Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zapomenutý svět dětství - první televize

... když nám vítr hnul anténou, která byla na střeše a protože kulatá kovová trubka nebyla nijak zvlášť pevně ukotvena pod střechou, vítr s anténou dost pravidelně prováděl své tajemné ladící pohyby. Tehdy se zapojila celá rodina a předávala si zprávy o kvalitě obrazu výkřiky „Ještě! Dost! Zpátky! To je moc!“ ale než ten živý řetěz předal zprávu od přístroje až po ucho člověka kroutícího anténní tyčí, zpravidla se ta správná poloha přejela a lidi se nádherně společně vyvztekali jedna báseň ...

Někdy v r. 1957 si naši pořídili první televizi. Ve vesnici to byl teprve třetí přístroj svého druhu, když budu v to počítat i neregistrovaný přijímač zručného amatéra, radioopraváře, který si postavil televizor sám a anténu zamaskoval do vzrostlého stromu ve žlebu u domu. Protože měl kolem sebe samé dobré vlastence, odseděl si milý kutil a génius na práce všeho druhu svůj trest díky dobrému sousedovi, protože tehdy to byla ještě skoro špionáž a černá vysílačka a vůbec vlastizrada, no a v neposlední řadě ten v obchodní síti nedostupný materiál na stavbu přijímače také někde ukradl, takže k tomu ještě odcizení majetku ve vlastnictví socialistického sektoru, což byl tehdy další takřka hrdelní zločin.

Náš přístroj nesl hrdé jméno Athos II, měl největší tehdy vyráběnou obrazovku, což bylo pro bratra nějakých třicet centimetrů, a spouštěl se na etapy, nejdříve se takovým křidélkovým přepínačem zapnulo žhavení a teprve po minutě se tím samým cambrlíkem otočilo do druhé polohy, čímž došlo jaksi k vysokému napětí a rozsvítilo se modravé světélko obrazovky. Ten přepínač byl ukryt do diskrétní prohlubně v čelní stěně pod obrazovkou a obsahoval vedle tohoto hlavního přepínače ještě dva menší ladící knoflíky, umístěné po stranách. Jedním se přidával a ubíral jas a druhým zvyšoval a snižoval kontrast. Ačkoli kontrast, v porovnání s dnešními přístroji ty vybledlé šedé duchy na tmavěji šedých plochách nešlo považovat za obraz a tak o ubírání kontrastu nemohla být řeč. Snad na přístroji umístěném na nejvyšší plošině věže televizního vysílače, tam by ten kontrast možná chtěl maličko potlačit, ale horské vísky a tříprvkové vidle, na které jsme tehdy signál přijímali, měly příjem menší než tehdejší pracující inteligence.

Přijali jsme tedy signál slaboučký jako novorozeně a vedeme jej k mašině. V příslovečné šetrnosti a protože dvoulinkový vodič stojí celou korunu metr, jej nezkracujeme, nýbrž rezervu při koupi smotáme za televizí do úhledného přadénka, ve kterém nestíněný kabel povolí uzdu nezřízené magnetické indukci, jíž se již tak slabý signál ještě více rozplizne a překryje sám sebou. Každý kovový prvek funguje na tento svod podobně, takže okapy, oplechované okenní římsy dále signál znehodnocují. Ale to všechno jsme se dověděli až daleko později, tehdy jsme o frekvenčně modulovaném signálu nevěděli zhola nic. On byl u nás ještě v plenkách, protože po válce, kdy se celý svět vrhl na báječný válečný vynález, totiž na daleko kvalitnější a kapacitně nesrovnatelně výkonnější vysokofrekvenční přenos dat, na velmi krátké vlny, tak tehdy prý naši moudří dělničtí kádrové nahoře rozhodli, že nikoli takové blbosti jako kvalitní příjem rozhlasu a televize, nýbrž strategicky výhodnější rozhlas po drátě je to pravé ořechové. Myšlení studené války: Vysílač nepřítel zničí jedním granátem, zatímco k síti rozhlasu po drátě se připojím v kterémkoli bytě a mluvím k národu. A navíc do lidu mohu prát cokoli furt, dráťák má jedinou stanici, tu mou, a jde jen vypnout nebo zapnout.

Nyní jsme otočili příslušnými kolečky ve schránce, obraz naskočil a my uzavřeli onu tajnou skrýšku zdobným bakelitovým víčkem, které neslo zlatě vysázené jméno přístroje. Na čelní stěně byly po stranách ještě dva otočné ovládací prvky, jeden klasicky pro ovládání intenzity zvuku a druhý byl kanálový volič, jímž se ten jediný vysílaný kanál zvolil.

Obraz v mlhovinách takřka neviditelný, hudba v atmosférickém šumu a praskání takřka neslyšitelná. Zato nebyly reklamy. První roky sledovaly celé rodiny a dokonce sousedé si nosili židle a chodili na televizi jako dříve na přástky nebo na besedu, a sledovalo se všechno, třeba přenosy z krasobruslení, ve kterém jsme tehdy byli dost dobří, babky ze sousedství jména našich reprezentantů znaly a jako jeden muž společně fandily našim šedavým barvám ve vzdálené světlešedé cizině.

A filmy. První, na který si z televize vzpomínám, byl Kapitán Dabač. To byla postava jaké v kovbojkách ztělesňoval John Wayne, jen s malým rozdílem, že tohle byla figura ze Slovenského národního povstání. Tehdy se filmová tvorba hemžila ideologickými díly, zpracovávajícími tématiku válečnou nebo těsně poválečnou, napadá mě ještě Akce B o banderovcích, tehdy se mně do slovníku dostalo první ukrajinské slovo sotňa.

Ale jinak televize paráda, nejkrásnější bylo, když nám vítr hnul anténou, která byla na střeše a protože kulatá kovová trubka nebyla nijak zvlášť pevně ukotvena pod střechou, vítr s anténou dost pravidelně prováděl své tajemné ladící pohyby. Tehdy se zapojila celá rodina a předávala si zprávy o kvalitě obrazu výkřiky „Ještě! Dost! Zpátky! To je moc!“ ale než ten živý řetěz předal zprávu od přístroje až po ucho člověka kroutícího anténní tyčí, zpravidla se ta správná poloha přejela a lidi se nádherně společně vyvztekali jedna báseň. Navíc se všechno odehrávalo potmě, protože koho by napadlo na půdu zavádět elektřinu, co máš v noci co hledat na půdě? A to štěstí, když si pak všichni uřícení a udýchaní zasedli k obrazovce a vydýchali se u obrázku košíku s koťaty při krásné klasické hudbě.

Autor: Jiří Pospíšil | pondělí 3.3.2008 13:10 | karma článku: 14,35 | přečteno: 904x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Ve druhém kole prezidentských voleb v Íránu vede reformista Masúd Pezeškján

6. července 2024  3:59

V druhém kole íránských prezidentských voleb podle předběžných výsledků vede reformní kandidát,...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka
Klíšťata útočí! Důležité je klíště co nejrychleji vytáhnout, říká lékářka

Odborníci upozorňují, že letos je klíšťat mnohem více než tomu bylo například v loňském roce. Nahrává jim mírná zima a brzký příchod jara. Jak se...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy