Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jdeme ven

Poslyšte, jak to u vás chodí, když se vypravujete například do kina? Také se na chodbě u dveří sejde většina rodiny u jednoho zrcadla a nacvičuje se nakukování přes plot?

U nás je to zcela jinak, my když jdeme řekněme do toho bijáku nebo na koncert, máme role rozděleny jako v antickém dramatu a nikdo neleze druhému do zelí. Já nebažím po pohledu na podivného týpka v našem zlomyslném zrcadle a tak stojím u dveří a sleduju pozorně, jak zbytek rodiny pobíhá, jak se mění barvy ošacení podle nálady a také kdo do čeho ještě taktak vleze a co by už vypadalo jako po mladším bráchovi, jak ženské se míhají tu v sexy kalhotkách s červenou halenkou, tu se zelenou, tu v kalhotách černých jako svědomí podvodníkovo a sněhobílé podprsence, lítá se k zrcadlu v roztodivných kombinacích aby se nakonec skončilo v té, co se nosí vždycky.

Před odchodem ještě jsem zběžným pohledem dozorčího pluku prověřen a jdu se převléct, což zabere asi minutu, celkem nevrle si vezmu novou košili a jiné kalhoty, pak si poberu pět roztodivných zavazadel, v jedné ruce igelitku vratných lahví do auta, aby se při příští návštěvě supermarketu nezapomnělo je vrátit, v druhé ruce prázdné skleničky od zavařenin cestou dolů uskladnit ve sklepě, ve třetí ruce balík prospektů a novin, ve čtvrté igelitku se zplacatělými pet flaškami, odpad přece třídíme, že ano, a nakonec odejdu s tím, že na ně už počkám v autě, po dvaceti minutách přiběhne první z ženských, nakonec se to všechno nalodí, náš parník odrazí a po zhruba deseti kilometrech se ta nejmladší zeptá: „A deštník máme? Ne? Tys naň zapomněl? Já se z tebe zvencnu, takovou dobu lítáš, jenom nás všechny znervózňuješ a ani na ten blbý deštník si nevzpomeneš!“ Hlasité skřípání zuby si rozmyslím jenom proto, že dentisté strašně podražili.

Stran filmového představení netřeba hovořit, všichni jistě víte jak to dneska vzniká, jen se koukněte třeba tady na blogu na všechny ty plky o novém Jakubiskově uměleckém počinu, píší to zpravidla lidé, kteří o dramaturgii nemají ánunk. Když se točí film nebo připravuje divadelní představení, vybírá se námět, který přitáhne co nejvíc diváků, musí mít rychlý spád, jinak by nebavil mladé, musí mít psychologickou zápletku, jinak by nebavil staré, musí tam být rvačka, jinak by nebavil školáky, musí tam být trocha parodie na některého politika, aby se pobavili všichni, musí tam být morální ponaučení a také nějaký blbec, abychom se všichni považovali za lepší, no a nakonec tam musí být takové to něco, však si rozumíme, takové to, o čem pánové mluví se znaleckým přimhouřením jednoho oka, no a ta známá herečka s rozhaleným kožichem je přesně takové to něco, netřeba za jejím počinem hledat nějaký vztah k ději, ona prostě jen ukázala své populární kozy, toť vše, úspěch zaručen.

A o přestávce jdete na občerstvení, hele, já si teďka vzpomněl, jak jsem kupoval gyros, dobrý vynález, zvláště v Řecku, a tam se také tahle scénka odehrála, vešel jsem do krámku, kde balili gyros do pity a se světáckým gestem jsem mladinké snědé prodavačce s náznakem knírku ukázal dva prsty „Two gyros, please!“ A ona pohovořila svým jazykem, z něhož jsem porozuměl jen anglickému „Want you?“ a dál ani ťuk, protože to byly názvy všelijakých místních vylepšení toho milého jídla. Chvilku jsem přemýšlel a pak jsem nad pultíkem plným omáček a zeleninových salátů papežsky požehnal širokým gestem pravé ruky se slovy „Tak jo, holka, nakydej mně to tam komplet!“ a světe div se, dívenka ožila, s úsměvem přikývla a prohlásila „Yes, gyros completta!!!“ a začala to tam mastit.

Pitu nejdříve hojně posakrovala nějakou divokou ale lahodnou růžovou směsí kečupu, majonézy a koření, rozetřela ji až do okrajů a na tu podušku navršila salátové listy, do nichž pokladla masovou směs s hranolky, rajčaty, okurky, sakra, já už si ani nevzpomínám, co tam všechno nablemcala ale bylo to dobré, šťavnaté, dalo se to jíst jenom třetihorně, teklo to po rukou až do podpaždí, vzhledem to připomínalo zavinovačku s miminkem nižší porodní váhy a velikostí to bylo asi jako pěst boxerského šampióna Nikolaje Valueva, 213 cm, 150 kg.

No ale teďka mně řekněte, jak mě v souvislosti s tím lidským monstrem napadla myšlenka na to, jak jsem kdysi dávno opravoval budík. Možná proto, že je to takový kontrast, ten mamut Valuev a drobné součástky v budíku. Psychologie strojů je dnes celý vědní a filosofický obor, na to já jsem kabrňák, sebevědomě jsem se kdysi v pravěku pustil do opravy budíku, když to mohou dělat nevidomí, tak proč ne já, že jo? Když leželo kolem mě koleček jako v depu F1, rozdělal jsem si ještě jeden, abych to měl podle čeho sestavit zpět, co myslíte, jak to dopadlo? Správně, měli jsme nový, digitální.

Každý jsme na něco specialista, na něco, co nám jde líp než to ostatní, a to bychom měli dělat a nepouštět se do znásilňování malých nevinných budíků. Jenže podle toho, co je kolem nás slyšet, jsme všichni odborníky akorát tak na plky a lži. A na používání převzatých cizích slov, ať se do naší řeči hodí nebo ne. Je celkem pravidlem, že lidé kteří vědí příšerně moc, mluví obyčejným jazykem, srozumitelně, příjemně, narozdíl od nás, namistrovaných blbců, mezi které se hrdě hlásím a kteří své neumětelství maskujeme přemírou cizích slov, kterým sami zpola a někdy vůbec nerozumíme, česky se tomu říká pozérství a snobárna, popřípadě hra na kokoty, záleží na prostořekosti hodnotitele, ale také to pravidlo má své výjimky, každý srozumitelný člověk nemusí nutně být chytrý, třeba náš obecní hlupák je mně také docela srozumitelný a že bych toužil mít jeho rozhled, vlastně jsem chtěl říct, že je to docela jedno, tak to bude.

Autor: Jiří Pospíšil | čtvrtek 10.7.2008 9:30 | karma článku: 16,68 | přečteno: 947x
  • Další články autora

Jiří Pospíšil

Můj zdejší blog mně připomíná

dráždění erotogenních zón frigidní milenky.

28.2.2009 v 9:30 | Karma: 22,18 | Přečteno: 2254x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

V žádné kuchyni

by neměla chybět myčka na nádobí, nejlépe nějaká sladká a mladá, která by na sobě měla jen zástěru a nic jiného.

27.2.2009 v 9:30 | Karma: 21,35 | Přečteno: 2782x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Byla krásná, byla milá…

Tahle slova Jiřího Suchého mě napadla, když jsem tu ženskou poprvé spatřil. Na první pohled na ní bylo všechno akorát, ale při bližším ohledání se to zvrtlo.

26.2.2009 v 9:30 | Karma: 16,96 | Přečteno: 2573x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Také si čtete na záchodě?

Na světě žijí jen dvě základní rasy lidí, žádná bílá, rudá či žlutá nebo černá plemena, jak nás učili v přírodopisu, lidstvo se dělí na dva základní druhy: Ty, co na WC čtou, a ty, co je za to srdečně nenávidí.

25.2.2009 v 9:30 | Karma: 20,17 | Přečteno: 2132x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pospíšil

Jsme opice chladného Boha.

Tahle věta mě napadla, když jsem četl lákání přítele k práci s hudbou na počítači. Psal tehdy: „Na počítači můžeš zkoušet komponovat třeba pro celý symfonický orchestr, nahrávat si sám klidně pětičlenný pěvecký sbor a pak si tam nastavit akustiku jako v chrámu. Dokonce si můžeš vybrat v kterém.“

24.2.2009 v 9:30 | Karma: 12,80 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

„Přišla strašná voda, babička pořád brečí.“ Rodiny vyklízejí domy po smršti

1. července 2024  17:39

Michaela Volná dnes dopoledne se svými blízkými vyklízela dům své babičky v Rackové na Zlínsku. Při...

Chování Ruska vyžaduje zásadní změnu přístupu k němu, řekl prezident Pavel

1. července 2024  5:51,  aktualizováno  17:30

Na Pražském hradě politické špičky ladily postoj Česka před summitem NATO ve Washingtonu, na kterém...

Na činy z Bílého domu platí imunita, rozhodl Nejvyšší soud. Trump to chválí

1. července 2024  16:52,  aktualizováno  17:24

Nejvyšší soud Spojených států oznámil, že exprezidenti mají „absolutní“ imunitu pro jasně oficiální...

Při požáru domu zemřeli dva lidé. Policie zatím nezná jejich totožnost

1. července 2024  16:42

Dva lidské životy si vyžádal požár, který dnes dopoledne vypukl ve vesnici Kamenička, místní části...

Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA
Rozdáváme kapky pro spokojená bříška ZDARMA

Hledáme 40 maminek, které s námi otestují probiotické kapky Kendamil. Tyto kapky jsou speciálně navrženy pro péči o střevní mikroflóru vašich...

  • Počet článků 376
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Miluje pravdu natolik, že si ji sám vymýšlí včetně citátů.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy