Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O autíčkách

Každá situace, kterou prožíváme, byla už někde popsána. Dobrá, když už lidé nečtou, připadá jim alespoň, že se lidstvo stále vyvíjí.

Nebudu chodit daleko, Erich Maria Remarque byl vedle Bruno Travena a Erica Lamberta pro pár generací čtenářů módní ikonou, v šedesátých letech minulého století ho v interview uváděli s oblibou zpěváci a herci jako zamilovaného autora. Vedle zamilovaného jídla svíčkové na smetaně a zamilované barvy modré.

Pamatujete si tu scénu z Remarquea, jak dva hladoví chlapíci stojí před výlohou s luxusními limuzínami a dohadují se o tom, které auto je lepší, které by nebrali, které je vysloveně mizerné, házejí odbornými výrazy sem a tam, mluví o pohodlí a zasvěceně rozebírají výkony motorů, a to všechno jen proto, že jsou nezaměstnaní, mají dlouhou chvíli, pořádný hlad a v kapse ani floka na večeři?

Tak já vám tu scénku vlastními silami drobet zinscenuju, sice nějakého malého floka v kapse mám ale v porovnání s cenou luxusní limuzíny je můj flok hodnotově stejný jako prázdné kapsy oněch dvou porotců na ulici, to mně však nebrání si zahrát chviličku na Lišku Bystroušku, na pasáž s hrozny, které jsou určitě kyselé jen proto, že na ně nedosáhnu.

Docela mě zaujala teorie, kde jsem se dočetl o klasifikaci majitelů určitých barev a modelů aut renomovaných značek. Ta filozofie je už léta známá a propracovaná, pravdaže nejspíše těmi, co jezdí v dočista jiných modelech, pro ty, co jezdí v tom samém jako autoři té studie. Jednotlivé typy aut vypovídají docela podrobně o svých majitelích, například rudý Porsche 936 je auto pro určitý typ lidí, zatímco černý mercedes třídy S zase pro jiného, něco jako byl před dávnými časy v Chicagu bílý cadillac se sedadly v temně rudé kůži autem černých drogových dealerů.

Teď jsem si vzpomněl, jak zpívá píseň Cadillac Van Morrison s Lindou Gail Lewis, oni to tam v úžasném rytmu dvojhlasně spelují, síejdýajelelejsí, hezké a moc se mně líbí, ale zpět k autům, před nějakým časem jsem viděl přijet tehdejšího majitele místního fotbalového klubu do hotelu na obchodní jednání, typoval jsem jej do té doby na bmw sedmičkové řady nebo na audi a8.

Překvapil mě, přijel v „obyčejné“ černé mazdě x6, nikdo nevidí pod kapotu, tam může být motor z letadla, no ale to je jedno, prostě už je cítit ten posun v psychologii, ty na oko drahé mercedesy a bavoráky a porscháky vozí už jen několik málo výběhových modelů lidí, co přišli k penězům. Ti skuteční boháči už pochopili, že vždycky bude někdo bohatší než oni a že nadupané ale méně nápadné volvo, bentley nebo jaguar jsou také docela fajn auta. Tak už se nederou na výsluní a nejezdí závistivé veřejnosti na očích v maybachu nebo hummeru, protože už vědí, že zdejší veřejnost nevyrostla ve stejném prostředí jako obyvatelé vilových čtvrtí západoevropských metropolí a člověk ve voze, v očích maloměšťáka poněkud výstředním, je zde tou prostoduchou veřejností považován za komplexem stiženého jedince.

Ale abych se vrátil k té scénce hladových před autosalónem, když jsem přemýšlel, co by se líbilo mně, napadla mě honda legend, to je vůz mých snů, tohle nebo toyota lexus než ji začali dělat jako hybrid. Nelíbí se mně tahle slepá ulička pohonných jednotek a nechtěl bych být považován za stejně zaslepeného jako rádoby zeleně uvažující populární britská superstar, která si tenhle domněle úsporný hybrid údajně nechala tryskáčem dopravit z Japonska. Já bych asi mířil sem, mít ty prachy, jsou to parádní přibližovadla a když se vybere solidní a natuněný benzínový motor s pořádným „kruťákem“, tak je to letadlo jedna báseň, kašlu na spotřebu, musí se mně odkrvovat nohy, jinak auto nejede.

Tahle autíčka ještě nejsou a nejspíš nikdy nebudou profláknutá pracháči a tak na parkovišti mezi ostatními příliš netrčí. Chápete, když před divadlem polezete z bugatti veyron, tak vám hlídač místo pozdravu řekne, že krajský soud je za rohem. Svézt se na autodromu v porsche nebo ferrari, to jo, jasan, ale ne jezdit v tom, to bych si připadal jakože mentálně nemám na víc než na moderování rozhlasové stanice pro nezletilce.

To je také kapitola sama pro sebe, soukromá rádia, soukromé televize a soukromé noviny, jejich majitelé a zaměstnanci. Lidi opravdu zajímá kousek staré s prominutím prdele populární zpívající babičky, který někdo vyfotil na koupališti, a soudní spor, který její prazvláštní nepříliš mentálně solventní muž vede u tří soudů současně a jehož merito spočívá v určení zda na fotografii je její zadek nebo její obličej?

Asi ano. Jinak by se ta média neuživila. A tak obstarožní hýždě oné dámy v létech, která pravděpodobně touží abychom ji viděli jako třicítku a snad proto své atletické tělo ukazuje tak vypočítavě, živí prostřednictvím pilných čtenářů desítky titulů bulváru. Pro mnoho lidí jsou ty odkvetlé  tvary zajímavější než svědectví pana filosofa Sigmunda Freuda o dobrodružství jeho transmiterů s kokainem nebo pana spisovatele Oty Pavla s maniodepresivní psychózou.

Proč si lidé nepřečtou autobiografii nějakého moudrého narkomana nebo alkoholika, který by tam napsal něco v tom smyslu: „Tak ti přeju dobré víno nebo čím se to uvedeš do stavu, kdy zase bude dobré všechno, to je tak, když jsi dobrý v jádru, můžeš se opíjet jak chceš a nikomu neublížíš ani slůvkem, když jsi svině, ublížíš střízlivý jako opilý, tak co, vzhledem k tomu, že jsi v jádru dobrý, můžeš se opíjet, no ne?“

Jenže pak nemůžeme řídit svá vymazlená autíčka, což je dosti blbé!!

Autor: Jiří Pospíšil | sobota 19.7.2008 9:30 | karma článku: 8,87 | přečteno: 756x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

„Přišla strašná voda, babička pořád brečí.“ Rodiny vyklízejí domy po smršti

1. července 2024  17:39

Michaela Volná dnes dopoledne se svými blízkými vyklízela dům své babičky v Rackové na Zlínsku. Při...

Chování Ruska vyžaduje zásadní změnu přístupu k němu, řekl prezident Pavel

1. července 2024  5:51,  aktualizováno  17:30

Na Pražském hradě politické špičky ladily postoj Česka před summitem NATO ve Washingtonu, na kterém...

Na činy z Bílého domu platí imunita, rozhodl Nejvyšší soud. Trump to chválí

1. července 2024  16:52,  aktualizováno  17:24

Nejvyšší soud Spojených států oznámil, že exprezidenti mají „absolutní“ imunitu pro jasně oficiální...

Při požáru domu zemřeli dva lidé. Policie zatím nezná jejich totožnost

1. července 2024  16:42

Dva lidské životy si vyžádal požár, který dnes dopoledne vypukl ve vesnici Kamenička, místní části...

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Administrativní správce nemovitosti

CEBYT Krkonoše s.r.o.
Královéhradecký kraj
nabízený plat: 30 000 - 50 000 Kč

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy