obuškem po hlavě. Slouží pro označení hromadného vyvražďování, masového zabíjení lidí. Masakr se odehrál za Bartolomějské noci, v Katyni, Srebrenici nebo Vukovaru, ale rozhodně ne na Národní třídě. Naštěstí.

Takže měl prezident Zeman pravdu a pěkně své politické oponenty vypekl. A potrefené husy v redakcích pražských zpravodajských serverů, časopisů, rádií, televizí a novin kejhaly zbytečně.

Autor: Jiří Smutný | čtvrtek 20.11.2014 16:26 | karma článku: 35,58 | přečteno: 1747x
  • Další články autora

Jiří Smutný

Pryč s klamy reklamy

Francouzské město Grenoble bylo už takhle krásným a živým městem, útulným a přívětivým, s veselými a přátelskými lidmi. Teď má nového starostu, který se zařekl, že zruší reklamy, odstraní je ulic a z veřejného prostoru, protože klamou a zavádějí, poutají na sebe neoprávněnou pozornost a dělají město ošklivější. Je to normální? Přežije Grenoble bez reklam? Nezůstane bez peněz?

29.11.2014 v 17:03 | Karma: 13,44 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Televize lže jako když tiskne

Sledovat zpravodajství v České televizi je čím dále tím víc o nervy. Co na tom, že jde o veřejnoprávní médium, placené občany za účelem poskytování hodnověrných a vyvážených informací! Jedna z moderátorek, krásná, leč přihlouplá Jana Peroutková ale hravě přetrumfla všechny své kolegy, když oznámila udivenému národu, že 2. světovou válku rozpoutalo Rusko. Navíc posunula její začátek skoro o tři týdny.

14.11.2014 v 15:13 | Karma: 35,88 | Přečteno: 2587x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Jak slaví Volyňští Češi? Potají a ve strachu!

Zatímco v u nás doma, v České republice, se slaví na plné pecky, někdo mává vlajkou, jiný si dá panáka navíc, třetí frajersky poznamená, že žádné Československo vznikat nemělo, protože monarchie byla stejně nejlepší, a čtvrtý plácne, že když je na hradě Zeman, je to ostuda a ne svátek, protože neuznává Tibet, na Ukrajině, kde tamní Češi berou svátek vzniku republiky hodně vážně, tak veselo zdaleka není.

28.10.2014 v 17:17 | Karma: 23,61 | Přečteno: 839x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Ukrajinské volby: svědectví z promrzlé Oděsy

Před malou chvilkou jsem mluvil po telefonu, přesněji bezplatnému spojení skype, s dlouholetým kamarádem z Oděsy. Jmenuje se Serhij, pracuje v tamním přístavu jako počítačový a navigační expert, je mu 35, hraje na basovou kytaru v místní rockové kapele a je to nenapravitelný optimista. Tak ho alespoň znám těch 25 let, co se čas od času navštěvujeme a stýkáme.

26.10.2014 v 11:40 | Karma: 31,83 | Přečteno: 1476x | Diskuse| Ostatní

Jiří Smutný

Vlak zdarma: populismus nebo moudrý tah?

Zpráva o tom, že na Slovensku budou důchodci, děti do 15 let a studenti jezdit zdarma vlakem, rozdělila české publikum na dva nesmiřitelné tábory. Jedni se netají nadšením a mluví o účinné pomoci nejméně majetným skupinám lidí, druzí rozzuřeně napadají slovenskou vládu, že je populistická, socialistická nebo dokonce komunistická.

22.10.2014 v 18:57 | Karma: 13,24 | Přečteno: 964x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
Překladatel zejména technických textů se zájmem o ekologii, energetiku a kulturu

Seznam rubrik