Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velikonoční pomlázka a Listina základních práv a svobod

Jak jsem tak z okna očumoval malé koledníčky u nás na sídlišti, vybavené strakatou pláštěnkou, pomlázkou u nás zvanou tatar, igelitkou na výslužku a značně naštvaným tatínkem, který měl v té slotě, co včera venku panovala, parádně zašvihané před chvílí ještě nablýskané auto, nemohl jsem si nevzpomnět na své mládí.

My to měli docela jinak, potupnou cestu s tatínkem za ruku bychom považovali za přímé porušování Listiny základních práv a svobod, neboť už tehdy jsme sice nejasně ale velice intenzivně tušili, že tam musí někde být věta : „Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení.“ Nepředstavitelně jsme toužili po svobodě a nezávislosti, protože svět nás ničím neděsil, pohádkové knihy a filmy byly romantické a končily happy endem, horror jako žánr byl v plenkách a svět spíše povzbuzoval naši zvídavost než pocit, že bychom se ho měli bát.

Někdy v deseti letech jsme s bratránkem o dva roky mladším než já, šli stanovat do lesa. Umíte si představit tu obrovskou odvahu a sílu našich maminek, když nás pustily v tom věku dva kilometry od vesnice k potoku na louce v lese s obyčejným vojenským jehlanem, který se ze dvou dílců spínal typickými dřevěnými olivkami?

Opěrnou tyč jsme si ubobrovali sekerou sami! Za podlahu sloužilo pár smrkových větví, spacák nahradila stará deka, lžičku a nůž jsme měli dávno zcizenou v kuchyni (to je zajímavé, na některé činy se ústavní právo nevztahuje a o trestním právu jsme nebyli ještě detailně informováni s odkazem na nezletilost pachatelů.)

Stanovat v našem pojetí znamenalo, že jsme si tam hráli u potoka a jídlo nám na střídačku přinášely maminky v nůších. Takže malí táborníčci pojedli bramborovou polévku z misek lžičkami, škubánky s mákem z talířků a navíc do ruky čerstvě upečené buchty. Takové maminky už ani nejsou. Dnes by byla namístě obava, že ti malí pitomci zapálí les, když tam budou vařit v kotlíku polévku. Tehdy se asi lesní požáry nepovažovaly za až tak velkou katastrofu v porovnání s tím, jak se k přírodě chovalo národní hospodářství. Dodneška nevím, jestli nás nechodila celá rodina na střídačku v noci hlídat. V tom případě bych musel říct, že takové maminky se běžně nerodily ani tehdy. Prostě jsme s bratránkem měli štěstí na výjimečně vybavené modely maminek.

A zážitky jsme měli tehdy tak silné a vzrušující, že si pamatuju některé pocity dodnes. Vybíhali jsme ručkujíce po kusu provazu vzhůru drolícím se hliněným ujíždějícím svahem, který vznik sesuvem půdy, „chytali ryby“ pomocí kusu provázku, kde byl navázaný ohnutý špendlík s kouskem chleba, tehdy jsme se divili, že jsme nic nechytili. Zřejmě se ryby chechtaly tak, že je přešel hlad. Když jsem se po letech na ta místa byl podívat, užasl jsem jak jsou ty svahy a stromy, na nichž jsme si hrávali na Himálaje a baobaby, prťavoučké.

Kouřili jsme orobincové doutníky a také pravé a skutečné cigarety, ty jsme ovšem nekupovali, nýbrž jsme si je „štupovali“ našima neobratnýma rukama z dědovy zásoby tabáku trubičkovým strojkem do dutinek. Vždycky, když jsme se starším z mladších bratránků šli doma „do žleba v humně“ kouřit, ten mladší z mladších bratránků chtěl jít s námi. A protože byl ještě „malé telacko“ a všechno doma vykecal, přivazovali jsme jej pravidelně k jabloni, aby nás nemohl pronásledovat. Oblaka dýmu, vycházejí z potoka, nám jaksi nedocházela. Ovšemže zmučený mladší z mladších bratránků všechno doma vyslepičil a jako vůdce smečky jsem obdržel bubeníka. A hlavně takové to : „Co kdyby to někdo udělal tobě, vždyť ho to muselo bolet, měl bys mít už rozum, už máš na to roky, jsi z vás nejstarší!“ Ale vždyť já jsem rozum už měl, kdo jiný by to tak perfektně vymyslel, aniž by znal v zacházení se zajatci praktiky Komančů?

Od zaměstnavatele mého otce měly odbory postaven stanový tábor vždycky na nějakém atraktivním místě (tehdy, teď by ta místa nepřišla atraktivní ani sněžnému zajíci) a v něm jsme trávívali týden či čtrnáct dní docela hezkých.

Jednou, poblíž Terchové u vesnice Biely Potok, on tam potok tekl, ale nebyl až tak biely, jen se tak jmenoval, protože tekl z vápencových Vlčích dier a byl drobátko mléčně zakalený. Jánošíkův kraj a nám bylo tak asi deset jedenáct v průměru, vražedná kombinace.

A byli tam dva bratříčci stejně staří jako bratránek a já, chlapečci jako za groš kudly, takoví bleďouncí a průsvitní, snídávali půl rajčátka napůl, půl mrkvičky načtvrt, malý lůček čaje a letmý pohled na půl tenkého krajíčku chleba s póry zatřenými máslem.

My, malí neandrtálci, jsme vždy jak husité vtrhli do tábora a plenili a plenili. Každý dva krajíce přes celý pecen uprostřed na tři centimetry tlusté a na půl centimetru sádla a sůl a rajčata celá do huby a papriky i se semeníky a plivali odpadky okolo sebe a horkého sladkého lipového čaje do půllitráku a nadvakrát vypít a přitom pořád hledět do potoka aby náhodou nepřišel ke zkáze pracně vybudovaný základ přehrady. Permanentní odstrkování rukou starostlivé maminky: „Ne, nepotřebuju učesat, ne, nemám sopel, ano, mám čisté trenýrky, ne, nechcu tepláky a rádiovku!“ A úprkem úprk s plnou pusou do potoka.

Ještě roky po návratu maminka vzpomínala po rodině se špatně skrývanou hrdostí slova maminky oněch pergamenových chlapečků: „Paní, jak já vám ty vaše kluky závidím!“

Autor: Jiří Pospíšil | úterý 25.3.2008 9:01 | karma článku: 15,79 | přečteno: 1239x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Beryl, nečekané hurikánové monstrum. Žene se k Jamajce a Kajmanským ostrovům

2. července 2024  19:41,  aktualizováno  3.7 17:23

Hurikán nejvyšší kategorie Beryl, jehož větry dosahují rychlosti přes 250 kilometrů v hodině a...

Školák zkolaboval po užití HHC-P, za tři dny prázdnin případů rychle přibylo

3. července 2024  17:04

Na jednotce intenzivní péče v plzeňské fakultní nemocnici skončil školák, který vyzkoušel zakázanou...

Každý věděl, že Nerudová vyznává hodnoty STAN, smetl soud stížnost na volby

3. července 2024  16:58

Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zamítl návrhy týkající se zvolení Danuše Nerudové do...

Putin a Si Ťin-pching si notovali v Astaně. Jejich zájmy v regionu se ale kříží

3. července 2024  15:19,  aktualizováno  16:56

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy