Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koho na Hrad?

„To je otázka za dvacet šest tisíc dolarů, jak říkával pan Werich, co já a prezident“, odvětil jsem moudře jak přísluší mému věku, protože jsem jednak chtěl získat čas a druhak jsem se nad otázkou koho bych tam chtěl vidět, nijak hluboce nezamýšlel. Tedy vlastně zamýšlel ale nikam nedošel.

Klábosili jsme tuhle s přítelíkem na netu, když na mě zčistajasna vypálil otázku, jak se dívám na to ochotnické představení kolem volby prezidenta našeho státu.

„To je otázka za dvacet šest tisíc dolarů, jak říkával pan Werich, co já a prezident“, odvětil jsem moudře jak přísluší mému věku, protože jsem jednak chtěl získat čas a druhak jsem se nad otázkou koho bych tam chtěl vidět, nijak hluboce nezamýšlel. Tedy vlastně zamýšlel ale nikam nedošel.

Já si ve funkci prezidenta vždycky představoval NĚKOHO, nějakou persónu ať už politickou, odbornou nebo uměleckou, ale hlavně persónu, která je pevná v kramflících u lidí, u veřejnosti, což podle mě znamená, že zastaví neblahý trend, který se v naší zemi v současnosti zabydlel. Co tím trendem myslím? Neustále se zvyšující průměrný plat a nestále se zvyšující procento pracující populace, které průměrný plat mizí v nedohledných výšinách, což jinými slovy znamená, že deset procent manažerů svými nemravnými příjmy výrazně ovlivňuje průměrný příjem zbývajících devadesáti procent. Ale deset procent v parlamentní demokracii je méně než devadesát a střílet do dělníků, volících znovu a nepoučitelně levici, se snad už nebude. A hlavně, každý student ekonomie ví, že stát je jen tak silný, jak silná je jeho střední vrstva živnostníků a zaměstnanců, kteří jako jediní platí pravidelně daně. Z příjmových skupin, majících trvalé bydliště v Monte Carlu, toho stát asi moc neuvidí.

Chtěl bych tam vidět persónu, která je pevná v názorech, která prostě drží fazónu nejen pro jednu sezónu, teda přesněji řečeno jedno volební období. Náš současný prezident to není, ten už jako emeritní prognostik docela reálně vidí, že příští volební období bude spolupracovat s levicovou vládou a tak přijme i hlasy komunistů, na nichž před časem nenašel nitku suchou, jen když ho udrží u koryta. Jeho protikandidát to však u mě také nevyhrává, podle mě je to plnokrevný americký chlubil, možná skvělý odborník v nadnárodním a obecném oboru ale to je pro výkon funkce prezidenta v naší zemi uboze málo, navíc mám obavu, že byl příliš dlouho mimo republiku a nemá už reálnou představu o smýšlení lidí.

Na české scéně ať už politické nebo kulturní či občanské není osobnost, která by byla morálním velikánem, aby mu lidé uvěřili a byli ochotni ho brát vážně; souvisí tato situace s moderním smýšlením, které vymýtilo starodávné a tradiční ikony, zporáželo modly a etické principy a nahradilo je zpěvačkami, modelkami a fotbalisty jakož i moderním světonázorem „hoď se do pohody“ nebo „buď trendy“, mezi těmito moderními idoly nenajdeme žádný vzor a moudrost a píli už vůbec ne.

Kam tahle cesta vede, je nejlíp vidět na USA, které již dříve přešly na tuto postmoderní ikonostáz a tak světové velmoci vládnou osvalení kulturisté, prostoduší herci a podprůměrní synové nadprůměrných otců bohatých rodin s temnou minulostí i přítomností, pohříchu dnes jako včera musí tahle velikánská a lidnatá země kupovat mozky v zahraničí, paradoxně ponejvíce v tradičně opovrhované ale pilné Asii, protože průměrný Američan nechce studovat, neboť je to námaha a on se chce bavit, relaxovat a být cool i když v jeho chápání životní postoj cool znamená státi se omezeným ignorantem.

Nějak jsem se nad tím vším nezamýšlel, protože funkce prezidenta je pro mě tak okrajová záležitost, no řekněte, kdo dnes zná a i zítra bude znát jeho knihy, kdo čte jeho eseje a rozbory, kdo poslouchá jeho projevy, pokud nepřednáší v rámci dopolední výuky studentům ekonomii na nějaké univerzitě, v podstatě nemá žádné pravomoci a je jen figurkou v erbu země, žádný skutečně chytrý člověk na takovou funkci nekandiduje, protože to fakticky znamená konec života, s Václavem Havlem přeneseně řečeno chodí ochranka na záchod snad dodnes.

V průběhu výkonu té funkce nemá ten člověk čas na svůj život, nenaplňuje své dny než trapnými setkáními s nejrůznějšími hochštaplery a plavajzníky, jaké ego musí mít člověk, který se nechá obskakovat provinčními politiky a podnikateli a na oko vážně s nimi hovoří o rozkvětu jejich oblasti a podílu jejich podnikání na životní úrovni v zemi (kdyby se zde nepodnikalo tak bezohledně, nebyla by tak výrazná potřeba charity, no ne? Dnes když jdu městem, stojí na každém rohu nějaký výběrčí milodarů), i procházku v přírodě nemůže vykonat sám nebo jen tak se svou ženou, i na lyžích za jeho zadkem klouže ochranka, jediné čím se doopravdy zabývá, je permanentní studium etikety, aby mohl absolvovat návštěvu královského paláce v Británii, Thajsku i Japonsku a neurazil tam hloupě někoho středoevropskými názory a kulturou, úhrnem řečeno musí mít prezidentský kandidát chorobně zbytnělou ctižádost a kachní žaludek, musí to být člověk, kterému nevadí, že za něj mluví mluvčí, píše tajemník, kterého vlastně život jako takový omrzel a utíká sám před sebou do světa pozlacených secesních rámů benátských zrcadel na Hradě, zkrátka s prezidentským kandidátem nemá cenu ztrácet čas, protože než bude přijat zákon o přímé volbě prezidenta takové úvahy postrádají pro mě smyslu.

Zde ale je místo pro veliké AVŠAK: Skupiny lidí, tahajících za provázky loutkových politiků, tady budou pořád a pořád se budou snažit navazovat své provázky na ruce našich kandidátů, kterým jsme svěřili svůj hlas v dobré víře v nové pořádky. Tyhle skupiny je však budou neustále přesvědčovat, že oni jsou jediní v této zemi, kdo má dost rozumu na volbu prezidenta a zbytek spoluobčanů se svou vírou ve změny zase ostrouhá.

Styl současné vlády je přímou žádostí o její rekonstrukci, prezident není víc než součást této mašinérie, a tak je z vývoje v zemi téměř jisté, že dojde k velkému škatule škatule hejbejte se. Ale víte čeho se bojím nejvíc? Že se po příštích volbách naplní lidové pořekadlo: Když se stádo otočí, chromý beran se ocitá v čele!

Autor: Jiří Pospíšil | pondělí 28.1.2008 0:00 | karma článku: 7,17 | přečteno: 340x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Je to vážné, nad Bidenem lámou hůl už i sponzoři. Sám se nevzdá, náhrady jsou

28. června 2024  17:46,  aktualizováno  22:07

Devadesátiminutová první předvolební debata mezi bývalým republikánským prezidentem Donaldem...

Ve druhém kole prezidentských voleb v Íránu vede reformista Masúd Pezeškján

6. července 2024  3:59

V druhém kole íránských prezidentských voleb podle předběžných výsledků vede reformní kandidát,...

Vrátit se jako hrdina. Ukrajina už cvičí vězně, kanibaly jako Rusko nebere

6. července 2024

Premium Ukrajina začala s propouštěním vězňů, kteří chtějí bojovat za svou vlast proti Rusům. Krok je...

Podvodníci na turisty mají žně. Říká se jim deštníkáři a tváří se jako charita

6. července 2024

Premium Turistická sezona přitahuje do Česka mnoho cizinců, které se snaží některé společnosti nalákat do...

„Kandiduji dál a znovu zvítězím,“ odpověděl Biden na pochyby o jeho stavu

5. července 2024  22:54

Navzdory spekulacím a pochybám o své mentální a fyzické kondici nehodlá Joe Biden odstoupit z...

Domácí rychlé langoše
Domácí rychlé langoše

Ze surovin vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na cca půl cm a vykrajíme věští kolečka (např. od sklenice).

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy