Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O jednom psychologickém testu

Přišel mně kdysi do elektronické pošty od přítele tenhle pravý a původní nefalšovaný psychologický test s žádostí, ať neotálím s odpovědí.

Znak obce Dukovany, hezky a honosny, takovy jakysi tajemny, ze?

„Je to příběh jedné dívky,“ začínalo zadání. „Když byla na pohřbu své matky, setkala se tam s chlapcem, kterého do té doby nikdy neviděla. Protože ten chlapec byl tak krásný a okouzlující, jak si vždy představovala, že by její vysněný chlapec měl být, okamžitě se do něj zamilovala. Protože však byla velmi ostýchavá, nezeptala se jej na jeho telefonní číslo, ani kde bydlí. O pár dní později tato dívka zavraždila svou sestru. Otázka zní: Jaký byl motiv vraždy její sestry?“

S velkým zadostiučiněním jsem svůj první nápad považoval za jediný možný a jasný a vůbec. Tak jsem mu to taky napsal: „Jednoduché, drahý Watsone, když ten mládenec tam byl sám, nemohl tam být kvůli nikomu jinému, než kvůli její sestře, s každou jinou ženskou než s hlavní pozůstalou by byl na pohřbu pohromadě, ale že to trvalo, než jí to došlo, já bych klidně mohl být policajtem!“ Jásal jsem velkými hlučnými slovy a plácal jsem si po ramenou se svým, nesmírně domýšlivým a nafoukaným druhým já, než mně přišla správná odpověď.

Ta lapidárně říkala: „Dívka doufala, že se se svým milovaným chlapcem potká opět na pohřbu.“

Pokud jste odpověděli správně, přemýšlíte jako psychopat. Tento test údajně vytvořil jeden slavný americký psycholog, aby otestoval, zda někdo má mentalitu vraha. Drtivá většina uvězněných masových vrahů odpověděla na tento test správně. Pokud jste si tedy neodpověděli správně, je to pro vás dobrá zpráva - nemáte mysl psychopata a potencionálního vraha. Pokud ale někdo z vás odpověděl na tento test správně, dejte mi prosím vědět, ať si vás mohu vymazat z adresáře!

Když mě přešlo naštvání na mé jednoduché myšlení, které naletělo tomuhle vtipálkovi, začal jsem přemýšlet o tom, proč uvažuji a chovám se právě takhle, že takhle prostě a snadno prozradím každému, co jsem zač. A kdo vlastně jsou ti potencionální hromadní vrazi? Pak jsem na to přišel, jsou to obyvatelé velkých měst.

My, venkované jako celek jsme jen zaostalí dělníci se zbytkovým slušným chováním, je to atavizmus po našich nevolnických předcích, industrializované metropole už z myslí svých obyvatel ohledy k bližnímu a na druhého snaživě vyhánějí, jako příklad mohu uvést třeba supermarkety a chování vesničanů a obyvatel metropolí v nich. Na vesnici, i když je nějaká velkoakce a reklamní agentura se snaží přilákat co nejvíce prosťáčků nějakým promyšleným psychologickým trikem, vesničané pořád ještě se chovají v rámci jakési více či méně benevolentní odchylky slušně, ne tak ovšem obyvatelé metropolí, s nimi ovšem davovým scénám podlehne i vesničan, co se tam náhodou vyskytne.

Odchovanci industriálních lokalit se dokážou ušlapat, venkov se zatím jen strká lokty, ale nic není ztraceno, venkov v sobě živí naději na to, že jednou bude mít také své první ušlapané. Zatím však je to jen o primitivních strkanicích, v nichž se dokonce sem tam někdo usměje nebo omluví, proto žiju na malém městě, tak 20 až 30 tisíc je hranice, přes niž nikdy nepůjdu, velká města ztrácejí pro občana rozměr a v té anonymitě se člověk cítí jako ve vyhnanství, a odtud je jen kousek k pocitu beztrestnosti za nemravné chování.

Možná proto ty víkendové hromadné útěky do chatových městeček, kde přece jen lze přes plotek se sousedem v jakýchsi lidských rozměrech pokecat, na panelákovém schodišti ve spěchu na tramvaj to jaksi není ono, i když ta sousedka je opravdu hezká a žije sama, ale nadělávat zpoždění za mě v práci nebude, a tak jí příště raději plivnu zezadu na kabát, když už ji nemůžu každý večer bez pozdravu a mlčky šoustat. Jak daleko jsem touto úvahou od myšlení vraha?

Tyhle podmračené dny ani neburcují člověka k nějakým kulinářským zázrakům, také jsem se odbyl rohlíčkem a roztíratelným taveným sýrem značky DUKO, která ve mně evokuje jadernou elektrárnu Dukovany, a nakrájel si papriku, rajče, okurek, takové ty hlouposti ze země, ale dá se to přežít i o zelenině, však já tomu u oběda zatnu tipec, tomu depresivnímu počasí, copak jsem nějaký Eskymák, abych měl polární noc? Včera jsem vsedl na kůň a zajel do vzpomínaného již supermarketu, co jich tu máme největší hustotu na počet obyvatel ve střední Evropě a možná i na celém světě, na dvacet tisíc lidí je jich tady rovná desítka, jedno docela solidní nákupní centrum v to ani nepočítaje.

Nalodil jsem do kufru polskou zeleninu, jihoafrické hrušky, holandská jablka, rajčata na větvičce ze Španěl, slovenské okurky, italské hrozny, turecké nektarinky, řecké broskve, přinesl jsem toho dvě plné igelitky za pár € úhrnem, čas sklizně na Jihu je peněžence Seveřanů milostivý, však nám to zase vynahradí cena energií, to se zase v zimě zapotíme, až si zatopíme.

Poslyšte, co pořád máte s tím hromadným vrahem, možná to ani mnohá ženská neví, že se právě miluje se svým vrahem, často je to jenom o jediném malinkatém krůčku, kamínku pod lavinou, radím vám dobře, vykašlete se na realitu a milujte své sny, koho jiného, než svůj sen, máme milovat? Vždyť realitu nelze milovat, realitu lze tak akorát snášet, samozřejmě po odeznění milosrdného poblouznění, které způsobuje, že jsme ještě nevyhynuli, a nejkrásnější je, že když se dva milují, dost často myslí oba na někoho jiného. I na vesnici. Jak říkám, kašlete na to. I vy, paní, co vás svrbí jazyk za ty mé nehorázné provokace. Snad je nějaký rozdíl mezi tím, co řekne slavný americký psycholog a co bezvýznamný moravský tlachal.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Pospíšil | úterý 11.11.2008 9:30 | karma článku: 14,99 | přečteno: 1163x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2780x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2566x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2130x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1511x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Opilý řidič dostal smyk a prorazil betonová svodidla, spolujezdec náraz nepřežil

7. května 2024  11:25

Smrtí jednadvacetiletého spolujezdce skončila v pondělí v noci dopravní nehoda v Karlových Varech,...

Opilý řidič zběsile ujížděl policii. Chtěl jsem se pobavit, řekl při dopadení

7. května 2024  11:18

Divokou noc zažili minulý týden policisté ze Žamberka na Orlickoústecku. Tu jim zařídil řidič,...

Bude to krvavý boj. Operace v Rafáhu má dorazit Hamás, hrozí scénář Fallúdža

7. května 2024  11:15

Premium Na plnohodnotnou pozemní operaci v Rafáhu, který izraelská armáda označuje za poslední baštu...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1239x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy