Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O dešti v lese a Capablancovi s Aljechinem

Včera odpoledne jsem potkal ve městě ženskou středního věku, takovou tu ženskou mezi psem a vlkem, jestli mně rozumíte, příliš mladá na spolužačku a příliš stará na bláznivé zamilování, hlásila se ke mně jako ke starému známému a já si nemohl vybavit případ s ní související, já si nepamatuju obličeje ale případy.

Jsou lidé, kterým stačí jednou nějakého člověka vidět a poznají ho třeba po dvaceti letech, jsou jiní lidé, kterým stačí jednou jet nějakou cestou a najdou ji třeba po dvaceti letech, tihle lidé se mě na oplátku zase chodí ptát, jak a kam se před třiceti lety zapisovaly nějaké údaje anebo odkud asi vyplavala na světlo boží tahle bezprizorná neoznačená stránka, já se na svou paměť v tomto ohledu docela mohu spolehnout, ale zase mně z paměti vypadne podoba okamžitě po odchodu člověka, města mně vždycky někdo mezi návštěvami celá přestaví a tak navštěvuji pořád nová a když jsem vloni o prázdninách jel dvakrát za měsíc na letiště v Ruzyni, bloudil jsem tam mezi parkovišti po čtrnácti dnech stejně jako poprvé.

Proto nemám rád cestování, přesněji řečeno nemám rád zavilé cestovatele a jejich vzpomínání na cestování, pro mě je cesta po návratu uzavřená kapitola a už si nevybavím ani lidi, s nimiž mně bylo trávit třeba dovolenou, ani města, která jsme navštívili nebo krajiny, kterými jsme prošli, já žiju jen tím okamžikem a jeho náladou, nemám rád, když lidé vytahují fotky a ukájí se jimi, nerad se dívám na cizí zážitky, připadá mně to voajérské nahlížení do soukromí a je od těch lidí dost sprosté, že ho takhle vystavují, ale budiž, mají na to právo, když já mám právo takhle se veřejně producírovat se svými myšlenkami, ale jako mě pošlou do háje někteří mí čtenáři, já zase mám právo poslat je do háje s těmi jejich čarokrásnými vzpomínkami, když já žádné nemám. Chápejte, já jim ty vzpomínky nevěřím jako oni nemohou uvěřit, že já si nic z té cesty nepamatuji.

Ale abych se vrátil k té ženské, po delším a systematickém připomínání, když už nevěděla jak mě upamatovat, jsem konečně zabral. Potkal jsem ji prý na podzim v lese na houbách. Míjel jsem tehdy malou mysliveckou chatku uprostřed lesa, kde ona s manželem nimrodem byli skryti před deštěm. Musela to být ona, protože znala podrobnosti toho, o čem jsme si tehdy vyprávěli. Co kdo řekl si pamatuju naprosto přesně. Nepršelo tehdy nijak hustě, proto jsem odmítl jejich pozvání dovnitř, dal se s nimi do řeči a za nějakých dvacet třicet minut jsme zjistili, že jsme vlastně krajané. Oni se na Jižní Moravu přistěhovali z Velkých Losin, jen kousek od Šumperka, kde jsme bydleli my, ostatně fotka odpočívajícího malého cestovatele ze záhlaví článku pochází právě ze Šumperka.

Tak tahle ženská se ke mně hlásí ve městě a vypráví na ulici dlouhou story o svém pradědovi, který pracoval jako rada před první světovou válkou na okresním úřadu, velmi se podivovala, že ho neznám. Měla představu, že všude na úřadu míváme nějakou kroniku, něco jako bývaly kroniky brigád socialistické práce v minulém režimu, kde by byli všichni zvěčněni.

Musel jsem jí vysvětlit, že úředníci vesměs nestojí o publicitu, nemohla to pochopit, až jsem jí prozradil, že třeba soudci okresního soudu v šedesátých letech zničili záměrně většinu svých rozsudků z let padesátých, kdy dávali hospodským a mlynářům na vymyšlená udání zadlužených opilců proletářů patnáct až pětadvacet let včetně konfiskace majetku jako třídnímu nepříteli za vlastizradu.

V zemi, kde se třikrát za padesát let produktivního věku občana změní diametrálně režim, kde se majetky přesunují z privátní či klerikální sféry na stát a z roku na rok zase naopak, nestojí nikdo o archivování svého podílu na dějinných politických zvratech. Řekl jsem jí, že jsem za toho prachmizerného totáče jednou pracoval v terénu pod ochranou příslušníků tehdejší veřejné bezpečnosti. Zakládala se stavební místa pro dnes velmi ceněnou řadovou zástavbu, která vznikala vyvlastňováním soukromých zahrad plačících zoufalých osamělých babiček. Za zády policii a úředníkům tehdy stály rodinky s dětmi, které už čekaly na své stavební místo a slzely také, jenže štěstím, protože bydlely dosud na svobodárně. Některé hysterické maminky ty babičky doslova předčasně pohřbívaly za jejich lpění na zchátralém majetku.

Stavební místa se tehdy nemohla jako dnes volně rozlézat po krajině, protože jsme potřebovali každý čtvereční metr orné půdy, na níž jsme pěstovali plodiny pro internacionální pomoc. Jak může být člověk hrdý na to, že je jen třtinou větrem se klátící a tak se nemůže nikdo divit, že na rozdíl od řemeslníka, jehož stůl nebo skříň poslouží každému člověku, úředník nestojí o své zvěčnění, protože jeho práce poslouží každému režimu.

A protože se v takových tématech necítím dobře, cítě svůj díl másla na hlavě, tak věrný svým postupům uteču zcela jinam od tématu: Poslouchal jsem tuhle rádio a nějaká dívenka zveřejňovala výsledky průzkumu o tom, jaké muže ženy preferují. Vyšli z toho nejlíp prachatí optimisté se smyslem pro humor, ani manekýni nebo svalovci na tom nebyli líp než my, prachatí optimisté se smyslem pro humor, proto na nás ženské letí, protože my můžeme být duší cokoli, co si ona vzpomene, a když už to nepůjde, provedeme velkou rošádu na dámském křídle a kryti věží s černým střelcem vyměníme dámy abychom posílili pozici krále a zároveň znovu získali tempo, řečeno slovy šachových zápisů partií Capablanky s Aljechinem.

Autor: Jiří Pospíšil | čtvrtek 20.3.2008 9:03 | karma článku: 11,86 | přečteno: 685x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Školák zkolaboval po užití HHC-P, za tři dny prázdnin případů rychle přibylo

3. července 2024  17:04

Na jednotce intenzivní péče v plzeňské fakultní nemocnici skončil školák, který vyzkoušel zakázanou...

Každý věděl, že Nerudová vyznává hodnoty STAN, smetl soud stížnost na volby

3. července 2024  16:58

Nejvyšší správní soud (NSS) ve středu zamítl návrhy týkající se zvolení Danuše Nerudové do...

Putin a Si Ťin-pching si notovali v Astaně. Jejich zájmy v regionu se ale kříží

3. července 2024  15:19,  aktualizováno  16:56

Prezidenti Ruska a Číny Vladimir Putin a Si Ťin-pching se v hlavním městě Kazachstánu účastní...

Čína vyvíjí drony podobné šáhedům. Hrozí, že je bude vyrábět ve velkém i pro Rusy

3. července 2024  16:27

Čínské a ruské firmy vyvíjejí útočný dron podobný íránským šáhedům, které již Rusko používá ve své...

Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích
Francouzské brambory se slaninou - jednoduchý recept v 6 krocích

Francouzské brambory jsou skvělé především proto, že vše máte nakrájené a promíchané za 20 minut. Pak stačí nasázet do pekáčku a za hodinku obědváte.

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy