Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O pečlivém výběru témat

Vrátil jsem se z města s dvěma moravskými koláči a trsem žlutých banánů, já někdy, když mě to popadne, jím tak zdravě, že z toho málem mám smrt, ale pak mě to odpopadne a zase žeru za čtyři.

Proč za čtyři a ne třeba za dva nebo za tři? Jednoduché, když jsem se učil jíst, byli jsme u stolu čtyři, můj talířek, moje lžička, já a ruka mojí maminky. Přesně v tomhle pořadí. Víte, v tom je jádro pudla. Když jsem se učil jíst. Vy si možná myslíte, že dítě má hlad vrozený jako třeba sací reflex a není třeba ho učit jíst, maximálně tak nadřít jemnou motoriku, aby nemusel ubrus po každém jídle do pračky i s kyticí z vázy. Že vlastně stačí naučit dítě ovládat předměty, jimiž se sousta vkládají do úst a rodič má vystaráno. Že ho maximálně naučí držet podšálek pod hrníčkem, když z něho má být diplomat nebo vztyčený malíček, jedná-li se o budoucí mondénu.

To jste ale na velkém omylu. Možná si myslíte, že žrouti to mají nějak od přírody dáno, ale to je nesmysl, sám podle sebe vím, co mě stálo dřiny, než jsem se naučil takhle poctivě a zodpovědně se napráskat, a to prosím i v okamžicích, kdy to jídlo není zrovna tak nějak, však víte, kdy zkrátka bych byl nejspokojenější, kdybych se mohl koukat, jak ho jí můj soupeř. Rodiče a prarodiče se svým nepřestajným válečným strachem z hladu jsou viníky mé dnešní tloušťky a žravosti vůbec, ty jejich pobídky typu: „Při jídle se nemluví!“ nebo „Dojez pěkně celý talíř, jinak tě na vojně zabijí!“ či „Nepůjdeš od stolu, dokud to nesníš!“ popřípadě když dítěti jídlo kupodivu chutná „Že ti to sním!“ To je ale hodně podlé, zneužívat dětské sobeckosti k zištným cílům a vyhrožovat odebráním požitku z dobrého jídla a na druhé straně nutit nevinné dítě jíst nepoživatelnou a odpornou dětskou stravu.

Může se někdo divit, že dítě z takové šťastné a spokojené rodiny utíká, seč mu síly stačí, aby si mohlo jíst nebo nejíst podle svého? Že některé nesvobodně se cítící dítě to někdy přežene a svou svobodu hledá až na Hlavním nádraží? Hele, co takhle jednu dovolenou strávit jako homeless, aby nám zase zachutnala naše nesvoboda? A nikdo by nemohl říct, že zakopaný pes neboli jádro pudla tkví v penězích, tuhle dovolenou by si mohl dovolit opravdu každý. Proč nemáme nikdo sny o tom, že o dovolené budeme spávat na hlavním nádraží na lavičce s igelitkou pod hlavou, tohle přece jde splnit i s minimem prostředků, snad jen pár desetikorun na okenu nebo krabicák. A co tam zažijete dobrodružství, to by vás nikdy nenapadlo.

Máte svůj stánek, kam si chodíte pro obživu, ke stánku přijde Angličan, mluvící česky, a říká: „Máte whisky?“ „Počkejte, podívám se, bohužel poslední hlt.“ „Tak mi ji nalijte,“ je to levná jako ze superhyper a on otočí oči v sloup, podívá se na vás a usměje se. Prodavačka mu to slije, dá to tak stěží na malého panáka a omlouvá se, že to není plné, ten Angličan povídá: „To je dobré, díky, stejně se to nedá pít, taková whisky....!“ usměje se a odejde. No řekněte, kde tohle zažijete?

Pro Angličana mluvícího česky taková whisky úplně postačí, naučí-li se Angličan cizí jazyk, přestává být Angličanem, oni to mají úplně naopak než my, my říkáme "Kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem."

Angličané se diví, jak je možné, že všichni lidé na světě nemluví anglicky, nemluvím o Američanech, ti jsou úplně mimo, ale bylo nepředstavitelné, aby jeho lordstvo se učilo za dlouholetého pobytu v Indii pozdrav či poděkování v nějakém barbarském jazyku, který ani nemá výrazy pro trumfy v bridgi.

Jeho lordstvo se naučilo sanskrt, latinu nebo jiný mrtvý jazyk, to nevadilo, to byl vědecký zájem, ale učit se živý cizí jazyk bylo čiré podivínství, snad tak trošku omluvitelné to bylo u úředníků, kteří kvůli vybírání daní a poplatků se museli s domorodci nějak domluvit, či přesněji řečeno, nesměli se nechat podvést domorodými tlumočníky, ale já jsem zase moudrý jako rádio, to bude tím, že nám pod okny dláždí ulici a klepou kladívky, to arytmické klepání mně dost ovlivňuje myšlení.

Včera mně moje známá přinesla ukázat krásný úplatek, něco komusi zařídila nebo co, a tak obdržela tašku krásných praváků, prý ze Slovenska, tak už je snad na čase, aby se i naše moravské lesy rozpomněly na svou schopnost plodit hřiby, já tam nebudu courat pořád zbytečně, jak se nasereme, my houbaři, tak lesy ztratí návštěvnost a mohou to zavřít. Pak jim bude smutno, ale to už bude pozdě, až najdeme zalíbení v jiném koníčku, třeba v kácení stromů ve zbytečných lesích.

Vy možná máte představu, že když já houbařím, že něco přinesu? Ale kdeže, já si jen tak vykračuju tím lesem, ruce za prdelí, čumím do korun, ale lhal bych, i na zem se dívám, kam to šlapu, a když náhodou nějaký hříbek zařve „Pomóóóc!“ protože jsem na něj málem hňácnul, tak se na něj zadívám a začnu se rozhodovat, jestli půjde do břicha slimáčího nebo člověčího, to jsou ty břitké filozofické úvahy, které zpravidla končí slovy, vyřčenými v duchu: „Ale co se budu tahat s jedním, když další stejně nenajdu, ale co kdybych našel, no tak se pro něj vrátím.“ Hodně také záleží na velikosti, když je to trofejní hřib sloní, tak ten beru i když se mně takový ještě nepodařilo najít, a když, tak už mě předběhli ti hajzli slimáci a z poloviny ho spráskali, to byste nevěřili, jací to jsou sprinteři nenažraní!

Tenhle sloupek se tematicky tak trošku jako nepodařil. Když jsem se kdysi s kýmsi radil, jak na to, když mě nic nenapadá, když mně to nepíše, říkal mně ten dobrý člověk: „Napiš prostě jiný, témat máš nepřeberně, třeba jak se ti zdálo o tom, že spíš u maminky v bříšku nebo o tom, jak jeden tvůj známý má tak rád zvířátka, že dokáže vepřový řízek pořádně vychutnat jen v ZOO naproti klece s divokým vepřem, teď mě napadlo ještě hezčí témě, neřekl téma, opravdu použil tvaru témě, zkus se zamyslet, odkud berou v zaměstnanecké jídelně v ZOO maso a zeleninu, guláš se dozajista vaří ze zbytků po tygrech a lvech, květák na smažení ukradnou opičkám a mrkev pštrosům, jediné, co nevezmou zvířátkům, je kola a sprajt k pití, které ze zbytků poslévá, zazátkuje a znovu prodá malý desetiletý Číňan, který si tak vydělává svůj první milion, aby si mohl koupit linku na cigarety značky Marlboro z tabáku určeného k vytápění skleníků, je témat, ó jééé!“

Autor: Jiří Pospíšil | sobota 6.9.2008 9:30 | karma článku: 13,38 | přečteno: 702x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Na činy z Bílého domu platí imunita, rozhodl Nejvyšší soud. Trump to chválí

1. července 2024  16:52,  aktualizováno  17:24

Nejvyšší soud Spojených států oznámil, že exprezidenti mají „absolutní“ imunitu pro jasně oficiální...

Při požáru domu zemřeli dva lidé. Policie zatím nezná jejich totožnost

1. července 2024  16:42

Dva lidské životy si vyžádal požár, který dnes dopoledne vypukl ve vesnici Kamenička, místní části...

Ozbrojenci u Sněmovny překvapili turisty. Policie cvičila, jak zneškodnit útočníka

1. července 2024  11:44,  aktualizováno  16:34

Do prostoru Sněmovny na pražské Malé Straně vchází nenápadný muž. Prvního koho potká probodne...

Nakažených černým kašlem v Česku ubývá. Šíření mohou umocnit prázdniny

1. července 2024  15:54

Počty nakažených černým kašlem v Česku pomalu klesají. Za uplynulý týden lékaři evidovali 1037...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy