Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S napětím očekávám, o čem budu psát

Tyhle stavy popisoval už pan Werich, když říkal, že s napětím čeká, co ta jeho huba plácne, když mluvil a mysl se mu toulala někde jinde.

Já to mám tak, že když vedu s někým dialog, tak uvádím obyčejně protiargumenty, takové to: „Ale co když ...?“ nebo: „Ale je docela dost dobře možné, že ...!“ a diskuse se odvíjí jedna radost, ten druhý si o mně myslí, že jsem jednou fašista, jednou komunista, jednou katolík, jednou republikán, jen jediné jim zpravidla nevytane na mysl, že jsem myslící člověk, který věci obrací v mozku ze všech stran jako ten příslovečný Skot libru než ji vydá, že rád si věci prohlíží ze všech stran.

To je ta pravá cesta, která nemůže člověka nepřivést na neznámé stezičky a zákoutí vlastní mysli, je to skoro jako sen, který lidé ráno někomu vyprávějí. Naše babička se každé ráno dostavila přes chodbu ze své do naší kuchyně a opřela loktem o okenní parapet, jakoby z našeho okna bylo vidět nesrovnatelně víc, než z jejího, umístěného o pět metrů vedle a začala: „Bože děcka, co sa vám mně celú noc plantalo.“ A nám už bylo jasné, že se z jejího slovního objetí hned tak nedostaneme, že nám bude vyprávět své zběsilé sny, v nichž se prolínají a přesunují časové epochy aby byly obsazeny lidmi a ději, které se ještě stát nemohly nebo naopak v nich vystupují mrtví lidé, naše babička měla své spánkem neomámené transmitery zřejmě v akci čtyřiadvacet hodin denně.

Ty její sny byly takového druhu: „Bylo to nejdřív jako kdyby u nás doma na zahrádce ale pak jsem přes plot uviděla Karla Gotta, jak srpem a kladivem nejdřív seká trávu a potom jak blbec zatlouká tu trávu zpátky do země před Kramářovou vilou, a v té zahradě té Kramářovy vily už byla stanice metra Malostranská a už jsem byla jako v té galerii, co tam je, a tam byla prodejní výstava kreseb z naší první třídy obecné školy a prodávalo se to po milionech, nejvíc tam utratili Bill Gates, Leoš Mareš a Karel IV.“ Samozřejmě, že jí ve snech hrály jiné figury, ale vám by nic neřeklo, že se jednalo o Stázku Havrlantovu nebo Staňu Chátěrového u potoka v Rosúškách. A to nechci vzpomínat přezdívky typu Čert, Iža nebo Anda.

Ale i s takovými sny vychovala mou matku tak dobře, že jsem se jí mohl narodit já. Chápete? Já osobně, tak výborně byla moje maminka vychována od naší sny obtěžkané babičky. Moje matka s babičkou mohla s klidným svědomím soupeřit co do zběsilosti snů. A já si sny vůbec nepamatuji. Cítíte tu křivdu? Já si sny musím zaživa vymýšlet a ony si je mají jen tak mimoděk. To není spravedlivé, ale vytýkat jim to jaksi nemohu. Kdyby věděly, že chci jejich sny, jistě by mně je předaly. A taky by mě k jejich druhu snění vychovaly, to je jisté. Jenže výchova dětí je velká věda, která vzniká, když si člověk dětí takřka nevšímá, jen je jim dobrým vzorem, ovšem to ony nevěděly a vychovávaly mě dobrým slovem. Výchova slovem namísto činu je taky trochu hloupost, jako je hloupost vše, co kdo o výchově dětí plácne, protože to nikdy nemůže být všechno a už vůbec ne obecná pravda.

Moje známá se kdysi rozvášňovala nad výchovou jedné své známé, která dítě prakticky nekrmí vařeným jídlem, největším a nejsložitějším jejím kulinářským úkonem je údajně otevření jogurtu, malá ve čtyřech a půl roku vůbec nechce jíst vařená jídla, nezná polévky, nezná luštěniny, je na chipsech, popcornu, oříškách apod., takže prý může mít nedovyvinutou peristaltiku (proboha, neděste mě, když se zastaví peristaltika, tak je to jako když se v baráku ucpe odpad, není té malé cítit z úst?), prý může mít spoustu dalších závad vývoje, ale lze takové matce dítě odebrat, když mu vlastně nijak konkrétně neubližuje?, spravedlivě se rozhořčovala.

Hele, ale úplně stejné je to i s učiteli, pro jednoho žáka je tentýž kantor šašek a pro druhého bůh, a ta hranice je jen vlásek a dokonce se pohled jediného žáčka vyvíjí směrem k jedinému kantorovi od nenávisti k vděčnosti, známe ty případy, do hospody je to hezké téma, nechal bych si je však na podzim, kdy za podvečerních plískanic doruda nažhavený kantor se svými stížnostmi na ty své parchanty přijde daleko víc vhod než dnes při panujících třicítkách, kdy zbytečně zvyšuje teplotu v místnosti, kde sklo pomalu vytéká z regálů.

A tak jsem si v sobotu vyrazil do lesa, prohlížel jsem si houby, které byly tak zvědavé, kdože to nahlas mluví ve velebném chrámu a vystrkovaly své maskovací hlavičky z jehličí až do výše kolen dospělého člověka a mně se nechtělo je obcházet, tak jsem je porazil a odvlekl k autu. Ale zdaleka jsem v lese nebyl sám, bylo tam houbích řezníků plno a byla mezi nimi i jinak velmi něžná stvoření.

V neděli už jsem si velmi nutně potřeboval udělat samoden, hezky jsem jel tou hlučnou samotou, projížděl vesničkami a objížděl města, v polovině cesty se rozmyslel a zatočil jinam, cesta zpátky už pohodlně vedla po cyklistické stezce, kde se dají vidět všelijaké zjevy ale hlavně hodně bruslících mladých holek, to mě rajcuje, když štíhlé opálené nohy koukají z masivních komínů bruslařských bot, skoro jako v SM salonu, jsou ty stezky fajn ale nic se na nich neuvidí, krom lidí, samozřejmě, raději mám ty odlehlejší cestičky, co se na nich dá zastavit, poležet v trávě, poslouchat ty uřvance okřídlené, za celý půl den človíčka neuvidíš, to se to pak pokorně vrací do civilizace, to je člověk pak tak krásně vstřícný i svým nepřátelům nejbližším.

A víte, že mě docela potěšila vzpomínka na babičku a její surrealistické sny?

Autor: Jiří Pospíšil | úterý 26.8.2008 9:30 | karma článku: 11,69 | přečteno: 516x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Na činy z Bílého domu platí imunita, rozhodl Nejvyšší soud. Trump to chválí

1. července 2024  16:52,  aktualizováno  16:58

Nejvyšší soud Spojených států oznámil, že exprezidenti mají „absolutní“ imunitu pro jasně oficiální...

Při požáru domu zemřeli dva lidé. Policie zatím nezná jejich totožnost

1. července 2024  16:42

Dva lidské životy si vyžádal požár, který dnes dopoledne vypukl ve vesnici Kamenička, místní části...

Ozbrojenci u Sněmovny překvapili turisty. Policie cvičila, jak zneškodnit útočníka

1. července 2024  11:44,  aktualizováno  16:34

Do prostoru Sněmovny na pražské Malé Straně vchází nenápadný muž. Prvního koho potká probodne...

Nakažených černým kašlem v Česku ubývá. Šíření mohou umocnit prázdniny

1. července 2024  15:54

Počty nakažených černým kašlem v Česku pomalu klesají. Za uplynulý týden lékaři evidovali 1037...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy