Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velikonoční zvyky a urnový háj

Na vesnici, tedy v té jediné u nás na Moravském Slovácku, aby mě nesežrali puntičkáři mezi samozvanými etnografy, žilo za mého mládí ještě daleko více obyčejů než jen velikonoční pomlázka, při nichž docházelo k pravidelným kontaktům omladiny. Vesnice se prostě systémově starala o dorost a prováděla intuitivní populační politiku.

Začínalo se s tím hned na Nový rok zrána, kdy chodili mládenci přímo ze silvestrovské zábavy svým spolužačkám a přítelkyním "načínat koláč", což byl nějaký dort nebo podobný upečenec a vyzdobenec. Tu rozložitou buchtu obyčejně rozkrojil majitelčin momentální boyfriend, to byl takový zvyk, který se dodržoval i když onen miláček nebyl fyzicky prvním v řadě, kdo "načal koláč" dotyčné předčasně vyspělé spolužačky. Z toho se rodiče mohli dovědět, kam momentálně srdce táhne jejich milovanou ratolest a který z té party hlučných výrostků se dobývá do jejích kalhotek. No a pak měla milá dívenka zpravidla nějaký čas zaracha, protože jsme všichni tehdy se svým hlučným a velkohubým chvástáním stáli jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet.

Vedle pálení čarodějnic, topení Morany a jak se tomu kde krajově říká, se konával pravidelně masopustní průvod maškar, a to byl u nás skutečně zvláštní a ojedinělý zvyk, u nás chodily za maškary převlečené pouze ženy, i když zlí jazykové toho zneužívali k pomluvám tvrdíce, že některé žádnou masku nepotřebovaly. Vedle tak pohanských tradic jako jsou maškary nebo velikonoční omlazování vrbovým proutkem žily i křesťanské zvyky a lidé nepřemýšlejíce o jejich původu, je prožívali oboje stejně intenzívně. Nechávali si v kostele posvětit snítku kočiček, které za křížkem nade dveřmi vydržely celý rok, předávali popelec na popeleční středu svým rodinným příslušníkům, kteří se příslušné bohoslužby nemohli zúčastnit, dotykem čela na čelo. Na tři dny svázali provazy od kostelních zvonů, říkali, že zvony odletěly do Říma a jejich funkci třikrát denně zastupovali malí chlapci s řehtačkami a klepači, aby poslední den navečer chodili po domech vybírat "za klepání" drobné mince, vždycky jsem se styděl chodit takhle nepokrytě po žebrotě, leč folklór je folkór a nakonec taková kapslovka... Ale to jsem byl ještě malý kluk, klepání bylo vyhrazeno mladším žákům, řečeno mluvou kategorizace sportovních a tělovýchovných svazů.

Jak postupoval věk mladého muže přes kategorii starších žáků k dorostenecké, tak se příležitosti, při nichž mladí přišli dohromady, zmnožovaly. Velikonoce byly svátky vysloveně erotické, protože bylo věcí každého své cti dbalého mládence vytáhnout děvčata ještě z postelí a nalupat jim na holý zadek, mnohdy jsme jako výrostci po velikonoční merendě ani nešli spát a táhli přímo po domech, to pak stačilo pár skleniček a na plotech a po příkopech byli rozvěšeni či roztroušeni a pohozeni "mrskáči" v různém stádiu zmaru, a těch historek, ó jé ...

A potom prázdniny a hody, plesy a vánoce s jejich střílením petard, byl ten rok jako náhrdelník ověšen různobarevnými svátky a příležitostmi, pravdaže mnohé z nich se týkaly pouze omladiny, dnes však zdá se i mladí lidé žijí individualističtěji, tehdy kvetl spolkový život, ochotníci, hasiči, zdravotníci, sokoli, a co já vím kdo ještě se na vesnicích pravidelně scházeli a popíjeli a ... no prostě si sem tam zacizoložili, když to chcete vědět. Nechci malovat čerta na zeď ale se zánikem spolkového života vesnicím hrozí vymření.

Dnes už si jen upletu z osmi proutků maličký tatar, jak se u nás říká pomlázce, velmi symbolicky jej použiju ráno v ložnici, jen tak aby se neřeklo zamumlám letitou průpovídku "Vstávaj ráno Mariáno, dávaj vajca, vyplácaj sa..." a je to. Ani mě nenapadne vyrazit do terénu a omlazovat kdejakou bábu, jak to bylo zvykem u nás na vesnici, mladá nebo stará, každou jsme omladili a to byste viděli, jak ty domněle staré a nemocné utíkaly. A bez Voltarenu nebo Ibuprofenu.

Starodávné zvyky jsou v háji, měl jsem napsáno původně jiné místo, o hodně teplejší než je březnový háj, ale pak jsem si uvědomil, že tohle je slušná a moderní stránka, takže jak jsem řekl, tyhle rozpustilé a roztomilé zvyky jsou v háji a to je dobře, to je moc dobře, já to těm mladým přeju, protože někdy jim vidím na očích, že by mě také nejraději s mým vzpomínáním a moralizováním poslali do háje. Urnového.

Autor: Jiří Pospíšil | čtvrtek 27.3.2008 6:16 | karma článku: 13,81 | přečteno: 946x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Beryl, nečekané hurikánové monstrum. Žene se k Jamajce a Kajmanským ostrovům

2. července 2024  19:41,  aktualizováno  3.7 17:23

Hurikán nejvyšší kategorie Beryl, jehož větry dosahují rychlosti přes 250 kilometrů v hodině a...

Školák zkolaboval po užití HHC-P, za tři dny prázdnin případů rychle přibylo

3. července 2024  17:04

Na jednotce intenzivní péče v plzeňské fakultní nemocnici skončil školák, který vyzkoušel zakázanou...

Každý věděl, že Nerudová vyznává hodnoty STAN, smetl soud stížnost na volby

3. července 2024  16:58

Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zamítl návrhy týkající se zvolení Danuše Nerudové do...

Putin a Si Ťin-pching si notovali v Astaně. Jejich zájmy v regionu se ale kříží

3. července 2024  15:19,  aktualizováno  16:56

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy