Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vincek chcípáček

Ani nevím jak se mně vybavil, snad že miluji verše pana Kainara, a vincek plní svou nezastupitelnou a světodějnou roli v básni o stříhání malého chlapečka, kterému to už začlo.

Vincka v akci už nepamatuji, protože jsem ještě byl malé dítě, když ho děda vyměnil za moderní Petry, v obou kuchyních byly sporáky ale v ložnicích byly dvoje Petry, tmavě červené a tmavě zelené. Pak se pořídilo někdy v sedmdesátých ústřední topení, ale vincky, u nás se říkaly vincky jako ty kamna, ty vincky, už pamatuji jen jako vyřazený artefakt ve výminku, kam se házely všechny nepotřebné krámy.

Když jsme v šestašedesátém vyhořeli (na půdě byla na dřevěných trámech, položených do čtverce, nepoužívaná pyramidová udírna a postupem času opadalo hliněné omazání a jiskry se dostaly na trámy) a zvedali barák o 80 cm (jak prozíravé opatření vzhledem k dnešním přívalovým dešťům), do navážky se naházelo úplně všechno (sakra, to je závorek, co?), o čem se tehdy usoudilo, že toho nebude třeba, a jsou tam tedy i ty vincky vedle terakotových forem na pečení, litinového kuchyňského nádobí, kotlů, zbytků zemědělských strojů, nářadí všeho druhu, řetězů a podobných záležitostí pro budoucí generace archeologů. Pamatuji si, že jsme na ohni vypalovali dubové výplně nábojů loukoťových kol z povozů a železné obruče, u nás zvané ráfy, děda rozsekal a kladivem vyrovnal, aby jimi později armoval beton v základech.

Tenhle vincek stál ve výminku, který byl tehdy už prázdný a tudíž se v něm netopilo, jako děti jsme usoudili, že ta krásná litinová mezikruží, kterými byl bubínek nahoře uzavřen, nám velmi dobře poslouží jako disk k házení při lehkoatletických přeborech v sousedním humnu. A tak se stalo, že milý nekompletní vincek zahanbeně pozoroval činnosti, které se kolem něj odehrávaly a jimž už nemohl být nijak prospěšný. Jeho poslední funkcí byla úloha podstavce, na němž byla položena fošna, na níž se po zabíjačce rozložily kusy masa a další produkty.

Zabíjačky, téma na ságy, u nás se nic nekonzervovalo, lednička nebyla a všechno se prakticky okamžitě rozdalo široké rodině a sousedům a celou zimu se z oplátek žilo, ve vesnici byli dva nebo tři řezníci a tak nezabíjely v sobotu víc než dva nebo tři baráky a tak se to hezky rozestoupilo přes celý ten zimní a předjarní čas a nemuselo se nic uchovávat, uzení je móda došlá k nám až v šedesátých letech minulého století, před tím se maso spouštělo v konvičce do studny, mléko se dávalo do sklepa, který jsme měli vykopaný v humně, bylo to bytelné kamenné stavení zanořené do svahu, kde nahoře pod střechou byla zaparkovaná už nepoužívaná bryčka.

Ještě jsme se na ní jako kluci hrávali i když už dědovi vzali koně a krávy, později už tam bývalo seno nebo sláma pro domácí zvířectvo, jak říkám, všechny ty úkony jako uzení a zavařování je až hudba sobecké moderní doby, kdy už se lidem nechtělo tolik rozdávat, v té době, o níž mluvím, se přesně zapisovalo, kolik čeho kdo ze zabíjačky přinesl, aby se mu stejně za jeden či dva měsíce z naší čerstvé zabíjačky vrátilo, i maso se převážilo a dal se pokud možno stejný kousek, přesný počet jitrnic a jelit, to se ve výminku rozložilo na prkna, přepočítalo a podle sešitku rozdělilo a dalo do papírů, s lístečkem, komu je potřeba to zanést, to byla práce děcek.

Dostali jsme za to korunku nebo kolik, ale museli jsme to stejně odevzdat, proto z nás nejsou podnikatelé, protože jsme naučení pravdomluvně dělat účetnictví, vydávali jsme počet vladařství svého bez odmluv a postranních úmyslů, protože naši se později vždycky dověděli, kolik jsme dostali a tak nešlo ani ztopit něco z toho obnosu, poctivost je krásná ale nevýhodná vlastnost, takové to největší bohatství chudých.

Ale já si ty korunky vybíral tehdy od rodičů jinak, rozmařile jsem je utrácel v místní lidové knihovně. Knihy jsem si půjčoval už jako malý školáček, tehdy se na týden dával desetník za knížku, u nás ve vesnické knihovně býval knihovníkem takový děda, tedy mně připadal jako děda, klidně mohl být mladší než já dnes ale já se tehdy divil, jak to že ještě žije, dostal jsem vždycky korunku a to bylo deset knížek na celý týden, uměl jsem rychle číst už v mládí, pak jsem ještě se zdokonalil ve čtení po řádcích a odstavcích, takže někdy ve dvaceti jsem zvládal tak sto stránek za hodinu, dnes už se nehoním, čtu pomalinku a loudavě, s přestávkami na zamyšlení a spíše pro rozkoš z filmu, co mně běží za víčky, než pro získávání co největšího počtu informací.

A o čem jsem to vlastně mluvil, aha už vím, mají ale dneska ty modelky dlouhé nohy, viďte?

Autor: Jiří Pospíšil | sobota 28.6.2008 7:38 | karma článku: 17,22 | přečteno: 2792x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Na činy z Bílého domu platí imunita, rozhodl Nejvyšší soud. Trump to chválí

1. července 2024  16:52,  aktualizováno  17:24

Nejvyšší soud Spojených států oznámil, že exprezidenti mají „absolutní“ imunitu pro jasně oficiální...

Při požáru domu zemřeli dva lidé. Policie zatím nezná jejich totožnost

1. července 2024  16:42

Dva lidské životy si vyžádal požár, který dnes dopoledne vypukl ve vesnici Kamenička, místní části...

Ozbrojenci u Sněmovny překvapili turisty. Policie cvičila, jak zneškodnit útočníka

1. července 2024  11:44,  aktualizováno  16:34

Do prostoru Sněmovny na pražské Malé Straně vchází nenápadný muž. Prvního koho potká probodne...

Nakažených černým kašlem v Česku ubývá. Šíření mohou umocnit prázdniny

1. července 2024  15:54

Počty nakažených černým kašlem v Česku pomalu klesají. Za uplynulý týden lékaři evidovali 1037...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy