Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„V sobě, bratře, se už nevyznám,“

a pak si přetřel čelo otevřenou rukou a jakoby si ještě na něco vzpomněl, pomalu a rozpačitě řekl polohlasem: "No a také v kvantové teorii asi nejsem už dnes úplně v obraze!"

Včera jsem tady potkal přítelíčka herce, odešel asi před osmi lety z našeho divadla někam blíž penězům, ale to se hercům nesmí zazlívat, u nich patriotizmus nelze počítat, je odněkud z jižních Čech ale našel místo zde, pobyl pár sezón a šel za nabídkou, když přišla, ale proč o tom mluvím, vracejí se sem rádi, o prázdninách třeba na skok.

Hned po pozdravu mě lákal "Pojď na pivo!" a já nemohl, protože jsem šel pro auto a obstarávali jsme obligátní nákupy, smluvili jsme se na dnešek, já se těším, docela se těším, protože on jako správný blázen do divadla bude mluvit o Čechovovi, o Dostojevském, o Allenovi, o Pitínském, o divadle a O DIVADLE.

A já mu budu přitakávat košatými souvětími o commedii de l´arte, o Budilovi ale i o Havlovi, pak se přiopijeme a vezmeme to zeširoka, budeme skákat od Osha po skinheads, od Al kaidy po Moulin Rouge nebo Červenou sedmu, propereme vazbu menstručního kalendáře na precesi zemské osy, odtud bude už jen kousek k barokní hudbě a jako třešinku na dortu si budeme recitovat Kainara z hlavy, já začnu klasikou: „Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně, nejdřív se musíš narodit a vyřvat se do ruda...“

a on odpoví textem:

„já bych si rád, najal dům 

kde bych moh´ žít jen svým snům

celý stmělý, slepá okna v průčelí 

s korouhvičkou na střeše

s půdou plnou veteše, 

dům který čeká, až ho průvan pročeše“

a to už zase spustím já hlasem kmene Huronů: 

„von byl Konrád vona byla dcéra 
jednoho skotskýho guvernéra 
vod byl Konrád 
co na fagot hrával 
když miloval 
dělal při tom hroznej kravál“

A tak dědek se těší na večer, zavírejte slepice a dcery, děti uhněte, ať vás dědeček nepozvrací! Umíte si lidi představit, co my všechno probereme? Rádi mluvíváme o fotce, to je takový náš koníček, co se chová jako zkrocený mustang, který přijal tě za pána, ale nesmíš mu povolit ani nadechnutí svobody, protože jinak tě uvláčí k smrti. Už se těším, jak mně bude říkat: „Saudek je kapitola sama pro sebe, to je fenomén, který buď máš rád, nebo ho nemáš rád, málokoho nechá bez nějakého pocitu, také už jsem z něj vystřízlivěl a on sám nejlíp ví, když říká, že je to jen dobré řemeslo, ví, o čem mluví, už se na ty své obrázky dívá 40 let a vidí to sám.“

Jenže já začnu hned o jiném: „Sudek, to je obtížné, ještě jsem neviděl obstojné reprodukce jeho děl v knihách, koupil jsem portfolio obrázků, kopírovaných kontaktně z jeho desek 1:1, to ti bylo něco jiného, z knižní reprodukce vyčuchla ta poezie, jestli to tak můžu nazvat, a co víc, z knihy jsem nikdy neslyšel hudbu, která jeho obrázky doprovází, snad ještě tak svatovítský chrám, tam člověk slyší ty varhany ve sloupech prachu z gotických oken, ale abych slyšel z knihy Vltavu jako z jeho širokoúhlých krajinek Polabí, to ne, to knižní reprodukce neumí.“

A on bude pokračovat: „Vole, nahá Francouzka je krása ze všech stran, když mluví i nemluví, to už se o mnohé Češce říct nedá, Francouzka zůstává krásná i když otevře hubu a to už z Češek jen drobné výjimky.“ Nedá na Francii dopustit, jeho brácha tam žije dlouhá léta a on tam za ním jezdí a tak asi ví, o čem mluví.

Já se hned chytím s těmi akty krásné Francouzky: „No jo, na akt si musíš udělat tři prdele času, protože jednak si pozadí a expozici vyzkoušíš předem, nakreslíš návrhy, protože když se ti holka svleče, jako na potvoru tě nebude nic napadat, teda bude tě napadat spousta věcí ale nebude to žádný kumšt, no a pokud budeš chtít skutečně seriózně pracovat, tak si pozveš profesionálku a nebudeš to amatérsky zkoušet s kámoškama nebo nějak podobně zadarmo, no a dobrá modelka je drahá, tedy nemám na mysli nějaké topmodelky, ale znal jsem dvě baby, co stávaly modelem na umprumce, to nebyly nějaké krasavice, o to tam nestojí, důležité jsou pravidelné proporce těla, ať študent nedostane do ruky špatné návyky už z výkopu.

No zkrátka je líp zaplatit profesionálce než pokoušet štěstí s amatérkou, profi modelka tě také přenese přes rozpaky, které budeš cítit, když jí budeš chtít říct, ať si ten prs trošku pozvedne předloktím a kdyby si tu bradavku mohla trošku podráždit aby začala kreslit, no ale hlavně, ta ženská sama ví, že na focení nemůžeš vletět hned ode dveří, protože nikoho nezajímají pruhy od gumy kalhotek nebo ramínek podprsenky, modelka musí asi dvacet minut stát, až tohle všechno zmizí a pokožka se zase vypne, nemůže ani ležet, pokud ovšem se ti nejedná o pohled na zevní rodidla, tam jsou faldy spíše ku prospěchu věci, paní hostinská, přineste nám to ještě jednou, nebudeme tu věčně!

Hele, já ti jen na tom aktu chci ukázat, jak jsem přistupoval k obyčejné fotce řeky, chápeš, já akty nikdy nedělal a řeku jenom párkrát. To, že jsem se díval na stovky fotek řek ve snaze poučit se u mistrů, mě dovedlo k pocitu, že vlastně jenom opakuju, co jsem už někde viděl a zavčasu toho nechal.“

A on se jen smutně usměje a řekne: "No a také v kvantové teorii asi nejsem už dnes úplně v obraze!" Tím to nejspíš skončí a my odejdeme na ulici bojovat s vichřicí, která se pravidelně zvedne na cestě k domovu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | neděle 2.11.2008 9:30 | karma článku: 15,52 | přečteno: 1173x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2780x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2566x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Univerzální politik, který míří do vlády, má zkušenosti ze dvou ministerstev

7. května 2024  13:18,  aktualizováno  18:34

Marek Ženíšek, který se má podle předsednictva TOP 09 stát novým ministrem pro vědu a výzkum, v...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Káhiře se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  18:19

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

U Strakonic havarovalo několik aut, letí tam vrtulník. Silnice na Písek je zavřená

7. května 2024  17:49

U Strakonic na silnici I/4 havarovalo několik vozidel. Vozovka ve směru na Písek je kvůli havárii...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy