Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mňam Ganja (a osamělost v davu)

Tahle dvě slova vyvedená úhlednými versálkami oranžovým sprejem na chodníku před pošlapanou počmáranou a opižlanou lavičkou, mě pozdravila dnes ráno na cestě do práce.

Dávala podle rukopisu tušit, že autor nápisu nebyl pravověrný sprejer nečitelných piktogramů nýbrž spíše človíček, jemuž se sprej zatoulal do ruky víceméně náhodou. Jak už jsem několikrát popsal, chodím parkem, kde ráno vídám dovádivé veverky v postmoderní kombinaci s prázdnými obaly od chlastu a jinými stopami po nočňátcích. Na lavičkách je pusto prázdno a jen ojediněle sem tam polehává poutník, jehož nohy byly v noci na cestu k domovu nezpůsobilé.

Odpoledne při návratu z roboty za slunného počasí lavičky už bývají obsazeny. Posedává na nich v tu dobu převážně školní a učňovská mládež, která osaměla s třetitřídní trávou a lacinými cigaretami, hodícími se tak nanejvýš k vytápění skleníků, vypudivše hysterickým řezavým smíchem a opliváváním chodníku kolem sebe ostatní občanstvo.

Toto se v hojném počtu odebralo do nejbližšího supermarketu, kde je oproti parku rajský klid, romantická hudba, nevtíravé reklamní vstupy a navíc ještě klimatizace. Vlastně to svým duchem připomíná maloměstské korzo v neděli odpoledne. A když je grilované kuře v akci, tak se tam shromáždí u pultíků celé rodiny. Koneckonců pivo je tam na čepu také a je výrazně levnější než kdekoli jinde.

Chodím parkem. Roky a denně v nejrůznější čas. To je už nějakých myšlenek, co vás napadne, procházíte-li kolem měnících se generací osazenstva parkových laviček. Ten kaleidoskop lidiček od maminek poklidně kojících novorozeňata přes bezradně čekající godotovskou mládež a tiché bezdomovce s těkavým uhýbavým pohledem až po odevzdaně zkamenělé důchodce.

Každý lavičky používá po svém, někdo na ní rozcapeně leží, jiný spořádaně sedí, tamten druhohorně na klíně konzumuje pizzu a támhle nějaký zvrhlík dokonce s notebookem na kolenou pracuje. Zamilovaní aby ušetřili místo, sedí na odlehlejší lavičce v liduprázdném parku jeden druhému na klíně, nikoli však jako na motocyklu nýbrž face to face, na lavičce v šatech je to taková vertikální varianta misionářské polohy stydlivých. Abych nezapomněl, pak je zde ještě skupina nezletilých orlů skalních a supů bělohlavých, kteří s předsunutou hlavičkou sedí zásadně na opěradle, majíc spáry obuté do vysokých bot položených na sedátku. Trošku mně připomínají vojenské latríny. A víte, co je nejčastější činností lidí v parku kromě pokusů o rekord v dlouhodobém francouzském líbání? Jasně, mobil, co jiného? Sms, hry, hudba. Astmatické syčení zoufalého reproduktorku o výkonu „žádná celá nula nic“ puštěného na plný ceres.

Lavičky používá k odpočinku po namáhavém sportovním výkonu skupinka výrostků s cigaretami v ruce, přihrávající si malý hadráček naplněný kuličkami. Jejich pokusy o žonglování s ním jsou dosti tristní a ještě více kontrastují s prováděnou činností jejich nesportovní neosvalené postavy oděné v rozvázaných sportovních botách a plandavých kalhotách spuštěných smutečně na půl žerdi podle historické módy chicagských raperů, kteří ji vynesli z vazebních věznic, kde jim po zajištění jako první byly odebrány pásky z kalhot a tkaničky z bot.

Ale abych se vrátil k tomu nápisu. Pomineme-li primitivy, kteří by napodobovali i veřejnou defekaci, kdyby to letos bylo „in“, zbývají nám ti, co se pro cestu ovlivňování vlastní psychiky chemicky rozhodli sami. Žvýkání, požívání nebo inhalování plodin s obsahem psychotropních látek bylo v minulosti (odhlédneme-li od náboženských a podobných společenských aktivit) nejvíce rozšířeno v nejchudších vrstvách odlehlých končin, kde pomáhalo zahánět únavu z dřiny a věčný hlad jakož i frustraci z izolace. Metropolitní adolescentní běloch nedře do úmoru, není šaman, nemá hlad, není izolován, a přesto cítí potřebu pozměňovat svou psychiku drogou. Nemůže mně z toho vyjít nic jiného, než že jeho mysl něco z výše uvedeného přesto postrádá. Když není sedřen a udolán, nevzývá v obluzení božstva, není hladový a žíznivý, musí to tedy být izolace, co jej k tomu přivede. Osamělost v davu.

Autor: Jiří Pospíšil | středa 25.6.2008 7:57 | karma článku: 32,17 | přečteno: 2654x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Na činy z Bílého domu platí imunita, rozhodl Nejvyšší soud. Trump to chválí

1. července 2024  16:52,  aktualizováno  17:24

Nejvyšší soud Spojených států oznámil, že exprezidenti mají „absolutní“ imunitu pro jasně oficiální...

Při požáru domu zemřeli dva lidé. Policie zatím nezná jejich totožnost

1. července 2024  16:42

Dva lidské životy si vyžádal požár, který dnes dopoledne vypukl ve vesnici Kamenička, místní části...

Ozbrojenci u Sněmovny překvapili turisty. Policie cvičila, jak zneškodnit útočníka

1. července 2024  11:44,  aktualizováno  16:34

Do prostoru Sněmovny na pražské Malé Straně vchází nenápadný muž. Prvního koho potká probodne...

Nakažených černým kašlem v Česku ubývá. Šíření mohou umocnit prázdniny

1. července 2024  15:54

Počty nakažených černým kašlem v Česku pomalu klesají. Za uplynulý týden lékaři evidovali 1037...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy