Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Znám poslední číslici Ludolfova čísla

Ale to nic není, také jsem napočítal do nekonečna. Dvakrát.

Zeptal se mě kdysi přítelíček: „Pospo, proč chlapi chrápou?“ Chápete, oni se mě lidé ptají často, protože jak jsem v titulku a perexu napsal, vím o životě vše. Někdy se lidé ptají i na samozřejmosti, ale tohle byla závažná otázka a tak jsem jí věnoval náležitou pozornost.

On: „„Pospo, proč chlapi chrápou?“

Já: „Protože mají s kým!“

Tahle odpověď, vlastně nic originálního, známý italský horolezec a dobrodruh Reinhold Messner na otázku, proč člověk riskuje život a leze nahoru na horu, odpověděl: „Protože hory tady jsou!“, ho očividně neuspokojila a tak jsem pokračoval: „No, já si nejsem tak úplně jist, ale na vině je s největší pravděpodobností měkké patro, které ve spánku, když povolí kontrola nad svaly, poklesne nad hrtan do cesty vdechovanému vzduchu a jeho vibrace vyluzují ony libozvučné tóny, je to o konstrukci horního patra a zřejmě i tzv. papulatosti, promiň mně ten odborný výraz ale snad jsi ho pochopil.

Byl jsem si před časem nechat odstranit chrápání laserovou metodou, spočívající v tom, že ti operativně odstraní část měkkého patra ve tvaru dvou souosých měsíčků (na každé straně), a po srůstu se měkké patro zpevní, leč já mému panu doktorovi po dvou měsících (měl jsem jít na kontrolu po měsíci ale pan doktor měl autonehodu a tak se to protáhlo), zarostl zpět jako křoví a tak svou dokonalou metodou na mém patře reoperoval dvakrát, takže celkem třikrát mě pálil v hubě laserem a já mu spokojeně zarůstal, protože mé vitální funkce prostě odmítaly přijat jeho teorii, že co je jednou odřezáno, nemá mně už dorůstat, já mu dorůstal jako žížala, o níž se traduje, že z na polovic přefiknuté žížaly dorostou dvě, ještě že to baby neumí, že jo?

Musím ale přiznat, že už nemám noční zástavy dechu, apnoe, které mohou způsobit až mrtvici a poškození mozku, dýchám celkem plynule celou noc, leč chrápu jako tryskáč, to celé za asi 10 000 Kč v cenách před pěti lety, proto chlapi chrápou, víš?“

Ale abych se vrátil k té mé profesi všeználka, už jako devatenáctiletý hošík s medicinovým váčkem na krku jsem se vyloupl z maturitního tabla, už tam je jednoznačně na něm vidět, že to na světě ten hošík nebude mít jednoduché, ten moudrý a přezíravý pohled, ten ho už řadí mezi zárodečné génie první kategorie. Abych ale trošku osvětlil ten medicinmanský váček na krku, tehdy se nosily roláky a kříže, jenže kříž tehdy nešel z ideologických důvodů, tak někdo přinesl maminčinu brož a ta teda jako šla, tak tam máme všichni jakýsi šperk, co Cortéz ukradl starému Montezumovi nebo kdo se to tam tehdy vlastně o zlato popral.

Mám dobrý zážitek z práce, v úterý dopoledne dvě rozpustilé a nám docela neznámé třicítky vtrhly k nám do kanceláře, vyzbrojené čtečkou čárových kódů, a s veselým: „Pánové, my si vás s dovolením opípáme,“ začaly vykonávat inventuru a mně odtehdy vrtá hlavou, co všechno se dalo schovat pod prosté opípání, které v jejich pojetí bylo obyčejnou vojenskou rychlovkou, hraničící s ejaculatio praecox. Zkrátka než jsme se s kolegou rozkoukali a než jsem na otázku: „Vy jste pan Pospíšil?“ stačil odpovědět vtipně: „Ano, za svobodna Pospíšil, provdaný Pospíšil, rozvedený Pospíšil“ zmizely v propadlišti dějin, inventůry jedny rozšklebené.

Venku je rozkošně hnusně a tak jsem o víkendu aspoň jednou kolem poledne si vyrazil do odporně opuštěného města (všichni byli v super a hyper), bylo příslušně nostalgicky pošmourno, klasická bluesová nálada, dal si horkou čokoládu v automatu, koukal na zhovadilosti architektů, kteří postmodernisticky spojují nespojitelné, díval se přes cestu už zase fotografickýma očima, jaký úhel bych zvolil, abych na jeden obrázek dostal funkcionalistickou bílou kostku obchodního domu, synagogu s gotickými okny a maurskými motivy kolem nich, modernistickou budovu polikliniky s klasicistními lunetami nad okny a jako bonbonek tu hrůzu, co sousedí s poliklinikou, roztančená vlnovkovitá fasáda z šedých kachlíků se šikmými bílými okny ve stylu Gaudího, dům v kostýmu pierota, přátelé, to by byla fotka, která by na fakultě architektury zastala funkci laciného emetika, látky podávané k vyvolání zvracení, ale vox populi zřejmě tvrdí, že je to krásné, protože jinak by městský architekt a celá slavná a slovutná městská rada moudrých, složená z bývalých odborníků na všechno možné, nedala na přání investorů, emeritních i potencionálních delikventů, a nepřipustila takový historický lapsus. V tom přece nemohou být jenom peníze, to rozhodně ne. Vidíte? Už zase důkaz, že vím vše!

Když jsem vzpomněl emetikum, nemohu nepřipojit vtípek o jednom velmi speciálním laxativu, spoustě lidí je celkem jedno, kterou stranou dochází k očistě, tak tedy: Starý McIntosh sedí doma v šeru a vypráví dětem hrůzostrašné příběhy. Děti jektají zuby a zalézají pod peřinu. McIntosh přitvrdí a k tomu ještě sfoukne petrolejku. V tom zaklepe a vejde soused McEwan a říká: „Poslechni, Patricku, já tě chvilku poslouchám za dveřmi, není to trošku tvrdé, dětem na noc vyprávět takové příběhy a ještě potmě k tomu?“

„Můžu já za to? Doktor jim předepsal projímadlo a mám já snad peníze na rozhazování?“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | pondělí 17.11.2008 9:30 | karma článku: 18,46 | přečteno: 1629x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2780x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2566x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  18:19

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

U Strakonic havarovalo několik aut, letí tam vrtulník. Silnice na Písek je zavřená

7. května 2024  17:49

U Strakonic na silnici I/4 havarovalo několik vozidel. Vozovka ve směru na Písek je kvůli havárii...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy