Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sebedůvěra je vzácné koření

Míval jsem takový radostný pocit sebedůvěry v době, kdy jsem přestal do práce chodit s obavami, jestli zvládnu každý úkol, který přede mnou ten den vyvstane, jenže tenhle pocit mě časem také opustil, zbyla z něj zase jen únava.

Knize Jurij Dolgorukij

„Dobré málo potrvá,“ jak se říká, a vzrušující libý pocit sebedůvěry zevšedněl jako polibek manželky po třiceti letech, takže nezbývá než si svou sebedůvěru postupně budovat uvnitř sebe z kamínků sobectví, vzdělání, narcisizmu, snů a uplynulých lásek, vzpomínek, a v neposlední řadě z vlastní hlouposti, protože skvělou sebedůvěru mají hlupáci, které ani nenapadne, že by na věc mohl mít někdo také opačný názor, než je jejich geniální pohled.

Kolik ženských musí člověk oslnit, kolik lidí musí od něj odcházet s úklonou a opakovanými díky v imaginárních dveřích, kolik lichotivých slov musí ve své elektronické schránce nalézt, aby znovu nabyl nějaké energie, aby nebyl „unaven sluncem,“ pravdaže tohle není ta Michalkovem zamýšlená únava ale kus té ruské chandry v tom je, neříkejte nic, já to tak cítím.

Tohle je únava „sám sebou,“ svým vlastním sluncem, co mě pálí a rozpouští mé síly jako vosk na křídlech Daidalových. Ještěže ono "nevinné" plkání s ženskými dává člověku pocit, že je ještě jura, že by ještě mohl skály lámat, kdyby chtěl, a tak si natřásá své opelichané krovky a cuchá peříčka, ale je to labutí píseň, a ony to už vědí a začasto hrají tu hru se mnou, a možná bych se divil, co bych uslyšel, kdybych řekl „Tak jo, já v sobotu přijedu a zdržím se do neděle,“ je to podobná hra jako ty anonymní čety, kde jsou všichni moudří a kritičtí, leč zásadně k druhým.

Vždycky, když na mě tahle velkoruská chandra dolehne, vzpomenu dvou ruských knížat v emigraci. Stalo se, že po Říjnové revoluci seděli vyhnaní a vykořenění kníže Volkov a kníže Dolgorukij v pařížské kavárničce nad sklenicí rudého beaujolais a mlčeli. Do jejich dlouhého mlčení klavírista v rohu místnosti hrál veselé pařížské valčíky a mondénní dámy zpod závojíčků na koketních kloboučcích vysílaly ke svým elegantním partnerům mnohoslibné pohledy. V tom kníže Dolgorukij přeruší mlčení a pomalým tichým hlasem pronese: „Mám chuť jim do toho klavíru nasrat, příteli!“ Oba mlčí dál a po notné chvíli kníže Volkov odpoví: „Ale oni by to stejně nepochopili!“

U piva se tak dlouho zpravidla nemlčívá, pivo není nápojem filosofů a tak se mně stalo, že jsem byl svého času vrbou mého mladého přítele, který se mně jednou svěřil s výsledky pohovoru ve firmě, kam poslal onoho času žádost o místo a životopis, a kde se ucházel o místo „ajťáka.“ Personalista (usměvavý a vstřícný, jak je jako Baťa cvičky sekají kursy moderního managementu) jej zavedl k jejich počítačovému odborníkovi, ten mu položil nějakou odbornou otázku a náš sebevědomý jinoch jej hned přistihl při nepřesnosti. No a co myslíte, že následovalo? Jasan, mladíček rozhodil ramínka a mistroval, ten odborník ho chvilku nechal vybláznit a nenásilně přešel k otázkám typu „Co byl Titanic? Kolik na něm bylo obětí? Vyjmenujte je!“

Zkrátka ho vyrazili a on se diví a neuvědomuje si, že ten chlapík tu nepřesnost na něj možná jen hrál, aby zjistil, jak ten nový zapadne do firemního prostředí, jak se bude chovat k ostatním kolegům, laickým uživatelům málo uživatelsky vstřícného software, prostě si naběhl a teď chodí a kroutí hlavou jako blbec, protože jim přece přišel na chybu a oni ho nepochopili a nepochválili, chápete? ONI HO!!! Ale já mu nemůžu celkem nic říct, protože dokud on nepřekročí vlastní olbřímí stín, který zatím vrhá, znáte ty lidi, co vrhají stín třikrát větší, než připouští fyzika, tak nemá smysl cokoli plácat, mluvili byste do větru.

Takže až bude vědět, co jsem teď popsal, tak třeba u té zkoušky uspěje, ale bude v té konkrétní práci možná trpět jako Job a odejde třeba sám, protože když je holt nešťastná povaha, která neumí říct někomu, že dělá chybu, jinak než s povýšeným přezíravým úsměvem (to je ta lepší možnost, zpravidla mladí ajťáci považují odborníky na cokoli jiného než počítače za naprosté debily), tak je úplně jedno, jestli je skvělý fachman, kolektiv mu to dá vyžrat a ještě rád odejde sám. A tak jsem mu jenom řekl, že za 30 let se bude v práci k mladým nadupaným kohoutkům chovat úplně stejně, protože v padesáti se mu nebude chtít sedět denně do deseti večer u skript, a ti mladí budou u přijímacích pohovorů úplně stejní, jako byl dnes on, snad něco pochopil.

Hele, a víte, na co jsem přišel? Bůh si nás všechny fotí, používá canon, ale ne ten, jaký si představujete, ten mu nestavěli Japonci, ten mu narostl sám od sebe, když si fotografuje lidičky, používá fleš o nekonečném směrném čísle a expozice je provázena výraznými zvukovými efekty jeho canonu, jeho závěrka nepatří mezi nejtišší, také to není nějaká supermoderní konstrukce, ale pokud vím, lidé už přišli na to, jak to je a vždycky, když bůh fotí, obracejí tváře k nebi.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | neděle 9.11.2008 9:30 | karma článku: 16,97 | přečteno: 1096x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2780x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2566x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Vláda jedná o pomoci ovocnářům, jimž způsobily mrazy milionové škody

7. května 2024  5:34,  aktualizováno  11:34

Vláda jedná o pomoci ovocnářům, kterým zničily úrodu jarní mrazy. Program na řešení rizik a krizí v...

Opilý řidič dostal smyk a prorazil betonová svodidla, spolujezdec náraz nepřežil

7. května 2024  11:25

Smrtí jednadvacetiletého spolujezdce skončila v pondělí v noci dopravní nehoda v Karlových Varech,...

Opilý řidič zběsile ujížděl policii. Chtěl jsem se pobavit, řekl při dopadení

7. května 2024  11:18

Divokou noc zažili minulý týden policisté ze Žamberka na Orlickoústecku. Tu jim zařídil řidič,...

Bude to krvavý boj. Operace v Rafáhu má dorazit Hamás, hrozí scénář Fallúdža

7. května 2024  11:15

Premium Na plnohodnotnou pozemní operaci v Rafáhu, který izraelská armáda označuje za poslední baštu...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy