Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Věříš v Boha?

zeptal se mě kdysi přítel a já mu odvětil: Ano, můj Bůh je to, co mě nutí nebo přesněji řečeno co v mé mysli chce, abych dělal co dělám, co myslím, co cítím.

Můj Bůh není větší než moje síla, můj strach, moje láska, co lidských myslí, to bohů, a můžu jít dál, co zvířecích instinktů, to bohů, proč zužovat existenci vyšší moci toliko na lidskou mysl? Vše můžu vnímat stejně tak dobře jako čistě nahodilé nebo jako boží řád, je to jen otázka úhlu pohledu a zanícenosti duše.

Se mnou to je velice jednoduché, mě ještě život neskřípl tak silně, abych volal matku nebo boha, a modlím se (další skvělý vtip) abych nikdy necítil potřebu to udělat, mně se to píská, když dokážu žít bez boha, když mám svůj úsměv, svou lásku, své děti, své štěstí, své rozumování, a když nade mnou nestojí nikdo a nic, co by hrozilo, že mně něco z toho vezme, jsem sobec a snažím se neškodit, to je celá moje víra, jako bezvěrec se nemám komu vyzpovídat a své hříšky si musím v sobě nosit až do alzheimera, tak se je snažím nedělat, prosté.

Na křesťanství zejména západní římsko katolické pohlížím celkem neutrálně, nemám k němu ani kladný ani záporný vztah, ostatně žádné náboženství, které jsem důkladněji či méně poznal, mně nijak nadvakrát neimponovalo, protože jsem v sobě nikdy nenašel dost pokory k jakékoli veřejně deklarované víře a naopak jsem vždy o každém tvrzení pochyboval, protože mně věrouky nedokázaly přijatelně odpovědět na otázku: „A proč?“

Snad judaizmus se v kabale snaží dosíci jakéhosi poznání a z něho vyplývajících odpovědí ale na tu nemám sílu, a to, co studují nafoukané popové hvězdy, to, čemu říkají zjednodušená kabala, tak to ani snad nestojí za řeč, kabala buď je anebo není, žula je prostě žula a ohýbat asi nepůjde, možná vedle judaizmu z moderních věrouk ještě buddhizmus, ale mému mozku nejblíže asi bude tao, nejspíše proto, že jeho učení je stejně nepraktické a krásné jako barokní triolka.

A tak si kráčím světem s kloboučkem značně na stranu, pohvizduju si svižnou a rozpustilou melodii a snažím se nemyslet na jungovskou „temnou tíži země.“ Nad přírodu se může povznést jen ten, za nějž na sebe bere zemskou tíži někdo jiný. Jak by asi Platon filozofoval, kdyby byl svym vlastnim domácím otrokem? Co by býval učil Ježíš, kdyby obdělával pole, na němž rostl chléb, který lámal, a kdyby býval nucen plít vinici, na níž zrálo vino, které obětoval? K obrazu celku vždy patří temná tíže země, ale já ji pozoruji jen z povzdálí a před těmi, co mě na pole a vinici zvou, se schovám nebo uteču. Mohou být rádi, že se jim posmívám až to nevidí.

Můj přístup ke světu nejlépe ilustruje tahle pravěká historka: Naše nemocnice je podobně jako mnohá ZOO umístěna v lesoparku, baráky jsou rozesety ve velkém parku se vzrostlými stromy, to je asi takový nemocniční folklór, vzteklí lékaři, kterým pojišťovny neplatí, se chtějí pohledem na zeleň uklidnit. Pacienti ty stromy nenávidí, protože jim pořád připomínají roční období a domov, zahradu, kterou je potřeba pohrabat nebo posekat.

Kdysi dávno v dobách mé zeměměřické praxe jsem v nemocnici cosi zaměřoval a jak jsem tak stál u teodolitu a cvičil rukama, ve snaze konvečními signály komunikovat s figurantem, který byl už mimo doslech, šli kolem dva dědci asi tak mého dnešního věku v pyžamech a županech, samozřejmě se zastavili a začali spekulovat.

Natolik byli poučení, že přítomnost geodeta s nádobíčkem považovali správně za předzvěst nějaké výstavby, ale nebyli poučeni dost na to, aby si uvědomili, že geometr také může zaměřovat něco, co už tam stojí a po jeho odchodu se nebude dít nic. Tihle chlapáci byli z té jednobitové kategorie a tak ve chvilce odpočinku, když jsem svěsil své semafory, se jeden osmělil: „Zdravím, tak co nám tady bude stát nového?“

Už ten pozdrav z rodu pitomých mě tak trochu nadzvedl, protože jsem člověk milující ve věcech jasno a pozdrav „Zdravím“ do vztahů moc přehlednosti nepřináší, a tak jsem se bleskem rozhodl co do informací chovat se stejně neurčitě a rozplizle jako muž, který mě oslovil: „Ještě v tom nemají jasno, má tu být nucený výsek nebo výkupna zlomkového zlata.“

„Nucený výsek nebo výkupna zlomkového zlata ? Tady v nemocnici ? Proboha proč, kdo sem bude chodit kupovat maso pro psiska, to už zas hore komusi šibe? “ přešel v rozrušení muž do libozvučného nářečí.

„Mně je to také divné,“ zněla moje suchá poznámka a dál už jsem jen sledoval, jak se pomalu vzdalují za stálého potřásání šedivými hlavami, výrazná gestikulace korespondovala s hutností nadávek, adresovaných na hlavy pitomců obdařených jakýmsi záhadným božím řízením světskou mocí.

Autor: Jiří Pospíšil | pátek 18.7.2008 9:30 | karma článku: 14,75 | přečteno: 1258x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2569x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2131x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Z výnosů ruského majetku se zafinancuje půjčka pro Ukrajinu, dohodli se lídři G7

13. června 2024  16:23,  aktualizováno  19:14

Lídři zemí skupiny G7 na summitu v Itálii nalezli shodu ohledně využití výnosů ze zmrazeného...

VIDEO: Izraelci používají na libanonské hranici středověký obléhací stroj

13. června 2024  19:06

Na sociálních sítích se objevilo video izraelských vojáků, kteří na útoky přes severní hranici s...

Pilulka na rozdíl od potratů přežila. Nejvyšší soud USA ji odmítl omezit

13. června 2024  17:51,  aktualizováno  18:56

Nejvyšší soud Spojených států jednomyslným rozhodnutím odmítl žádost odpůrců potratů, aby omezil...

Bek naznačil rezignaci, předtím pohrozil pádem vlády. Žádá o peníze do školství

13. června 2024  18:41

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) naznačil rezignaci na svou funkci v případě, pokud by státní...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy