Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Seděli jsme s přítelkyní u piva

A ona se mně mezi čtyřma očima a dvěma rumy svěřila, že začala při zaměstnání studovat psychologii a sociologii.

Ilustracni foto, kradene na netu. Tato nezkusena mlada dama s brckem zachazi jako s doutnikem.

Říkal jsem jí, že tohle jsou takové ty obory, co by člověk měl mít za povinné, aby byl schopen žít mezi lidmi. Nejdříve ale musím říct něco o ní, než řeknu, co jsem pronesl k ní. Nemám zdání, jak bych vám ji popsal, možná je jí nejblíže představa koláže moderního výtvarníka v rauši, stvořená z jejích přátel, z nejrůznějších lidí, co se kolem ní motají, co její přítomnost vyhledávají, jati neodbytnou touhou se jí svěřovat, ano, to by mohl být obraz jejího nitra, přesně takový zmatek a všehochuť nosí ona za ně ve své duši, tak proč by její přátelé měli představovat jednolitý blok nějakého sociologického vzorku, že jo?

Ona si své přátele nevybírá, oni si vybírají ji a považujíce ji zcela mylně za pevnou oporu, lepí se na ni, vyvěšují na ni své vzkazy a své inzeráty, a tak mně někdy připadá jako prahorní skála v krajině, pevná a věčná, klidná a usměvavá, ale popsaná vzkazy obolavělých a unavených turistů, co šli kolem, každý si kousek oddrolil ale jí zbylo pořád dost pro každého, to je ona, skála, co nepodlehne nikomu a ničemu, jen větru a slunci. A svým dětem.

A tak jsem jí řekl: „Naše školství není pro něžné a moudré květinky, však se také koukni, co odtud vylézá, někteří před kamerami žerou brouky, jiní pohlavkují své protivníky, a hlavně všichni jako jeden muž a jedna žena mluví z cesty, tohle je výsledek snahy mít na hlavu certifikát a rychle a co nejsnadněji přeběhnout onu cestu k získání jakéhokoli predikátu, leč my víme své, kdyby se stalo a ty umdlela těsně před cílem, nikdo ti nevezme zkušenosti a vědomosti z cesty, tak pravil stařec.“

Pováleli jsme trošku rumu v ústech, vydechli na sebe navzájem pralinkovou vůni, zapálil jsem jí cigaretu a pokračoval: „Lidé neumějí žít, v tom to je, nikdo je tomu neučil, sofisté neexistují, nikdo lidi životu nenaučil a oni sami nevědí, jak a odkud začít, většina lidí si myslí, že život není žádný problém, prostě se žije a hotovo, ale ty už dobře víš, že pokud člověk má z života něco mít, musí hodně dávat, aby mohl tu a tam radostně přijímat.

Lidé často to dávání vidí jen v té nejpitomější materiální rovině, o které je to až daleko daleko za rovinou duševní, neřkuli duchovní, spirituální, a nemusí člověk nutně dávat jiným, i obdarováním sebe sama se můžeš uspokojit, a jak, zase nikoli materiálem ale pocitem, víš, jak nádherný je pocit radosti, vyplývající z vědění? To je, holka, víc než orgasmus, já se někdy až zatetelím radostí, když si uvědomím, že vím, že je mně dopřáno znát a vědět, nemít strach z nepoznaného, neutíkat se pod polštář determinace, když si má hlava zrovna neví rady.

Ale o tomhle ty víš už hodně, když mě necháš mluvit a neskáčeš mně do řeči s otázkami, jak jsem to myslel, tím ses usvědčila z vědomosti a já věřím, že ti bude s tvým vzděláním na světě krásně. Není jiné cesty než cesta poznání, všechny ostatní zhusta přinášejí úzkost z toho, co je na konci a jak se toho zhostit, a ty budeš mezi těmito slepými nevědomými jednookým králem, vlastně jednookou královnou. Jako Hatšepsut třeba, co se služebním jménem jmenovala Maatkare, všimni si, že na malbách je zpodobněna z profilu a tak je jednooká.“

A tak jsme si spolu rozuměli a vyprávěli, když se kolem pozvedl velký rozruch, začaly se vybalovat nástroje, a tím pádem bylo po naší filosoficko rumové seanci, my si zaujatě vyprávěli, ona buddhistka a já taoista, rozuměli jsme si jako jednobuněčná dvojčata, pak už jsme ani neříkali slova a jen s údivem koukali, jak se nám oči propojují tenkými provázky, které však náhle přestříhly první tóny kontrabasu.

Přesně v devět se přihrnula parta rozjařených chlapanů s hudebními nástroji a od smíchu dokořán vypáčenými hubami, až na jednoho kámoši, ale ten jeden neznámý stál za to, učí někde v Japonsku na univerzitě klasickou hudbu, přinesl si prastarý otcův klarinet, vyklepal z něho myši a začal hrát jako bůh, klasické swingovky, džezárnu, trampské, no přál bych vám slyšet jednu sloku Rosy na kolejích zpívanou japonsky.

Tady měl jen mezipřistání, dnes už zase letí dál, do Londýna, prostě se jen v Česku zastavil a hrál jako bůh, to na běžném koncertu neuslyšíš, vzal si kytaru a sjížděl od Párplů, Hendrixe až po dnešní hitůvky, z neurčitého preludování se naráz vynořila americká hymna, přesně jak ji hrál Hendrix nad ránem na Woodstocku, jak mě to vždycky táhne v pracovní den domů, abych ráno nebyl v práci chcíplý jako čert po Mikulášském večírku, tak tentokrát jsem měl sicflajš jako Brno. Bylo to potkání s čirou krásou, dvě kytary, kontrabas a klarinet, trošku nezvyklé obsazení ale co na tom, hráli jakoby jiné obsazení ani nebylo možné, tož tak.

Autor: Jiří Pospíšil | pátek 16.1.2009 9:30 | karma článku: 17,75 | přečteno: 1400x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

V AfD si nechali staré vedení. K volbě šli kvůli odpůrcům v ulicích přes zátarasy

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  14:35

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03,  aktualizováno  14:01

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

Mapuje sexualitu za holokaustu. Do queer dějin patří i Anne Franková, říká

29. června 2024  13:28

Seriál Vystudovala historii, anglistiku a sociologii v Berlíně, disertační práci psala v Torontu a nyní...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09,  aktualizováno  12:52

V sobotu krátce po 9. hodině dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy