Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Objevy se vnutily člověku.

Do erbu tohoto textu jsem vtesal známý Kafkův paradox. Stojí za námahu uvědomit si, nakolik člověk v metodách poznávání světa už pokročil, že se zákonitě musí dostávat k objevům ať původně chtěl či ne a ať jsou mu ku prospěchu nebo naopak.

V dřevních dobách výzkumu byla většina objevů skutečně víceméně náhodných a proto tahle maxima zdánlivě odporuje myšlení své doby. Dnes si základní výzkum zpravidla zadává úkol, plácnu například let pilotované lodi na Mars, a všechny objevy, učiněné na této cestě, člověku slouží dávno před startem.

Všechny ty mobily a automobilové palubní počítače, navigační systémy a kevlarová jízdní kola, laserové skalpely a sekundová lepidla jsou vlastně dílčí a vedlejší produkty výzkumu na základním úkolu, takže i takto lze jeho větu přijímat, že když budu zatloukat hřebík do dubového dřeva, vyzkouším sto způsobů, než se mi jej podaří nezkřivit a po hlavičku zatlouct a dvacet z těch způsobů lze použít při něčem docela jiném, při nějaké naprosto nesouvisející činnosti, třeba při krmení malého dítěte, které si řeklo, že tohle jíst je pod jeho lidskou důstojnost.

Vzpomenuté umanuté robátko mně připomnělo nádherná dvojčata, která před nějakou dobou povila jedna drobná paní ze sousedství, ty se ale musí vidět, jak z každého oka jim kouká rarach, usměvaví, agilní a družní, nějak kolem jednoho a půl roku jim bylo, když jsem je viděl naposled než se odstěhovali, ale už capali a lezli na všelijaké vyvýšenosti, stále výš, matinka je musela permanentně stíhat ale budiž jí ke cti řečeno, že lepší mámu pro své děti bych si neuměl představit. Pozor, říkám mámu pro děti, k hledání ženy pro sebe zadávám vyhledávači jiné parametry.

Tahle v mých očích moudrá maminka kupříkladu vedla jednoho za ruku a snažili se společně stíhat toho druhého, který jim halasně a rozpustile utíkal, když v tom ten stíhající byl plně zaujat mělkou kaluží na chodníku, zastavil se a přemýšlel, prominete-li to přehánění. Po nějakém menším sléze váhavě šlápl do mělké vody, udělal malý krok a postavil se do vody oběma nohama v miniaturních tmavě modrých holínčičkách, jen okamžik mu trvalo, než mu došlo k čemu je voda dobrá a začal dupat a stříkat na všechny strany jedna radost.

Proč to říkám, celou dobu se držel maminky za ruku a ona jen pozorně sledovala druhého, který se po nějaké chvilce zkoumavého váhání k nim připojil aby se pustil do díla svými světle modrými holínčičkami, ona nějakou tu kapku také utržila ale neplísnila mladé rozjívence a už vůbec se nechovala v takové pro někoho možná docela mezní situaci exaltovaně, třeba takovým tím exhibičním přepjatě benevolentním způsobem, který vede spolehlivě k tomu, že frackové přerostou rodičům přes hlavu, nebo že by se naopak věnovala bůhvíčemu a děti ponechala jejich osudu, ona je oba pozorně sledovala a byla naprosto přirozená stejně jako její šťastní blbounci v kaluži.

V mžiku vyhodnotila situaci a učinila závěr: Kluci jsou šťastní v ten umáčený okamžik, však se to vypere, a příště jim kaluž nebude zase až tak vzácná. Uprchlíka do jejího dosahu automaticky přiláká rozkoš z beztrestného capání v kaluži, stereocapání zastříká oba a dovede je oba bez její námahy ke zjištění, že voda na místech kam nepatří, studí a je nepříjemná, zároveň si kluci uvědomí, že to co udělají jinému, jim snadno jiný oplatí. Úvaha hodná doktoranda a tahle mamina s absencí formálního vzděláním je jí schopna intuitivně a věřím, že by ani neuměla své konání konkrétně pojmenovat. Z pohledu jiných maminek, přísně asepticky podle příruček vychovávajících své označkované potomky ve značkových kočárcích, je tahle obyčejná moudrá paní u kaluže příslovečných sto let za opicemi.

Četl jsem nádherný popis (kde jinde než v Bělohradském) jednoho experimentu se sociálním chováním opic. Milé opičky vyfasovaly žetonky, které je chovatelé naučili měnit za okurky, opička vydá žetonek a dostane okurku, takhle to nějakou dobu fungovalo k obrovské spokojenosti hravých opů. Znenadání jedna z opiček namísto okurky „koupila“ banán, který ovšem je daleko chutnější a tím jednoznačně dražší v opičím cenovém žebříčku, a za čas zase jiná dostala banán a ta první dostala zase okurku, a bylo po klidu ve smečce. Došlo na nevraživost, násilí, podlézání, uražené chování a jiné docela lidské reakce, dokonce byli jedinci, kteří ostentativně zahazovali jak okurky tak žetony, ať chcípnu hlady, když se mně děje taková křivda, zkrátka jako lidé. Milovaný pan B. chtěl tím jen připomenout, že hominidé byli jen jakousi mutací opů a není tedy na místě o někom tvrdit, že je sto let za opicemi, protože tím uráží chytrá a inteligentní zvířata.

Jsou-li někteří lidé sto let za opicemi, jsou také některé opice sto let za lidmi?

 

já nejsem jen

tvůj básník

tvůj pomocníček a radílek

tvůj denní tisk

tvůj rozumbrada

a naivní filosof

já nebýt

svůj šašek

jsem tvůj

i s chlupama

Autor: Jiří Pospíšil | pondělí 14.4.2008 9:45 | karma článku: 14,36 | přečteno: 926x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Školák zkolaboval po užití HHC-P, za tři dny prázdnin případů rychle přibylo

3. července 2024  17:04

Na jednotce intenzivní péče v plzeňské fakultní nemocnici skončil školák, který vyzkoušel zakázanou...

Každý věděl, že Nerudová vyznává hodnoty STAN, smetl soud stížnost na volby

3. července 2024  16:58

Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zamítl návrhy týkající se zvolení Danuše Nerudové do...

Putin a Si Ťin-pching si notovali v Astaně. Jejich zájmy v regionu se ale kříží

3. července 2024  15:19,  aktualizováno  16:56

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní...

Čína vyvíjí drony podobné šáhedům. Hrozí, že je bude vyrábět ve velkém i pro Rusy

3. července 2024  16:27

Čínské a ruské firmy vyvíjejí útočný dron podobný íránským šáhedům, které již Rusko používá ve své...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy