Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Světu jsou prospěšní oba, jak optimista, tak pesimista

Optimista vymyslí letadlo a pesimista padák.

Tohle lidové moudro mně řekl včera brzy zrána v parku přítel, který blikajícím strojem uklízel dozvuky víkendových dožínek, slavností vína, dnů otevřených dveří památek a bůhví co ještě organizátoři spojili, aby dostali na jedno místo co nejvíce zábavychtivého lidstva. Pak jsme se rozpovídali, tedy vlastně jen on, o tom, jak by pro něj bylo výhodné, kdybychom si práci prohodili, jemu se chce spát, a přesto musí být v práci v tuhle nekřesťanskou hodinu a já přece jsem nespavý a v tuhle hodinu už nemůžu doma vydržet, když si to šinu do práce. Snažil jsem se ho uklidnit tvrzením, že kdyby se brzké vstávání mně stalo povinností, dozajista by se mně začalo chtít spát do devíti hodin a byl bych z toho ranního vstávání stejně nešťastný jako on. Mám však obavu, že mé tvrzení nějak nepřijal a v hlavě mu neurony stále hlásily výskyt myšlenek o do nebe volající nespravedlnosti.

Nechal jsem ho tedy volat do nebe, šel dál a přemítal o důvodech, které vedou lidi, žijící v městech, k těm monstrózním akcím, vzešlým původně z lidové zábavy na vesnici. Představujte si: Střed města plný stánků, park plný stánků, všude poutače a nápisy, zvoucí ke koštu burčáku, vína, pseudolidového pečiva a různě upravených mas. Všude to voní a v parku od rána roztápí několik lidí čtyři kotle k přípravě soutěžního guláše. Doopravdy, odehrálo se tam ten den mistrovství regionu ve vaření guláše. Košt vína, klobásek, kysaného zelí, kvašáků nebo burčáku, to je málo, tak vedle mistrovství republiky ve verbuňku už máme i akci: Za guláš chutnější!

Šel jsem v sobotu kolem deváté dokoupit nějakou opomenutou maličkost a nemohl jsem se dostat přes ulici, která byla obstoupena špalíry nedočkavců, kteří očekávali rekordní průvod krojované chasy, podržte se, přes čtyři tisíce lidí nacpaných v čemsi strakatém, co se nosilo ve svátek před dvěma sty let, no to je síla. Na náměstí více než tři sta chlapů naráz „šlapalo v kopřivách“, jak jsem si verbuňk pracovně označil já. Nepřipomíná vám to něco? Oslavy prvního máje a spartakiáda. Jen tyhle dvě stačily, abych se osypal, když se někdo zmíní o masové akci a rekordním počtu účastníků.

A tak jsem kráčel tichým a temným ranním městem, kouzelným a kouzlícím světly a stíny, které mně bylo po dva hlučné víkendové dny zakázané, a v ranním mrholení se mně naskytl mému srdci lahodící obrázek. Máme tu v pěší zóně přístupovou ulici na centrální náměstí. Ulice je celá v širokých pruzích vydlážděna z několika druhů kamene, vzbuzující poněkud dojem, že investor budoval ze zbytků ve stylu z nouze ctnost. V dlažbě jsou zabudované tři stylové kryty kanálů a jeden vyvýšený s modelem města. Kryty jsou uměleckým ztvárněním zašlé slávy provinčního městečka, na jednom je pečeť města, na druhém kopie zakládací listiny a na třetím městský znak, vše plasticky vyvedeno v bronzu. Kolem těch bronzových plastik, po nichž se šlape, je v dlažbě pod skleněnými hříbečky zabudováno osvětlení těch artefaktů. Na krytu jednoho ze světel seděla kočka. Ohřívala si studené tlapky a obezřetně pozorovala hřibovitou příšeru s černým padákem, když jsem kolem ní kráčel s deštníkem. Přes všechnu tu slotu jsem se pousmál. Vzpomněl jsem si na otázku v hovorech H pana Horníčka, jejíž autor chtěl vědět, zda může svou kočku nechat sledovat televizi. Pan Horníček tehdy odpověděl něco v tom smyslu, že klidně ji může nechat televizi sledovat, kočka sama pozná, které programy jsou určeny pro něj a které jsou pro ni.

Tahle místní strakatá micka také poznala sama, nač jsou světla v dlažbě, oslňující zespoda oči dvounožců natolik, že za tím reflektorem kráčí chvilku poslepu.

Přemýšlel jsem a lámal si hlavu, kdo je asi tak prapůvodcem toho amoku, kterým bylo tohle město uplynulý víkend stiženo. Že by klasické kapitalistické hnutí pod heslem „Socializovat náklady, privatizovat zisk?“ Ale ne, nájmy za provozování stánků nejsou zanedbatelné a chci věřit, že alespoň část z nich jde na provozní náklady, spojené s organizací a úklidem téhle okresní olympiády.

Ale pak jsem přišel na náměstí a tam jsem přemýšlet přestal. Tam stál viník v plné kráse. Velký bílý prostorný stan, v němž byla spousta lavic a stolků. Při jiných příležitostech se v něm čepuje pivo nebo provozuje za špatného počasí pouliční divadlo. Velký bílý plastikový stan je tím vinen, žádný člověk nebo skupina lidí, blbý bílý stan je vším tím blázincem vinen. A ještě si to napíše na ceduli. Tolik sebekritiky bych od kusu bílé folie opravdu nečekal. Ptáte se, co se píše na té ceduli, kterou si rozlehlý stan pověsil nad otvor, označený jako vchod? Na ceduli stálo doslova „Vinný stan.“

Autor: Jiří Pospíšil | úterý 16.9.2008 9:30 | karma článku: 16,60 | přečteno: 805x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Politici AfD museli před volbou vedení přelézat zátarasy. Odpůrci obsadili ulice

29. června 2024  13:03

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybere nové vedení, o...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09,  aktualizováno  12:52

V sobotu krátce po 9. hodině dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5....

Česko míří k 35stupňové výhni, pak vše spláchnou přívalové deště s bouřkami

29. června 2024  12:47

Přímý přenos První prázdninový víkend bude v Česku tropický. Zatímco sobotní maxima vystoupají na většině území...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy