Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslyšte, co jsem pro vás vykonal

Vzal jsem si ráno do práce deštník, na rozdíl od dvou předešlých dní, kdy jsem nosil moderní „wet look“ čti „zmoklá slepice,“ takže nejpozději kolem poledne bylo mělo vyjít sluníčko a všechno by se mělo rozusmívat.

To ale přece všichni znáte, ty chvíle, kdy byste nejraději napsali svatému Petrovi, že když tomu rozumí jako koza petrželi, tak ať se na to dělání počasí vyflákne a jde třeba pytlovat písek na Saharu nebo ještě dále, až na ta temná a vlhká místa. Bezpečně znáte ty dny, kdy už brzičko zrána kahany běsní a nebe je jako šmolka, v poledne se to zatáhne a když otevřete dveře na ulici a jdete z roboty domů, nemá počasí nic lepšího na práci než cedit a cedit. Vy samozřejmě nemáte deštník, protože v takové ráno by si ho bral jenom idiot (promiňte, idioti!). A pak jsou ty dny, kdy prší jako na Venuši třetí den za sebou a vy teda si řeknete: „Tak, a už toho mám dost, chodit pořád s mokrým šosem jako Česílko,“ a vyzbrojíte se velkým rodinným palazórem. V tu chvíli, kdy už jste tak daleko od domova, že by nemělo smysl se vracet, vítr odfoukne mraky a slunce zarumpluje všemi pákami a žhaví jako vysoká pec. To jsou ty chvíle, kdy si jako ten umírající Šerpa na Everestu řeknete zlomeným polohlasem : Power is gone! Ale navečer na letní zahrádce místní restaurace, když servírka v minišatičkách s udatným dekoltem přinese první pivo a v předklonu píše první čárku, to se síla zase vrátí, deštník je oběšen na opěradle židle, Šerpa opět povstane, krajina rozkvete ženskými zadečky a dívčími ňadry, jen kveťte, moje obrazy!

Ale vraťme se k deštníku. Měl jsem jeden starý černý, s bambusovou rukojetí, leč to by nesměli mí drazí miláčci být mýma drahýma miláčkama, došel k velké úhoně, když nahrazoval padák při skoku ze skříně na válendu, a načisto ho dorazila funkce kordu při přeboru prvního patra v šermu fleretem. Tak teď mám úplně obyčejný černý s černou plastovou rukojetí.

Doma máme deštníků snad deset, možná i víc, sčítání deštníků ještě u nás neproběhlo a možná by ten návrh ani neprošel parlamentem, a kdyby i snad prošel, určitě by ho neschválil prezident. Co já vím, já to ani nezkoušel. Když jdeme s mou paní někam spolu, máme k tomu účelu pořízen velikánský padákovitý udělátor se skotským vzorem, koupili jsme jej před mnoha lety za nějakých 10 000 lir v San Marinu, kde jsem se jej pokusil zapomnět už za rohem na veřejném záchodku. Ale ta moje ze všech nejmilejší vám mě pro něj hnala jako bych ztratil nepojištěné dítě s jejím platinovým řetízkem zdobeným diamantem velikosti holubího vejce kolem krku. Gargantuovský padák stál poklidně opřen v rohu, ti Češi v cizině snad ani tolik nekradou. Ještě si vzpomínám, chtěli jsme si tam koupit krásný švýcarský armádní nůž, ale už jsme neměli tolik lir, kdybychom tam pořád nekafíčkovali, tak by to vyšlo, takhle nám sežral zbytek peněz ten palazór a amareto, jejich mandlová kořalka, ale ten nůž byl líbivý s khaki střenkou, jaká se sem nedováží, khaki tak trošku do feldgrau, tady jsou jen červené, maskáčové, černé a šedé, tam ta byla taková krásná khaki, co je dneska strašně moderní ale tehdy byla úplně jako zjevení.

Tak jsme si své oblíbenečky s několika málo želízky (nemáme rádi ty kuriózní leč nepoužitelné podivnosti suvenýrového typu) koupili oba až tady ve speciálce, když byly v akci, jenže byly u nás v akci pořád dražší než tam bez akce, stejně jako ten minét (moje babička říkala deštníku minét, jak k tomu výrazu přišla, to je jedno z tajemství přírody, menuet pokud vím nikdy netančila a další z významů toho slova, totiž označení polohy 69, bylo pro ni zaručeně velkou neznámou). Tak ten náš velký minet se skotským vzorem tam stál tehdy v přepočtu nějaké dvě stovky a tady hezký dámský dvojnásobek a výše, pěkně nás tady dřou, naši milí obchodníčci.

Už nevím v jaké souvislosti jsem si vzpomněl na mou neúčast v jedné hloupé televizní show. Na ulici se ptají moderátoři lidí na nějaké vykutálenosti a pak sestříhají ty nejblbější, stal jsem se nechtěným účastníkem takové hry, když mě zastavili u nás na ulici a zeptali se, jestli vím, co je prokurista. Tak jsem jim odpověděl, že otázka byla položena chybně, že držitelem prokury může být pouze fyzická osoba, tudíž bylo na místě se zeptat „kdo“ je prokurista, no a vzhledem k tomu, že prokura je písemné zplnomocnění, tak se jedná o písemného zplnomocněnce k zastupování, další otázky neměli a rozloučili se. Asi jsem nebyl dostatečně reprezentativní vzorek populace, neboť jsem se nechoval jako idiot a neměl charakteristickou slinu v koutku úst. A tak jsem přišel o možnost dostat se s minimální námahou na televizní obrazovku.

Moje paměť už připomíná pouhé řešeto, vždycky zůstanou k dispozici jen ty největší kusy, všechno ostatní propadne do nějaké černé díry, připadá mně, jako bych rohlík k snídani zapíjel čajem uvařeným z vody řeky Léthé, a tak na sítu toho řešeta vedle sebe leží vzpomínky na ten nůž, na prokuristu, na deštník a na prd.

Autor: Jiří Pospíšil | středa 9.7.2008 9:30 | karma článku: 16,79 | přečteno: 1257x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2253x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2781x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2568x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2131x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

V JAR se bude poprvé skládat koalice, skončí dosavadní jednobarevná vláda

1. června 2024  10:45

Africký národní kongres (ANC) ve volbách v Jihoafrické republice po třech desetiletích u moci...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy