Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdesi jsem četl takovou otázku,

jak to vlastně bylo s Lazarem, kterého Ježíš zázrakem po čtyřech dnech mrtvoláctví vytáhl zpátky k životu, co tam vlastně na tom druhém břehu Lazar viděl a zažil.

Dr. Timothy Leary

A jestli o tom mluvil a jestli zmíněnému Mistrovi poděkoval či jestli jej zatratil, protože tam bylo fajn, toto téma jaksi starozákonní kronikáři nedomysleli, to jim trošku uniklo, že lidi bude zajímat jak je v ráji, protože kam jinam se tak těžce zkoušený člověk mohl jinam dostat, že ano, vždyť by to byla do nebe volající nespravedlnost, v tomto případě doslova.

Dosť bolo cudnosti, jak zpívá dnes také již zvěčnělý klasik, nebo lépe řečeno, dost bylo hloupostí, raději o něčem, co mě zaujalo pro jiný pohled na svět, pro pohled dnes tolik diskutovaných odlišně sexuálně orientovaných menšin. Kdesi se v jakési knize chlap velmi vtipně vyjádřil, když spatřil dvě nádherné ženy, kterak se k sobě intimně mají, řekl že „Já jsem vlastně lesba uvězněná v chlapském těle“, a to se mně líbí, to se mně dokonce velice líbí, protože je to vyslovená touha sdílet lásku, a je jedno zda tak či onak orientovanou.

A ještě jednu větičku, když už jsem v tom vzpomínání, co jsem kde četl, v nějaké knize jsem narazil na větu, která mně dlouho vrtala v palici, protože jde po základech citu, po základech vztahu jednoho ke druhému, našli tu větu kdesi na starověkém chrámu, je dost silná aby ještě dnes přeběhl mráz po zádech z její nekonečné hloubky, ta věta zní: Chtěl bys s ní žít, i pokud by byla mužem?

Z toho opravdu mrazí v zádech, protože touha být v kůži jedné ze dvou mazlících se lesb je touha zcela legitimně heterosexuální, ta touha jen pozapomněla, že půvabný předmět oné touhy, byv heterosexuální, se musel při natáčení filmu přemáhat stejně jako já, kdyby mě nutili líbat nějakého chlapa. Jako heterosexuál se na lesbickou lásku dokážu se zaujetím dívat, je snadné být lesbou v mužském těle, ale musí to být dobré herečky, protože přivřené oči, pootevřená ústa a zrychlený dech na plátně či obrazovce dnes už vyvolávají spíše než vzrušení záchvaty smíchu, doufejme, že až do smrti mně podobný pohled nepřijde směšný také na polštáři, pak ať se svět směje, čemu bude chtít.

Při slovech o klinické smrti a Lazarovi jsem si vzpomněl na Learyho, všechna ta svědectví o posledních chvílích, nu, jak jinak, velkohubý plácal, proto je mně něco málo protivný, nesnesu konkurenci, ovšem jeho znalosti imponují, a také miluji, když se člověk zabývá nejvážnějšími tématy s humorem, kdysi v šerém dávnověku mně jedna dáma řekla, že mě miluje jako Terence McKennu, také šíleně erudovaný filozoficky založený experimentátor, ostatně kdo z mozků nebyl, že, Kafka se sjížděl, Freud se sjížděl.

Mimochodem, všechno souvisí se vším, před dlouhým již časem jsem si koupil mimořádné vydání autoatlasu Evropy od vydavatelství Marco Polo, při listování jsem narazil na město stejného jména jako nosila ona dáma z předchozího odstavce, Alena řečená Ajka, nachází se asi třicet kiláčků západně od Keszthely, aha, vy nevíte, kde je Keszthely, je to letovisko na jižním konci Balatonu, strávil jsem tam v polovině šedesátých asi týden nebo dva s rodiči, do vody se muselo brodit asi dvacet kilometrů kalným pobřežím, je to přerostlá kaluž, ten Balaton, ale naučil jsem se tam poměrně zdařile imitovat přístavní rozhlas v Siofoku, hlásící přístavy na trase lodí asi stejným tónem jako u nás blahé paměti kdysi nádražní rozhlasy, s čímž jsem doma ve vesnické hospodě slavíval obrovský úspěch, ačkoli to není žádné měřítko, tam měl sukces každý, kdo seřadil logicky větu o více než dvou slovech.

Tim Leary byl seriózní vzdělaný vědec, když se v 60. letech vrhl na zkoumání účinků halucinogenů na sobě. Jeho skupinové tripy byly světoznámé, protože se je snažil popisovat a dokonce i natáčet, pravdaže za pomoci tehdejší nedokonalé techniky, takže z toho zpravidla vyšly rotující barevné koláče a rozostřené několikanásobné obrysy, jinak to tehdejší filmová technika neuměla.

Jeho kniha o vlastní smrti je jedinečné dílo (byť jsem je ještě celé nezkonzumoval, jen tak po okrajích je okusuji, abych se nezalkl velkým soustem) hned v několika ohledech. V prvé řadě je to svědectví o neobvyklém způsobu vyrovnání se s faktem, že má člověk dobu života ohraničenu velmi blízkým časovým horizontem. Ta zvláštnost tkví v jeho osobnostních rysech, ten chlap se bál jako my všichni, jen to velkohubě popíral a udělal si pro sebe z toho zkušenost. Nakonec možná i své velkohubé rétorice věřil, kdoví.

Druhý a vůbec ne nedůležitý aspekt je to, že do svého umírání zatáhl spoustu lidí, kteří s ním trávili poslední dny a jejich zážitky a názory jsou tam také zveřejněny.

Co ale na knize upoutalo mě, je humor, který jej prostě neopustil do poslední chvíle. Jistěže musel být proti bolestem nadopovaný, protože rakovina není z nemocí milosrdných, ale třeba v posledních chvílích pořád držel fazónu, jak popisuje nějaká jeho přítelkyně, když na sklonku jeho bytí jej přistihla při smutném pohledu z okna a chtěla zachovat vážnost chvíle: „Ale Time, prožil jsi nádherný život!“ a on jí s úsměvem odpověděl: „Já žiju nádherný život!“ nebo nějak tak podobně zní její popis.

A také dobrý je závěrečný odstavec, kde jeho přítel dostane měsíc po Learyho smrti e-mail od Tima, kde stojí, že jej zdraví ze svého nového působiště, že si to představoval poněkud jinak, že je tam hrozně natřískáno.

Tak také takový byl Dr. Timothy Leary, zaháněl strach ze smrti humorem za každou cenu, byl velmi vzdělaný a právě jeho renesanční erudice chápání jeho knih znesnadňuje mnohým z nás.

Autor: Jiří Pospíšil | čtvrtek 15.1.2009 9:30 | karma článku: 14,65 | přečteno: 963x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

V Arktidě i poušti. Legendární švédské transportéry se budou vyrábět v Česku

29. června 2024  16:26

Námluvy se švédským výrobcem obrněnců BAE Systems Hägglunds přinesly do Česka první zakázku za...

Policistu před izraelskou ambasádou v Bělehradě zasáhl šíp. Útočníka zastřelil

29. června 2024  16:08

Srbského policistu, který měl na starosti ostrahu izraelské ambasády v Bělehradu, zasáhl v sobotu...

Ultraortodoxní na armádu nemají, Izraeli by teď nepomohli, tvrdí politolog

29. června 2024  15:13

Většina ultraortodoxních židů s myšlenkou sionismu a vzniku nezávislého státu, tak jak ho známe...

V AfD si nechali staré vedení. K volbě šli kvůli odpůrcům v ulicích přes zátarasy

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  14:35

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA
Rozdáváme plenky pro citlivou pokožku ZDARMA

Hledáte pro svá miminka spolehlivou ochranu a chcete, aby se cítila jako v bavlnce? Nyní máte jedinečnou příležitost zapojit se do testování nových...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy