Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Víra v lepší příští

Jakýsi můj známý se mně kdysi svěřil, že jen víra v lepší příští jej udržuje nad vodou. „Ty jsi blázen,“ odpověděl jsem mu, „okamžitě, pravím okamžitě sesedni z toho splašeného koně.“

Nikdo ti nevrátí jedinou sekundu z těch promrhaných, zpomal, život nedává pokuty, život trestá smrtí nerozumnou a bláznivou ustaranost a pošetilou uspěchanost. A to ještě v tom lepším případu, v tom horším tělesným nebo duševním postižením po mozkové příhodě. Pokud se to dá považovat za pokutu, tak tedy pokutou, ale je to zatraceně drahá pokuta. Na tu žádná banka nepůjčí, tuhle zaplatí každý sám do posledního haléře. A když kolem sebe vidím ty dříve uspěchané ustarané, co dnes už nikam nespěchají a jediná jejich starost je udržet stolici, běhá mně z nich mráz po zádech, na sebe nikdy neměli čas a teď ho mají k nepřežití moc, neubráním se a napíšu jedno čínské pořekadlo: Dostaneš vše, po čem toužíš, nešťastníku!

Má pravdu ten učenec, co vyslovil zdánlivě absurdní větičku, lidé, co neměli celý život ani vteřinu času na sebe, na rodinu, na partnera, starali se nepřetržitě a pracovali do úmoru, dnes dlouhé hodiny sedí nečinně ve své samotě, všichni, na něž neměli čas, je opustili, zázrak se nekonal. Běželi stále kupředu poslušni blbých ekonomů, tvrdících, že neustálý růst je nutný a čekali kdy se to zlomí a začnou odpočívat a být šťastni, dnes už nečekají než na smrt, je to drsné varování, ale upřímně míněné, příroda je v tomhle drsná ale spravedlivá, jak chceš vrátit čas, omládnout a prožívat znovu něco, co dnes odkládáš?

Život je přece daleko jednodušší, celá jeho krása spočívá ve vyrovnaném klidu a nevlastnění mnoha věcí, vlastnění přesmíry věcí přináší jen starost o ně a touhu k jejich zmnožování. Člověk přece nemůže nic vlastnit, z podstaty té myšlenky nemůže, když někdo sebere v přírodě klacek, aby se jím podpíral, není to jeho vlastnictví, je to kus přírody, nikoli předmět v mém vlastnictví. Tenhle směšný abstraktní pojem vymysleli lidé, kterým se zachtělo mít kousek planety jen pro sebe a prodávat jiným něco, co jim příroda dává zadarmo. Takhle to jde až po Rolls Royce, ten přece také nemůže být můj, protože někdo vzal přírodě železnou rudu a jiný mu za to dal pár bezcenných papírků, které dostal za práci nebo chytrost, prostě jsme si řekli, že to, co přírodě ukradneme, je naše a můžeme to prodat, právníci nás za to milují.

Demonstruji takový způsob myšlení na jedné staré židovské historce: Ivan z polonin si potřebuje půjčit rubl a tak zajde k lichváři Karpelesovi do města. Dohodnou se, že Ivan dvojnásobek vrátí na jaře a jako zástavu si Karpeles ponechá Ivanovu sekeru. Když je Ivan na odchodu, Karpeles na něj zavolá: „Ivane, poslyš, do jara daleko, kdoví jestli ty peníze na jaře budeš mít, nemohl bys mi polovinu vrátit už teď?“ „To je nápad!“ řekne si Ivan a vrátí Karpelesovi rubl. Potom Ivan odchází domů a přemýšlí: „Rubl je pryč, sekyra je pryč, ještě jsem rubl dlužen, a přesto se všechno zdá být v pořádku!“

Každý máme možnost prožít svůj něčím zajímavý život, i ten zdánlivě fádní každodenní zápřah středozemního oslíka, přivážejícího z rána na trh do přímořského letoviska náklad melounů, je zajímavý, vše je jen otázkou úhlu pohledu a míry vnímavosti, také o tomto je citát: Stanu se mořem. Jako řeka ostatně nemám jiné možnosti.

Člověk čas od času výstrahu ve svém neomaleném růstu spotřeby potřebuje, když se na lidstvo podívám, kdoví, zda se pomalu kolo dějin zase neotáčí k primitivním filosofiím středověku a starověku, popové hvězdy už zase skáčí a svíjejí se jako šamani před jeskyní, politikové už zase lidem předkládají k věření historky jako prolhaní lovci u ohně či středověcí potulní trubadúři a bardové, jejichž kramářským a milostným a mordýřským písním nikdo nevěří ale přesto je napjatě poslouchá jako venezuelskou telenovelu nebo Madonnin poslední hit, je to můj milý človíčku docela možné, že renesančnímu myšlení už odzvonilo a zase si musíme projít obdobím temna, aby na úsvitu nové doby přišli noví spasitelé a věrozvěstové s novou velkou ideologií, to mně připomíná ten rozkošný, jak někdy kolem roku 1950 se sejdou v jedné newyorské kavárně pan Kohn a pan Ronche. Slovo dá slovo a za chvilku pánové konstatují, že oba pocházejí z carského Petrohradu, kde měl otec pana Kohna železářství a otec pana Roncheho obchod střižním zbožím. Melancholicky vyprávějí o svých dětských létech a najednou si pan Kohn na něco vzpomene: "Poslechnou, pane Ronche, v tom sedmnáctým byla v tom Petrohradě nějaká přestřelka. Nevědí náhodou, jak to dopadlo?"

A ještě jeden citát, jakkoli citáty nerad hýřím, ale vyprovokoval jsem sám sebe, to se nedá nic dělat, to je pro muže výzvou, nikdy jsem na zemi nenechal ležet rukavici, kterou mně sok vmetl v tvář, vždycky jsem ukecal někoho, aby ji zvedl, vždycky jsem se rozhlížel, komu patří ta navštívenka se zahnutým rohem, kterou jsem našel ve své poště, takže žádné souboje, jen jediný citátek na úplný konec: Štěstí je to jediné, co můžeme dávat, aniž bychom to měli.

Autor: Jiří Pospíšil | úterý 8.7.2008 10:00 | karma článku: 16,20 | přečteno: 974x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2568x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2131x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Blinken hovořil se ministry Saúdské Arábie, Turecka a Jordánska, řešili příměří v Gaze

1. června 2024  7:58

Americký ministr zahraničí Anthony Blinken v pátek večer telefonicky hovořil se svými protějšky ze...

ANALÝZA: Donald Trump je vinen 34krát. Nastává nová éra americké politiky

1. června 2024

Premium V procesu, který bude Spojené státy ještě hodně stát, získali demokraté možnost říkat v...

Zbytky kokainu na WC našla ochranka Pekarové. Podezřelý je šéf její kanceláře

1. června 2024

Premium Ochranka předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové nalezla loni v lednu na pánských toaletách...

USA tlačí na mír v Gaze. Izrael předložil novou mírovou dohodu, má tři fáze

31. května 2024  20:06,  aktualizováno  21:32

Izrael předložil nový návrh komplexní dohody o příměří v Pásmu Gazy a o propuštění rukojmích...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy