Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo dnes nemá problém s babičkou?

To jsme tuhle rozebírali s přítelem problém zvaný babičky, kupodivu máme společný problém, jen on dnes a já zhruba před pětačtyřiceti lety.

A ještě více kupodivu, že nemáme podobný problém zvaný dědeček. Že se nám nějak nezdají jenom ty hodné, milé usměvavé babičky, ty, co by se rozdaly a rozkrájely pro své nejbližší a taky pro skoro všechny lidi z vesnice nebo ulice, podle lokalizace výskytu našich hodných babiček.

Dědci jsou ke všem blízkým milí jako jezevci, tam problém nemáme, ti rozdělují své sakrování a brblání spravedlivě na všechny členy příbuzenstva úzkého stejně jako širšího, spravedlivě, jim se nezavděčí zkrátka nikdo, ani kdyby se na takovéhle nudličky pokrájel. Ale babičky, ty ne, ty svou přízeň rozsortýrují a přidělují tajně jako obezřetný šéf prémie. Nikdo neví, kolik přízně dostal ten druhý. A jsou ke každému trošku jinak milé. Jenom trošku trošinku ale ta trošinka ryje do našich srdcí kaňon jako hrom. Ten kaňon pak odděluje od sebe bratry a sestry, do té chvíle idylicky společně pomlouvající své rodiče hubou společnou a nerozdílnou.

„S babičkami je ten problém, že když se o ně denně nemusíš starat, jsou roztomilé, když musíš nebo chceš, tedy předpokládám spíše to musíš než to chceš, hrajeme ještě hru na pravdu, nebo ne? Po čase to vždycky zaskřípe, a nevím proč, asi, že děti jsou už velké a jsme velkému odříkání odvyklí, možná proto, že jsme méně pokorní, máme méně úcty, čím to je, chlape?“ ptal se mě se zájmem a rukou si poklepával nedočkavě na tácek.

„S babičkami je to jako s dětmi, všimni si, že dítě, které se o staré rodiče soustavně stará, je u nich neoblíbené a dostává za vzor to, které přijede jednou za půl roku, přiveze nějakou hloupost a má vystaráno, babička na ně myslí pořád a pořád poukazuje na tu darovanou hloupost, zatímco ke každodenní péči má pořád výhrady, stejně jako k povahovým vlastnostem pečujícího, normálka,“ pustil jsem se do rozboru toho všem známého problému, který jsme všichni doma zakusili nesčetněkrát. Teda ti z nás, co se o někoho blízkého přestárlého starali nebo starají, to dá rozum.

„A když ztratíš nervy a řekneš jí něco nepříjemného, to už je skoro jako bys ji vraždil a postěžuje si, až ten nepečující zase přijede, a on ti promluví do duše, to je teprve ta pravá balada, a pak nechlastej rum a nezapíjej ho grogem!“ už jsem skoro vzlykal. Kdo nezažils, nesuď!

Mí rodiče opustili svou práci a přestěhovali se asi dvě stě kilometrů z města na vesnici, aby mohli doopatrovat stárnoucí rodiče mé matky, otec jako metropolitní typ si na vesnici nikdy nezvykl a nakonec tam žil i zemřel, měl jsem to představení jako bych seděl v první řadě. To, že matka denně uvařila a přes chodbu jídlo odnesla do výměnku, neznamenalo nic. Byla to tehdy samozřejmost. Ale když přijela na hody nebo na zabíjačku matčina sestra s manželem a obdarovala rodiče, vymyslím si, třeba rohlíkem a nakrájeným salámem, joj, to byly hody! To byla sláva, matka to musela poslouchat dlouhé týdny, jak ona denně vaří jen taková sprostá jídla a dává jim je s chlebem, zato ta druhá jim přivezla rohlík a salám, takovou fajnovost!

Starou hospodářskou usedlost po požáru rodiče zrekonstruovali tak, aby byly 1+1 z původních obytných místností pro prarodiče zachovány na místě, kde byli zvyklí, aby se jim neměnily ani místnosti ani výhled z oken na náves, a 2+1 pro „mladé“ byl předělaný z chlévů s okny do dvora, obě jednotky byly odděleny jen vstupní chodbou. Ten požár, to také byla událost, bylo to v únoru, a večer před tím jsem chodil po dvoře a čichal, co to kdo pálí za smrady v kamnech. Někdy tam lidé v té idylické době, kdy ekologie ještě nebyla vynalezena, opravdu pálili staré galoše a podobné záležitosti. Jenže tentokrát to nebyl žádný ze sousedů, tentokrát doutnal už náš barák. Nad komínem kuchyňských kamen byl postavený tak dva krát dva metry z dubových trámů základ a na něm až po střechu sopouch z nepálených cihel ve tvaru čtyřbokého jehlanu. Z jedné strany byla dvířka a celý udělátor fungoval jako celoroční udírna, jen se nesmělo zapomnět, kdy se do kamen nesmí vhodit nic než čisté dřevo. Zvenčí i zevnitř to celé bylo vymazáno blátem, které časem opadalo, a jiskry se dostaly na mastnotou prosáklé trámy. A to byla ta vůně, kterou jsem větřil večer před tím, než jsme vyhořeli, na dvoře.

„No ale zpět k babičkám, hošku, to není o nové době, to není o žádné ztrátě pokory a úcty, naopak, o jejím přebytku, jen o nedostatku soudnosti to je, ty jí za ně za všechny musíš mít nadbytek, abys je jednou všechny neposlal do řitky v pětistupech, tak je to, drahý příteli, jednou na všechno to příkoří budeš vzpomínat s úsměvem a budeš se za to cítit jako šlechetný pohádkový páchač dobrých skutků. Teda, ty se tak budeš cítit, okolí tě bude cítit jako rumovou pralinku, poněkud připomínající týden starou rybu v posteli.

Babičky jsou od toho, aby bylo na světě úsměvně bolestno, bolestno ze všeho toho pomyšlení na minulost a úsměvno z toho, že už je jí dobře, a také je to vzor pro nás, ať si nemyslíme o svém stárnutí bůhvíco, babičky jsou tady jako připomínka, jako memento a také trošku jako to biblické mene tekel ufarsin!“

Autor: Jiří Pospíšil | pondělí 12.1.2009 9:30 | karma článku: 24,94 | přečteno: 1392x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

V Arktidě i poušti. Legendární švédské transportéry se budou vyrábět v Česku

29. června 2024  16:26

Námluvy se švédským výrobcem obrněnců BAE Systems Hägglunds přinesly do Česka první zakázku za...

Policistu před izraelskou ambasádou v Bělehradě zasáhl šíp. Útočníka zastřelil

29. června 2024  16:08

Srbského policistu, který měl na starosti ostrahu izraelské ambasády v Bělehradu, zasáhl v sobotu...

Ultraortodoxní na armádu nemají, Izraeli by teď nepomohli, tvrdí politolog

29. června 2024  15:13

Většina ultraortodoxních židů s myšlenkou sionismu a vzniku nezávislého státu, tak jak ho známe...

V AfD si nechali staré vedení. K volbě šli kvůli odpůrcům v ulicích přes zátarasy

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  14:35

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy