Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zastavte svět, chci vystoupit.

Vzpomněl jsem si jak jednou, je to už nějaký roček, jsem přišel z práce a našel na stole DVD s filmem Telefonní budka. Neprodleně jsem zahájil pokus o koukání, nejdřív jsem si dal limit 20 minut, pak jsem to z milosrdenství prodloužil na 30, a když to byla pořád tak naivní diarea, vyhodil jsem to s povzdechem "Ztráta času".

Už ta handka na začátku. Mě jednou pro vždy rozladila dohoda všech nenápaditých kameramanů, kteří si před nějakými padesáti lety usmysleli, že obrázku dají život, když budou komíhat kamerou v ruce. Dodnes jak vidno je to nepřešlo, pak si to naštěstí ten člověk uvědomil a uklidnil obrázky, záběry byly přece jen o něco statičtější, filmová řeč má svá pravidla, když se nedá mozku čas na vstřebání scény, klíč k atmosféře, náladě, vodítko ke smyslu sdělení, tak obyčejně celý záběr spadne pod stůl, to je přece musí učit na škole jako abecedu, vypadalo to, jakoby si třída gympláků řekla, že natočí film a naschvál si nic nepřečtou o tom, jak se to dělá, herci pod psa, kamera pod psa, i ten příběh řídký jak vodová polévka pro chudé, dialogy napsané cestou do studia, bez jiskry, bez nápadu, buď jsem měl tehdy den blbec anebo ten film opravdu za moc nestojí.

Já vím, že každý nevstřebá dvacetisekundové záběry do očí Innokentije Smoktunovského nebo Toshiró Mifuneho, ale ty oči mně vyprávějí o celém životě víc, než stovky stránek opsaného scénáře, jestli je tohle budoucnost filmu, děkuji, vysedám z vlaku. Vlastně jaké vysedám, já budu co nevidět vysednut matičkou přírodou, tak se ani nemusím nijak kór snažit.

Ale jo, jasně, už to slyším, zkrátka to není film pro mě, nebo možná lépe řečeno pro mou generaci, je to stejné jako se současnou hudbou nebo literaturou. Zvláštní ale je, že obrázky modernou tak nezparchantěly, tam nelze nic předstírat, buď umíš nebo ne, buď tam to "cosi" je nebo je tam prdlačka, zatímco u muziky už ty hranice tak výrazné nejsou a dramatizace je stírá docela cílevědomě. Před nějakým časem jsem v televizi viděl představení, za něž jedna dnes už dosti známá herecká dáma dostala nejmenovanou poměrně prestižní cenu, dosaďte si sami, já tou anonymizací předcházím zbytečným diskusím, bylo mně dost z toho smutno, takové divadlo jako hrála ona, jsme si hráli v bytech, řekl bych, že některé aktérky našich happeningů byly i lepší než ona ženička se slavným jménem.

Já už všechny ty herce jmény ani neznám, vídám je ve filmech ale jejich postavy mně připadají jako sourozenci šumlujících naškleblých bavičů v televizi, je to asi problém dneška, konzervatoře a fakulty chrlí jakousi konzistentní hmotu průměrných lidiček, kteří jsou poměrně dobří v jakémsi syntetickém umění, umí jakžtakž zpívat, jakžtakž hrát, jakžtakž tančit, jakžtakž žonglovat, a tak se uplatní v davových scénách jakéhokoli muzikálu, jenže na skutečnou roli to nestačí a odkoukat řemeslo také už celkem není od koho, plácají se v tom marasmu všedního spotřebního kumštu, připomínajícího nanuk, jen co slížu zmrzlinu a odhodím strakatý obal, nic ve mně z jejich výkonu nezbude krom náznaku jakési neurčité chuti na patře, která se za chvíli rozplyne.

O některých hercích se říkalo, že jsou to herci do třetí řady, dál z jejich herectví je slyšet jenom hlas, herec musí mít přesný odhad na rozměr gesta, aby nestál jako čestná stráž u katafalku ale také nesmí na jevišti působit jako napadený včelím rojem. Viděl jsem kdysi v televizi herce v roli moderátora tehdy populární vědomostní soutěže, který mezi staticky působícími účastníky přesně tak vypadal, ale jednou jsem jej také viděl ve skvělé roli, která mu takříkajíc sedla na tělo právě pro to rozevláté gesto. Byla to tehdy Osamělost fotbalového brankáře od Didiera Kaminky, k té hře se mně váže ještě jedna rozkošná vzpomínka, dělal jsem pro zdejšího herce fotky do programu, pár zátiší s fotbalovým balónem, sítí a pohozeným pohárem vítěze, takové žánrové kousky, jo a ještě jedna byla dost dobrá, vzal jsem ho čelně ve střehu, stojícího uprostřed brány, s vytřeštěnýma očima a otevřenou pusou, jak na obránce řve pokyny a napadlo mě tu jeho tvář rozházet ještě několikrát po síti za ním, něco jako míče na grafikách ve sportovních novinách, kde se ukazuje statistika střel na bránu.

Když jsem tehdy potřeboval pár chlapů v dresech, abych mohl nafotit delším sklem nástup manšaftu před zápasem tak, aby všichni v řadě byli rozostření, jen ten brankář ostrý, vzal jsem pár chlapů z hospody, navlékl je do dresů a postavil do řady, oni už byli tak opilí, že jsem ani nemusel příliš se hrát s hloubkou ostrosti, oni byli rozostření sami od sebe, protože už nemohli stát rovně.

Miluju divadlo a proto jsem i na film velice přísný, byť film vedle divadla pro mě je jako pop vedle rocku, jako epigram vedle elegie. Ale nic s tím už na tu chvilku nehodlám dělat.

Autor: Jiří Pospíšil | neděle 30.3.2008 8:35 | karma článku: 11,35 | přečteno: 868x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Školák zkolaboval po užití HHC-P, za tři dny prázdnin případů rychle přibylo

3. července 2024  17:04

Na jednotce intenzivní péče v plzeňské fakultní nemocnici skončil školák, který vyzkoušel zakázanou...

Každý věděl, že Nerudová vyznává hodnoty STAN, smetl soud stížnost na volby

3. července 2024  16:58

Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zamítl návrhy týkající se zvolení Danuše Nerudové do...

Putin a Si Ťin-pching si notovali v Astaně. Jejich zájmy v regionu se ale kříží

3. července 2024  15:19,  aktualizováno  16:56

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní...

Čína vyvíjí drony podobné šáhedům. Hrozí, že je bude vyrábět ve velkém i pro Rusy

3. července 2024  16:27

Čínské a ruské firmy vyvíjejí útočný dron podobný íránským šáhedům, které již Rusko používá ve své...

Domácí rychlé langoše
Domácí rychlé langoše

Ze surovin vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na cca půl cm a vykrajíme věští kolečka (např. od sklenice).

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy